Morgenposten: Frygter nye mejetærskere ikke når frem til høst

Claas holder nu brugte mejetærskere tilbage, så der er back up i en tid, hvor det er svært at få produceret maskinerne færdige rundt omkring på fabrikkerne.

God mandag morgen.

Det kan godt blive meget nervøst.

Selvom DMI holder igen med varmegraderne i de kommende dage, og der er stadig er mange dage til høst, så skal der formentlig kæmpes til sidste time – eller mod overmagten for nogle af de høstmaskiner, der er bestilt hjem til at klare høsten.

Nødplanerne er dog sat i værk. Læs mere om situationen lige om lidt.  

Først skal vi have et par aktuelle historier først.

Timetælleren var helt forkert

Weekendens udgave af LandbrugsAvisen var garneret med en stor historie, som i sin grundessens er noget sørgelig fortælling. Sidste år solgte Diget Maskinstation en godt brugt John Deere-traktorer til en dansk mellemhandler, som siden solgte den videre. Den brugte traktor havde gjort sin pligt på maskinstationen med over 17.000 timer på tælleren. Ved et uheld var den ikke koblet af deres system i skyen, og så kunne de se, at traktoren pludselig blev skruet ned til lidt over 4.000 timer.

Kender du til lignende fusk med timetællerne, så hører vi meget gerne fra dig på mail: cjj@landbrugsmedierne.dk/mobil 40283032.

Du kan læse mere om historien her:

Pludselig stod timetælleren på 4.400 i stedet for 17.000

Rødt år for Robotti

Forleden gik AgroIntelli ud med sit regnskab. Den dårlige nyhed var, at AgroIntelli lavede et minus på 40 mio. kr. før skat. Den gode var, at selvom regnskabet skulle fremlægges med en ’going concern’-note, så tror hovedaktionærerne fra Vækstfonden og kapitalfonden Nordic Alpha stadig så meget på projektet, at de har skudt nye millioner ind i projektet.

Læs mere her:

Kæmpe underskud for fremtidens selvkørende traktorløsning

Nu holder Claas igen på de brugte maskiner, for at være sikker på, at vi kan høste

Og så skal vi til historien bag overskriften.

Ja, ord som leveringskrise og internationale forsyningskæder lærte vi at kende samme med corona for et par år siden. Desværre hænger de ved, selvom coronaen har lettet sit tag i vores hverdag. Ny corona-nedlukning i Kina og krigen i Ukraine gør det nemlig ikke lettere at producere landbrugsmaskiner og så meget andet i den her verden lige nu.

At de fleste Claas-fabrikker har problemer af et vist omfang, er derfor ikke så mærkeligt. Men at situationen nu er så grel, at man fra Claas-importøren Danish Agro Machinery har bedt forhandlerne at holde igen med salget af brugte maskiner for at være sikker på at have nok maskiner til dem, som ellers har handlet mejetærskere til den nye sæson, er bestemt ikke hverdagskost.

Direktør for Danish Agro Machinery Michael Husfeldt mindes heller ikke en lignende situation fra sin karriere.

- Langt de fleste redskabsproducenter har stort set slutsolgt for hele 2022. Det er første gang i min karriere, at jeg har været med til at sidde i første kvartal af året og planlægge første kvartal næste år, siger han.

Læs mere her i denne udgave af avisen, som du finder under e-avisen.

 

Senere i dag lægger vi denne historie ud på vores netavis. Trofaste læsere af morgenposten får allerede adgang nu:

Husfeldt har prøvet stort set alt i maskinbranchen – men aldrig at skulle planlægge maskinbestillinger et år forud

 

Ikonisk JCB

Ja, det er måske at tage munden for fuld endnu at kalde den ikonisk, inden vi rigtig har set traktoren i aktion. Men JCB opdaterer nu sin traktorserie Fastrac med efternavnet iCon, hvor der er sket en masse på betjeningen og terminalen i førerhuset.

Kort sagt en større modernisering: Briter er på vej til at afsløre ny traktor: Se de første billeder her

Mertz tæt på status quo

I den forgangne uge var der også regnskabsnyt fra maskinhandleren, der forhandler alle Agcos tre mærker, Karl Mertz. Fra hovedforretningen i Sakskøbing konstaterer man en lille nedgang i resultatet, der dog er på linje med forventningerne.

Læs mere her: Stor maskinhandler: Lille nedgang er som forventet

Ville sælge sig som "tilsyneladende solide dieseltraktorer"

Til sidst hopper vi en tur tilbage i historien. Engang var der en del forskellige øst-mærker på det danske marked. Sådan er det ikke i dag. Vi tager dog jævnligt et tur ned i vores stamfædres produktion på Landsbladet for at se, hvad de mon skrev om for årtier siden. I 1987 spillede Preben Elkjær og Morten Olsen stadig på det danske landshold. Og dengang kunne modstanderen godt være lande som Jugoslavien – og netop det år kunne man også købe sig jugoslaviske traktorer hjem til maskinhuset. Salgsprisen var bedste salgsargument, men så var det lige det med finish…

Læs med her: Ville sælge sig som "tilsyneladende solide dieseltraktorer"

 

Sker i ugen

Jo jo, en ny spændende uge truer os. Og her kommer vi nok både til at skrive mere om timefusk, tilstanden hos Agco og CNH, der kommer med kvartalsregnskaber og så drager vores egen John Christensen et smut over Nordsøen for at se, hvad briterne ellers har af nyheder udover JCB’s nye traktorserie på maskinudstillingen Lamma i Birmingham.

Følg med her på kanalen – og ha’ en fortrinlig uge, mens du konsumerer nyhederne.  

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.