Morgenposten: Den måler både sol og regn, er dansk, men står i hele verden

Ugens tidligste nyhedsbrev, der fokuserer på maskiner og isenkram til landmanden, kommer forbi en startup, der er godt på vej at indfinde sig på landkortet i store dele af Nordeuropa – og lidt af en stensamler.

God mandag morgen,

Ja, måske har du gættet, hvor jeg er på vej hen her til morgen. Vejret er jo verdens bedste samtaleemne, og det skal vi dykke en kende mere ned i her til morgen.

Op til weekenden snakkede jeg nemlig med en dansk start-up-virksomhed, som har gjort præcist landmandsvejr til deres metier – og de er efterhånden ved at få rigtig mange udenlandske landmænd med på ideen. Hvis man ser rundt i Nordeuropa, så står deres produkt syd for grænsen, og så kan man ellers følge det over hele det danske land, i Sverige, Norge, Finland, Baltikum og ellers lidt hist og pist i Europa – og endda på et plet i Nordamerika.   

Det vender vi lige tilbage til.

Først skal vi lige runde et par aktuelle historier, som er kommet på her til morgen på LandbrugsAvisen.

Verdens største indenfor Ferguson står endnu

Coronaen har (også) været hård ved verdens største Ferguson-museum, der på flere fronter har mistet mange indtægter. Til gengæld hjælper gode kræfter til, og det står der altså endnu på gården mellem Juelsminde og Horsens, Danmarks Ferguson Museum. Drivkraften Henrik Nielsen håber og tror på en fantastisk sommer:

Se her: Verdens ubetinget største Ferguson-samling stadig intakt

Tryk på en knap, og så lægger kartoflerne sig selv

Forleden var der dømt imponerende maskiner for kartoffelfolket. Som ved så meget andet, så er vi nok mange, der spejder efter de største maskiner. Men noget af det mest spektakulære var, at kartoffelmaskinerne begynder at køre og så selv. Sådan da for der blev spændt en dansk robottraktor for en helt traditionel belgisk kartoffellægger-maskine.

 

 

Jo, jo det er Roboti’en, der har fået endnu en legekammerat hos DeWulf.

Læs med her:

Europæisk maskinspecialist får dansk robot foran sig

”Vi har et håb om 2.000 i år”

Og så skal vi til morgenens overskrift. Start-up-virksomheden med den danske teknik er FieldSense, som jo bl.a. har Danish Agro, som en af investorerne. Og den investering har givet noget, som måske er endnu vigtigere end landmandskronerne til landmandsvejret: Markedsadgang.

Hvis man ser på FieldSenses eget kort over udbredelsen, så følger vejrstationen med sensorer og måleapparat både over og under jorden nemlig fint med Danish Agros mange udenlandske selskaber. I skrivende stund er der omkring 1.300 vejrstationer ude – og man håber på en pæn portion salg i år.

”Jeg har et håb om, at vi kan ramme de 1.800-2.000 vejrstationer. Så har vi gjort det godt nok”, siger salgsdirektør Henrik Brandt i et onlinemøde med LandbrugsAvisen.

Der kommer mere om Fieldsense op af formiddagen, men trofaste læsere af morgenposten får et link allerede nu:

Firma bag landmandsvejret: ”Vi har et håb om at ramme 2.000 vejrstationer”

Gps-tyvene er tilbage 

Er der noget, som du nok ikke har læst så meget om i vinterhalvåret, så er det gpstyve. Dem var der rigtig mange af sidste år. Nu er traktorerne i fuldt flor i marken – og desværre er tyvene også meget opmærksomme på det. En række maskinstationer blev hjemsøgt i sidste uge. Et fællestræk var, at der tilsyneladende stod New Hollands udstyr på bestillingssedlen.

Vi nåede at skrive, at der blev stjålet rigtig meget udstyr, men fredag eftermiddag blev mit og manges humør i branchen heldigvis bedre, da man havde formået at spore nogle tyve og danske tyvekoster til en Aral tankstation ved Berlin.

Læs med her:

Efter sværm af tyverier: Så blev tyvebanden stoppet på motorvejen

Ny sværm af gps-tyverier: 21 enheder nappet i nat

De kære sten

Min hustru er norsk. Når hun tænker på barndommens forår, så mærker hun skiene under skoene og lange flotte dage i langrendssporene. Vi har bare ikke helt samme forårs-referencer. Jeg genkender dage, der bliver længere. Men jeg mærker den friske luft fra markerne, hvor der skal plukkes sten. For min del var det aldrig favoritarbejdet, selvom vi da havde noget fornuftigt fællesskab ude på markerne. Derfor glædede det mig at se video’en fra de sjællandske landmænd hos Brdr. Madsen, som drøner rundt og plukker sten med en stensamler, der klarer opgaven efterspændt en ATV. Det havde sgu været noget sjovere, selvom jeg da fik noget motion i min opvækst!

 

 

Eldrevet miniput til milliarder

Nå, men innovationen drøner derudaf. I sidste uge fik jeg vist en lille eltraktor. Og vi tager en mere i denne uge. Det er nemlig big business, som flere traktormastodonter har kastet nogle større bankoverførsler efter. I USA har en (anden) start-up på rimelig kort tid udviklet en eldrevet traktor, der også kan bruges som en selvkørende traktor.

Eldrevet førerløs Monarch

Den har bl.a. fået New Holland og Case IH’s ejer CNH til at indskyde et større millionbeløb for en meget lille aktiepost – og maskinen er allerede ved at rulles ud på markedet. Kollega Claus Solhøj kårede den til ugens maskine forleden – og den spændende læsning får du her:

Ugens maskine: Eldrevet miniput får traktorgiganter til at satse milliarder

Valtra skruer op for elektronikken

Inden vi skuer frem mod næste uge, så skal vi også have Valtras nye traktorer med. I tirsdags løftede finnerne sløret for deres helt nye – og femte – generation af de populære N- og T-serie-modeller. Der meldes bl.a. om nyt display i stolpen, nyt vendegear og et løft i kabinen, hvor der skrues op for elektronikken.

Næste generation N- og T skruer op for elektronik og detaljer

Sker i ugen

Maskinstationerne kan i de kommende dage glæde sig over at få en ny udgave af deres eget magasin, DM&E Magasinet. Denne gang kan de bl.a. læse om den midtjyske mester i nicher, som har succes med en stensamler i noget større skala end jeg skitserede tidligere i nyhedsgennemgangen.

Når man i gamle dage snakkede om Horsch-import, så var det med Strøier-familien i fokus.

Nu har sønnerne Nicolai og Kristoffer startet deres eget firma Strøier Agro. Brødrene er i disse dage aktive med at vise Holmer-gyllegrej frem – bl.a. ved Haderslev i løbet af ugen.

De er nok ikke de eneste, der skal i marken, god arbejdslyst harfra og ha' en fortrinlig uge!

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.