Morgenposten: De har allerede købt ni mejetærskere i samme handel

Maskinerens faste nyhedsoverblik mandag morgen har bl.a. nyt om B2B-landmænenes indkøb af mejetærskere og corona-virussens indvirkning på maskinbranchen netop nu.

God mandag morgen,

Det er en underdrivelse at sige, at verden er en smule forandret siden jeg sidst sendte en morgenpost af sted for præcis en uge siden.

Jeg kan ikke love, at morgenposten er corona-fri – maskinernes verden er som alt andet også påvirket af den her bølge af nyheder og ændringer af verden omkring os i de seneste tumultariske dage.

Men der er alligevel en hel del, som foregår midt imellem og udenfor corona-tilstanden.

I weekenden har der periodevis været rigtig godt forårsvejr rundt omkring i det ganske land – og nu peges der også på godt vejr i ugen. Jeg så en optimistisk opdatering fra Skave Maskinstation i går aftes om snarlige forårsaktiviteter i marken– og det luner jo med nogle gode meldinger.

 

 

Inden vi starter med den dagens overskrift og det store indkøb af mejetærskere, så skal vi lige runde en helt frisk regnskabshistorie fra maskinbranchen – der også handler lidt om mejetærskere.

Halvanden mio. efter alle anstrengelser

Fra Middelfart er der her til morgen et frisk regnskab fra branchen. New Holland-forhandleren Kragmann, der også er meget kendt for en betydelige andel i handlen med mejetærskere her til lands, er ude med et resultat før skat på halvanden mio. kr. Maskinhandler Jesper Kragmann er langt fra tilfreds med sit eget niveau og indtjeningen i branchen. I forhold til indsatsen, de dyre hjælpemidler arbejdet kræver og uddannelsesgraden, så mener han, at danske landmænd burde betale en hel del mere for servicen.

Se her:Maskinhandler efter ”tyndt” regnskab: Landbruget må sande, de skal betale mere

 Stor B2B-handel godt i gang

Og så til dagens store mejetærsker-indkøb. Indkøbsforeningen B2B Bonus og den tilhørende gruppe af svineproducenter har som tidligere berettet i denne klumme indgået aftale med New Holland om indkøb af mærkets mejetærskere under nogle faste (og ganske givet favorable) konditioner. Foreløbig har aftalen resulteret i ni handler, oplyser B2B Bonus til min kollega Dorte Bro, der skriver en god bid af vores økonomihistorier her på redaktionen.

B2B kan i øvrigt notere sig et underskud, da der er brugt ekstra penge i det forgangne år på konsulenter, som har hjulpet med at lave udbudsarbejdet med det, som B2B selv kalder Danmarks største handler med traktorer og mejetærskere.

Nu lyder det måske ikke så imponerende, at svineproducenterne tilsammen har købt ni mejetærskere. Modsat tidligere har de en lang periode til at handle i, og dermed kommer handlen sandsynligvis til at være en del gange større for New Holland.

Læs med her: Stor indkøbsforening i underskud efter flere maskinkøb

Det betyder Corona i vores verden

Selvfølgelig skal jeg vi også forbi corona her i maskinernes verden. Først en orientering fra vores egen lille andedam, redaktionen. Min morgen er startet som alle andre mandage. Jeg står op kl. 6 og skriver på livet løs. Senest lidt i syv er disse linjer udkommet, og så er det ellers med at få stillet havregrynene på bordet og hevet ungerne ud af dynerne og skynde sig i skole til kl. 8. I dag skal de i hjemmeskole. Og jeg skal - som siden midten af sidste uge - arbejde hjemmefra med børneflokken omkring mig. LandbrugsAvisen og alle vores magasiner udkommer som normalt, selvom der kun er en enkelt kollega, der tager ind og tømmer posten på redaktionen. Resten arbejder fra distancen – på et veludviklet system, som vi også bruger i normalt, når vi står på en mark i Nordjylland, en messehal i Hannover eller hvor vi ellers er. Sådan foregår det også hos maskinhandlerne, hvor en del arbejder hjemmefra og kører direkte ud og fikser maskinerne – eller klarer salget over telefon og mail. Meldingen var entydig klar, da vi forhørte os forleden hos en række maskinforretninger:

De fikser stadig din traktor

Maskinhandlerne har i øvrigt udsendt nogle rigtig gode råd og vejledninger, som jeg varmt anbefaler at læse:

Er du virksomhedsejer eller medarbejder? Få gode råd til de svære spørgsmål under corona-krisen

Hos de store producenter af landbrugsmaskiner He-Va og Samson produceres der også på livet løs – med alle nødvendige forholdsregler i brug. Se vores historie her fra weekenden:

Mens Danmark lukker ned: Fuld blus på produktion af danske landbrugsmaskiner

Siden da har jeg fået en melding ind fra Dalbo. Her var der også i forvejen købt godt ind med vigtige dele og komponenter i forvejen. Produktionen leverer på trods af corona stadig varen, selvom hverdagen selvfølgelig er meget mere bøvlet med ekstra rengøring i og omkring produktionen og diverse forholdsregler, når eks. chauffører udefra henter og bringer varer. 

Det kildne lige nu er uden tvivl lukningen af grænserne. Regeringen har udtrykkeligt sagt, at varer ind og ud af Danmark får lov til at passere. Men hvad betyder det for business, når forholdene i den grad er ændrede i Kruså, Rødby og Helsingør? Vi er i ukendt farvand, som statsministeren også sagde op til weekenden. Jeg hører gerne din historie, om hvordan det er at få dele, komponenter og maskiner ind og ud over Danmarks grænser på enten telefon 40283032 eller mail cjj@landbrugsavisen.dk.

Mekanikerne har fået ny overenskomst

Som sagt, midt under corona-udbruddet bliver der også arbejdet på helt normal vis. Nogle endda ud på de skæve timer. Dansk Maskinhandlerforening og Dansk Metal har lørdag aften i Forligsinstitutionen bokset en længe ventet overenskomstaftale på plads for landets landbrugsmaskinmekanikere. De første bulletiner fortæller om en aftale, som bl.a. indeholder indførelse af flextid, adgang til flere lokalaftaler samt månedsvis lønudbetaling til timelønnede.  

Unge gutter køber maskinforretning

Ungt vovemod og initiativ er altid elsket hos læserne. Den mest læste historie i den forgangne uge var på den vis meget livsbekræftende. To tunge gutter på 20 og 21-år er så ivrige efter at blive selvstændige, at de allerede nu køber og overtager en lille maskinforretning og værksted i Himmerland.

Se mere her:

21 år og ejer af maskinforretning: Det er ikke tidligt, men målrettet

Husker vi klimakrisen?

Vi slutter her til morgen, hvor den forrige startede. Det føles længe siden. Det var dengang klimakrisen stadig var et meget stort emne i danske medier. En af dansk politisk længst ventede rapporter blev udgivet, Klimarådets nye rapport om, hvordan Danmark kan nå i mål med sit officielt vedtagne klimamål om 70 pct. reduktion af CO2-belastningen.

Når den mærkelige hverdag med corona-udbruddet er ovre, så skal diskussionen nok hurtigt være tilbage igen. Klimarådet mener, at maskinerne i dansk landbrug potentielt kan sænke deres CO2-udledning med en femtedel om ti år.

Men der skal gøres en hel del – og det er bestemt ikke lige til. Medicinen er bl.a. eldrevne maskiner(eks. eldrevne traktorer, der stort set ikke er til at opdrive på markedet i dag) og lette køretøjer:

Klimarådet: Landbruget kan skære 200.000 ton CO2 på maskinerne

Klimaråd peger på el-traktorer: Her er udfordringerne for længeventet el-model

Hvad sker der i ugen?

Tja. Jeg må indrømme, at siden sidst er alt, hvad jeg kender til aflyst. Vi kommer til at følge nyhederne tæt. Kommer varer stadig frem og tilbage – og hvad er status på hele corona-krisen. 

Ha’ en god uge, pas på dig selv og omgivelserne. 

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.