Morgenposten: Fra Nordborg og kæmpestore indenfor landbrugsmaskiner
Maskinernes faste overblik mandag morgen zoomer bl.a. ind på en overraskende stor dansk aktør, når det gælder landbrugsmaskiner.

God mandag morgen. 

For mange er der ekstra grund til at tanke kaffekoppen op her til morgen. Kartoffelferien og regnvejret skal vi lægge bag os.

Vi går ind i en uge, hvor der loves tørt vejr – og måske nye danske pløjemestre ved ugens afslutning, når der dystes ved DM i pløjning i vestsjællanske Gørlev.  

Og så har vi på LandbrugsAvisen netop serveret en historie om en dansk industrigigant, der forsyner verdens landbrugsmaskiner med højteknologiske løsninger i et omfang, som ærlig talt vil være overraskende for de fleste.

Inden jeg tager dig med til Nordborg for at folde historien yderligere ud, så skal vi lige have afsluttet sidste uge, hvor der var nye data fra traktor-slagmarken i Danmark.

Dynamisk CNH-duo i top

Efter et lidt langt tilløb var der nemlig endelige tal for indregistreringerne af traktorer i september.

Endnu engang var det Case IH, som lå øverst med kollegerne fra CNH, New Holland på andenpladsen foran MF og John Deere. Totalt set blev der indregistreret lidt over 100 traktorer, og dermed minder måneden sidste års september. Det er også at værd at bemærke, at Case IH efter ni måneder i år stort set har nået sidste års indregistreringer allerede nu.

Se alle tallene her:  Case IH når sidste års traktorsalg – på ni måneder

Vil man se, hvilke modeller, som er populære i Danmark netop nu, så kan vi også være behjælpelige. Der er nogle faste ”hits” og lidt forskydninger, som du kan nærlæse her:

Se de 10 mest solgte traktor-modeller i 2019

Samson klar med ny gyllevogn

Her til morgen har jeg lovet mig selv, at jeg kun vil nævne Agritechnica én gang for ikke at gøre folk alt for mætte, inden det store rush går til Hannover i næste måned.

Samson er dog yderst aktive på nyhedsfronten i de her tider for at trække folk derned, og lover, at de kommer til at stå på den største stand nogensinde sammen med deres nye franske datterselskab, Pichon. En af nyhederne blev præsenteret i sidste uge – en ny gyllevogn med navnet TG, den vurderes mest at skulle køre på eksportmarkederne.

Læs mere om den vogn her: Samson ryster ny gyllevogn ud ad ærmet

Ikke kun termostater

Når man skriver Nordborg, så er der nok mange, der tænker på termostater. Men et af Danfoss vækstområder hedder Power Solutions, hvor komponenter til landbrugsmaskiner hører under.

I den nye udgave af LandbrugsAvisen kan vi fortælle, at Danfoss sælger for milliarder til landbrugets maskinparker årligt. Faktisk er man så langt fremme, at man går og kigger fem til ti år ud i fremtiden for at finde morgendagens løsninger.

En af de kommende løsninger fra Danfoss er et færdigt koncept til frontlæssere og andre læssemaskiner - en slags læsserautomatik. Danfoss leverer ventiler, software, joystick og sågar terminaler, hvis der skulle være behov for det.

»Vi har i forvejen mikro-controllere i vores ventiler, så med hjælp fra dem er vi i stand til at lave software med en lang række funktioner som eksempelvis skovlaffjedring, rystefunktioner, forud-definerede løftehøjder og skovlvinkler,« forklarer Danfoss’ ”landmand” Thomas Langer.

Du kan læse meget mere i vores papir avis, som du også finder på nettet her:

LandbrugsAvisens epaper

Ned med Nox

I weekendens avis har vi også set nærmere på udledningerne af fra traktorer. Det viser sig, at i takt med EU-lovgivning om emissionskrav er skyldet ind over landbrugets maskiner – de såkaldte Stage-krav – så er udledningen af sundhedsfarlige Nox-gasser og dieselpartikler faldet – faktisk helt vildt.  

Hvis en landmand udskifter en 15 år gammel traktor med en helt ny, så er miljøregnskabet altså yderst gunstigt.  Der findes i øvrigt masser af runder til støtte til teknologi, der skal forbedre landbrugets miljøregnskab, men jeg mindes ikke, at man har givet dem til traktorer. Måske man skulle tænke på, om der skulle gives en gulerod her – for det vil nemlig batte rigtig meget.

Se mere her: LandbrugsAvisens epaper

Kæmper i pløret

Morgenens kærlige tanke går til dem, der på det seneste har kæmpet med regnen om at få bjerget majshøsten. Det har været ekstremt vanskelige forhold. Min kollega vores kvægteam lavede forleden en opdatering, som var præget af mudder og kædetræk.

Se her: Kædetræk og tvillingehjul: Sådan går den drivvåde majshøst

Robotti i Mexico

Fra det sure til det søde. Ole Greens landbrugsrobot Robotti er som bekendt på offensiv i Amerika. Forleden var den endda i Mexico, hvor der som bekendt er et noget tørre klima end herhjemme.

Se den køre demo her:

 

 

Det sker:

DM i pløjning starter på fredag 25. oktober på Reersøvej 1, 4281 Gørlev og fortsætter og afgøres lørdag.

Fredag kommer Hardis moderselskab Exel Industries med nye nøgletal for deres 4. kvartal. Det kan blive ganske spændene i og med, at Exel tidligere på året meldte ud, at man lukkede nogle franske fabrikker, centraliserede produktionen og fremover ville fokusere på færre mærker – heriblandt Hardi, der skal være et slags mainstream-mærke. 

I næste uge begynder nernerne for alvor at mærkes i maverne på fire unge landbrugsmaksinmekaniker-lærlinge, der 1. og 2. november skal dyste til Danmarks Bedste Lærling på Erhvervsskolerne Aars.   

Ha’ en rigtig god uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.