Morgenposten: Fornemt salg af Bogballe - Konkurser ramte maskinstationer – Kubota vil op i Valtras liga

Søndag kom der nyt frem om, hvor meget Bogballe egentlig var værd. Sammen med et par konkurser i maskinstationsverdenen og nye store ambitioner for Kubota-mærket i Danmark, er det en af de store historier i den danske maskinverden lige nu.

God mandag morgen,

Hvis du som jeg har siddet og surfet lidt på de store avisers hjemmesider i går aftes, så kan du være, at du også spærrede øjnene op.

Blandt hovedhistorierne på Jyllands-Postens hjemmeside var nemlig et kendt ansigt fra vores verden. Det tilhørte Bogballes direktør Nils Jørn Laursens. Og dermed fik vi en ny flig af den imponerende historie, som Bogballe udgør for den danske produktion af landbrugsmaskiner. JP har nu gravet frem i regnskabsbøgerne, at familien Laursen har overført 610 mio. kr. til et nyt selskab, der bestyrer familieformuen efter, at Laursen solgte Bogballe til investeringsfonden Erhvervsinvest sidste år.

Familien Laursen er god for over 600 mio. kr. efter gyldent salg

Bliver vi gigant indenfor traktor-data?

Bogballes succes skyldes bl.a., at landmænd over hele kloden har taget de danskproducerede gødningsspredere til sig. Tilsvarende kan der være en ny dansk succes på vej, når vi taler præcisionslandbrug. Vi er nemlig med helt i front på det felt, når de store globale giganter forsøger at gøre det muligt at læse og bruge data på tværs af maskiner.

Når jeg skriver vi, så tænker jeg naturligvis på, at både Aarhus Universitet og Agrointelli i øjeblikket deltager i det storstilede projekt sammen med bl.a. Agco og CNH Industrial. 

Stort fremskridt: På nippet til at læse maskindata på tværs af mærker

At Agrointelli er med, kan vel egentlig ikke undre. Ole ”Opfinder” Greens mange projekter og energi giver en dårlig samvittighed, når man ligger på sofaen fredag aften og flader ud. Samme fredag som det ovennævnte projekt kom ud, så kunne vi nemlig også beskrive, hvordan han er godt i gang med et andet projekt, der skal lægge vejen for den perfekte rute, når man kører gylle ud.

»Mange landmænd kører simpelthen alt for mange forgæves kilometer«

Hans ideer og tanker er der også eksport i. I sidste uge blev der afholdt konference i Canada, hvor han også lige nåede forbi og fortælle om hans visioner fremtidens landbrug.

Klemte maskinstationer 

Det er desværre ikke alle, der opererer indenfor feltet landbrugsmaskiner, som klarer sig så godt. Blandt de kedeligste tendenser fra den forgangne uge var to konkurser hos jyske maskinstationer.

Først blev det annonceret, at Maskinstationen A/S og Ågaard Fourage ApS i Gravens blev erklæret konkurs, og dagen efter var den så gal igen. Denne gang var det Skaarupgaard Maskinstation, som kastede håndklædet i ringen og selv indgav konkursbegæring. 

Hver 10. skal være Kubota

I sidste uge havde jeg selv fornøjelsen af at offentliggøre et interview med Kubota-importøren Svenningens nye direktør, Kristian Refnov med en fortid hos Case IH.

Han melder Kubota ind i kampen om landbrugskunderne med en markedsposition om nogle år ud fremtiden på hver tiende nysolgte traktor på det danske marked. Dermed skal mærket op og ligge på eller lidt over Valtras nuværende position. Han vil dog endnu ikke lægge hovedet på blokken med et præcist tal for, hvornår målsætningen skal nås.

Forlod Case IH til fordel for lille traktormærke i Danmark - nu vil han løfte det op til en væsentlig spiller

59 Semler-jobs skal rykkes

Svenningsen er dog ikke alene om at tiltrække sig opmærksomhed for tiden. Selmer Agro har nemlig meldt ud, at man skærer dybt i sine afdelinger. Det betyder, at afdelingerne i Holbæk, Viborg, Bredebro og Mejlby lukkes. Holbæk er allerede fortid om nogle få måneder, mens ændringerne er gennemført senest 1. november i de jyske byer.

Mens afdelingen i Holbæk flyttes til Næstved, så lukkes afdelingerne i Viborg, Bredebro og Mejlby til fordel for det, som Selmer Agro betegner som akutværksteder, på nye adresser vest for Viborg, ved Rødekro og Støvring.

I alt bliver 59 medarbejdere berørt af ændringerne. Det oplyses, at alle bliver tilbudt en arbejdsplads i en af de andre filialer eller på et af de nye akut-værksteder.

 Og så vil jeg lige slutte af med en mystisk handel. Martin Geiser, sælger hos TBS Maskinpower i Starup ved Grindsted, har nemlig gjort det umulige. Efter at TBS havde forsøgt at sælge to MEGET brugte Bording vandingsmaskiner igennem et par år, satte han dem på auktion. Og så skete der løjer.  

Ukendte oliefolk fra Moskva køber dansk vandingsmaskine for en tusse - og sender rustbunken til Sibirien

Med de ord ønsker jeg en rigtig god mandag og stærk uge! Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Gyllesæsonen vender tilbage i ugen, der kommer. DMI melder om plusgrader fra i morgen.

Har du i øvrigt et tip, så tøv ikke med at ringe til mig på 40283032 eller skriv på cjj@landbrugsavisen.dk.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.