Morgenposten: En New Holland i fjendens farver– og er maskinmarkedet virkelig gået i stå?
Maskinernes nyhedsoverblik byder både på en speciel traktor-farve, en dyr og en billig traktor – og et svar på, om maskinmarkedet er gået i stå.

God mandag morgen,

Så er det ud af posen, som min far altid sagde det. Men det er jo heller ikke så slemt, når der er en del at tage sig til.

Her på redaktionen udviklede sidste uge sig til lidt af en kulørt omgang.
Jeg tænker naturligvis på vores nye journalistpraktikant Theis mange artikler om sorte Ferguson’er - og til slut galleriet med alle mulige farver traktorer sendt ud her i weekenden.  

Og det skorter absolut ikke på fantasi rundt omkring i det danske maskinfællesskab, der som bekendt består af 80.000 traktorer, der betales vægtafgift til(mere om det lidt senere…)

Eks. fik Theis hjembragt billeder af flere New Holland-traktorer klædt ud i ”fjendens” farver, John Deere, som vi har vist i en artikel i løbet af weekenden.  

Se bl.a. her: Galleri: Traktorer i de gale farver

 

Mikro tørkepakke fra skattefar

Gode ideer har de tilsyneladende også i Skatteministeriet. Ministeren, som også går under Twitter-navnet @stemlauritzen, drog i mandags ud for at høre om tørken hos en lokal landmand i sig eget nabolag ved Løgstør. Det kan man sådan set kun have respekt for. Og godt at regeringen således får selvsyn for, at tørken virkelig gør ondt mange steder. Dermed kom der selvfølgelig også et stort fokus på jordskatterne.

Og hvad gjorde ministeren så? Mens regeringen tilsyneladende stadig diskuterer(med sig selv og måske nogle andre og nogle embedsmænd), hvordan og om de skal hjælpe landbruget, så bød ministeren på det man må kalde en ’dråbe-i-havet-hjælpepakke’ i form af ophævelsen af en vægtafgift på traktorer. Dermed lettes traktorejere for afgiften på…. ca. 60 kr. om året!

Herfra skal der kippes for at slette afgiften, som vel nærmest kun kan have irriteret alle dem, som har fået girokortene – og sikkert også alle dem, som har arbejdet med it-systemerne, der skulle afsende dem. Jeg betvivler bare, om timingen var så god. Vil man virkelig gøre noget, så virker det lidt håbløst ikke at præsentere noget med nogle helt andre talstørrelser, når man lige har været ude og høre om katastrofens omfang. Nuvel, det kan være, at vi bliver opdateret på mere hjælp fra regeringen i dag eller i morgen…

Bedøm selv: Slut med vægtafgift på traktorer

I øvrigt interessant, at historien viser, at der er 80.000 traktorer i Danmark, som der betales vægtafgift for pt..

Fendt-show i tørkens tegn

Onsdag eftermiddag befandt jeg mig kl. 16 i en gigantisk sauna af et telt på en mark i Tyskland øst for Frankfurt. Her havde Fendt inviteret journalister fra nær og fjern(selv Nordamerika!) til at se årets nyheder fra Agcos tyske traktor-flagskib. Temperaturen var 32,5 grad udenfor teltet – og heldigvis havde jeg ingen måleinstrumenter med indenfor. Man må unægtelig også sige, at tørken var helt oppe på toppen af dagsordenen, selvom vi var samlet for at se på maskiner. Majsmarkerne så sølle ud – og på tysk morgen-tv diskuterede de store medier den tyske regerings krisepakke til landbruget.

Fendts øverste chef kunne samtidig konstatere, at maskinmarkedet i de kommende dage og uger balancerer mellem, om maskinmarkedet holder nogenlunde til tørken eller, om der kommer en større slagside.  

Læs: Fendt-chefen når mål til punkt og prikke - men indhenter tørken ham?

I morgenpostens overskrift spurgte jeg så til svaret om markedet. Og det kedelige svar er, at det stadig er uvist, men pilen peger unægtelig nedad for tiden. De europæiske maskinproducenter spørger via deres organisation Cema hver måned til markedsstemningen rundt omkring i Europa. Den seneste måling er fra 14. august, og her viser tallene, at markedsstemningen er blevet lidt dårligere. Til gengæld ligger målingen stadig på et pænt højt niveau og ordrerbøgerne er mange steder pæne det næste halve år. Til gengæld viser undersøgelsen desværre også, at markedsstemningen i Skandinavien ligger på et af de laveste niveauer, mens den franske maskinindustri eks. har noget bedre mod på tilværelsen.

Tjek den selv ud her:

CEMA Business Barometer

Få i øvrigt overblikket over Fendts nyheder her:

Hæsblæsende nyhedsrække fra Fendt – få overblikket her

 

Den dyreste og billigste traktor

På Mascus ligger der lige nu annoncer på 2.824 traktorer til salg i Danmark. Den dyreste er en

John Deere 8370R, som Herborg Smede og Maskinforretning udbyder til ca. 2,2 mio. kr.

Står du og mangler en traktor til at flytte en lille rive eller sådan noget og slet ikke har den slags midler, så er der dog gode råd samme steder. Den billigste traktor her til lands udbudt til salgs hos Mascus i Danmark er nemlig en Ferguson Tea årgang 1953 for den noble sum af 6000 kr. plus moms.

Se 30 harver på en gang

Når vi skuer lidt frem, så bør man reservere næste onsdag til en tur til Sjælland. På Gisselfeld Kloster ved Haslev afholder den store sjællandske landbrugsrådgivning Vkst nemlig en kæmpe demonstration af harver. Der loves deltagelse af 12 forskellige firmaer med i alt 30 harver i marken.

Harve-demonstration på Gisselfeld Kloster

Ha’ en fortrinlig mandag. Står du med en rigtig god historie, som vi burde overveje at se nærmere på, så er du øvrigt meget velkommen til at slå på tråden på 40283032 eller skriv til cjj@landbrugsavisen.dk.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.