God mandag morgen,
Efter en weekend hvor de færreste danskere nok opdagede, at EM i håndbold blev afgjort, så er kaffen sat over til en ny uge.
I Vejle har en række mekanikere og ansatte hos byens gode gamle maskinhandler, Maskinpartner fået ny ejer. Fredag meldte fynske Kragmann ud, at de har købt hele forretningen.
Jeg nåede lige at få en snak med indehaver Jesper Kragmann inden det blev weekend, og som overskriften antyder, så er det en erfaren mand i branchen, der nu fik et opkøb hjem til sin forretning. Men det er ikke nemt – og også for svært at købe op i branchen, lyder meldingen.
Det vender jeg snart tilbage til. Forinden skal vi lige runde en anden udvikling i selvsamme branche.
Danish Agros maskinfolk samler nu to af deres forhandlere i én enhed, som det kom frem forleden. Almas Agro og Traktor & Høstspecialisten bliver samme sag – under sidstnævntes navn. Dermed er der nu samlet en maskinforretning med fire afdelinger og et område helt fra Haderslev i syd til Skagen i nord under en hat.
Claas forretninger går sammen: Skal sælge fra Haderslev til Skagen
Maskinhandlernes fundamentale problem
Og så skal vi til dagens overskrift, der handler om Kragmanns opkøb af Maskinpartner i fredags.
Selvom fusionerne og opkøbene har været mange igennem de senere år i branchen og Kragmann er en af de maskinhandlere med en pæn bagvedliggende egenkapital, så mener indehaver Jesper Kragmann ikke, at det har været let at komme videre med opkøb og strukturudviklingen.
”Fundamentalt set er problemet i vores branche, at man overvurderer, hvad ens egen virksomhed er værd. Derfor er det svært at lave akkvisitioner i den her industri medmindre virksomhederne er udfordret. Vi ser udelukkende på det her med købmandsmæssige briller. Er der en forretningsmæssig mulighed, så er vi interesserede”
Jeg har lavet et interview med Jesper Kragmann, som trofaste læsere af Morgenposten allerede kan læse nu.
Se mere her: Maskinhandler: Man overvurderer, hvad man egentlig er værd i vores branche
Læs også: Kragmann køber sin første jyske forretning
John Deere håndplukker dansk teknik
Fredag meldte John Deere ud, at man har fundet fire start-ups i hele verden, som man i det kommende år vil arbejde tæt sammen med i det kommende år med målet om at ændre landbruget.
Det er ikke en aftale om opkøb fra John Deeres side. Til gengæld får man den anerkendelse at arbejde sammen med en af industriens største udviklingsafdelinger og adgang til at teste sit produkt sammen med John Deeres forhandlere og kunder.
De udvalgte firmaer kommer fra Brasilien, Israel, Illonois – og så fra startup-miljøet i København. Her har John Deere fundet FaunaPhotonics, der sidder og arbejder på et produkt, der kan i real tid kan identificere insekter og skadedyr på marken, der skal gøre sprøjtningen langt mere præcis.
Mens israelske Fieldin arbejder med et data management program for specialafgrøder, brasilianske DataFarm kvalificerede sig til selskabet med et digitalt redskab, der anbefalder klimasmarte-løsninger til landmænd og amerikanske EarthSense arbejder med markdata, så er det altså dansk know how, som får John Deere til at kigge nærmere på fototeknikken ude i marken.
Vi skrev bl.a. om danske FaunaPhotonics teknik i denne artikel sidste forår:
Mark-sensor spejder efter insekter: Dansk opfindelse kan begrænse sprøjtning
Maskinerne er farligt arbejde
Det næste er en rigtig kedelig sag.
Da jeg løb rundt og legede hjemme på gården på Vestsjælland som barn, kunne jeg huske fortællingen om min farfars manglende finger. Den røg vist i en halmpresser. Jeg kom til at tænke på det, da jeg under en overspringshandling i går eftermiddags hoppede ind på vores egen hjemmeside og så en ny historie om nutidens niveau for ulykker. Selvom maskinerne naturligt nok er blevet meget sikrere, og der sikkert også er noget mere fokus på at undgå ulykker i dag, så sker der stadig alt for mange ulykker i landbruget – mange af dem med unge mennesker involveret.
I 2016 kom 221 unge til skade i landbruget. Det tal var henholdsvis 241 og 262 i 2017 og 2018. Og næsten 2 ud af 5 ulykker involverer unge, lyder det fra Arbejdstilsynet.
Få mere info her: 260 unge kom til skade i landbruget på bare ét år
Et par franske nyheder
Sidste uge havde vi også flere nyheder fra Frankrig. Engang tænkte man britisk, når man stod og kiggede på en MF-traktor. Men nu er det jo i bund og grund en franskmand. Og Agco satser stadig på mærket, og udvider fabrikken i Frankrig.
Se her: Nu får fransk traktorfabrik mere plads
Man kan altså næppe påstå, at det er old school med traktorfabrikker. Men der er i lidt mere sci-fi over næste nyhed. Naio er også fransk, og samtidig en af de største, når det gælder selvkørende robotter – med 150 styk. indtil videre på samvittigheden. Franskmændene har netop rejst 100 mio. kr. til yderligere fremdrift i eventyret, hvor de bl.a. konkurrerer mod danske AgroIntelli og deres Robotti og selvfølgelig også FarmDroid.
Læs med her: Robotti-konkurrent med link til Aalborg henter trecifret millionbeløb
Maskinernes svar på Abba
Vi slutter rundturen i Sverige og Irland. Nej, det er ikke Volvo, vi skal tale om her, men Väderstad, der som maskinernes svar på Abba, nu har afsat 5.000 eksemplarer af rækkesåmaskinen Väderstad Tempo.
Se mere her: Väderstad-salg i højt tempo
Selvom McHale nærmest lyder skotsk, så er det på de irske øer, at familiefirmaets stolte produktion af maskiner foregår. Den danske importør kan glæde fans af det grønne mærke med to nye pressere.
Lær mere om dem her:
Nye McHale pressere reducerer spild
Sker i ugen:
Og så går vi en spændende uge i møde.
På lørdag er der eks. åbent hus hos Ringe Maskinforretning på Fyn.
Fra på tirsdag ligger det nye TraktorTech ude i kioskerne. Glæd dig til en langtidstest over 3.600 timer med en Fendt 724, en kæmpe dæktest produceret af vores egen John Christensen og journalister fra medier i Holland, Norge og Sverige, mødet med en traktor, som har rejst til Perth tur/retur fra Vestsjælland og meget andet godt.
Ved du ikke, hvordan du får købt magasinet, så anbefaler jeg varmt en abonnementsløsning via landbrugsmedierne.dk/abonnement.
Når du har fået traktormagasinet tygget igennem sidst på ugen, så er mine flittige kolleger også klar med mere godt til jer.
På lørdag udkommet LandbrugsAvisen nemlig med ekstra mange sider om maskiner – denne gang har vi fokus på en masse nye redskaber til forårsarbejdet og kigger også lidt på alternative brændstoffer.
Inden torsdagens deadline er det vist bare at komme i gang med ”såbedet” her på redaktionen – og så tænker vi, at der sidder en masse og tripper for snart at komme ud og køre gylle(hvis de altså kan…).
Ha’ en god uge.
Redaktionschef Christian Juel Jørgensen
Relaterede artikler
Kommentarer