Morgenposten: Glem tørken – her er hvad som bekymrer John Deeres top

Maskinernes faste nyhedsoverblik zoomer bl.a. ind på en spændt situation hos John Deere.

God mandag morgen,

Vi er nok mange, som fik samlet fornyet energi i en weekend med varmt vejr som perfekt afslutning på skolebørnenes vinterferie i mange dele af landet.  

Energibarometeret er dog ikke helt oppe og ringe hos en af verdens største traktorproducenter John Deere for tiden.  

Sidste uge var nok en stor regnskabsuge fra en række store spillere i maskinbranchen.  Lige før vi gik på weekend indløb årets første kvartalstal (forskudt regnskabsperiode!) fra John Deere.

Selve tallene var egentlig fine nok. John Deere skal kun bruge 3-4 måneder på at omsætte på Danish Crown-niveau og tjener flotte milliardbeløb på bundlinjen. Men efterfølgende rejste John Deere selv nogle grå skyer med hensyn til ordreindgangen. Hvor maskinbranchen i Danmark og Nordeuropa nævner ordet tørke, så er John Deeres bekymringer centreret nogle helt andre steder.

Det vender vi tilbage til.

Først et par af sidste uges store historier.
Som jeg også hintede for jer sidste mandag morgen, så var onsdag en stor lanceringsdag for Case IH med deres nye Magnum, eksklusivt for det amerikanske publikum men med bred markedsføring på de sociale medier og internettet var nyheden også til gengængelig for os andre.      

Her ’I den gamle verden’ kan vi i øvrigt forvente at se den sidst på året, når Agritechnica igen er over os. Og hvad kom der så frem?

Det er ikke bare en mindre upshining af motoren til nye emissions-standarder. Kabinen er ifølge Case IH designet på et blankt ark - og med en ny terminal skrues der op for mulighederne for at håndtere og dele data – og sågar have fjernovervågning af traktoren både fra driftslederens pc og hos værkstedet.

Læs meget mere her: Ny Magnum: Kabinen udviklet fra blankt stykke papir

De amerikanske landbrugsmedier har selvfølgelig også noteret sig nyheden. Seniorredaktør Dan Miller, Progressive Farmer, bemærker bl.a., at Case IH selv kalder det for den største teknologiske lancering de sidste ti år.

Her hele hans blog om traktoren.

New Holland også klar med stortraktor

CNH, der producerer Case IH, har som bekendt også New Holland i produktporteføljen. Når den ene bror skal, så skal den anden også. New Holland valgte nemlig også at lancere deres egen opdaterede stortraktor i samme klasse, den nye T8, samtidig. Også her er der tale om en ny stortraktor, som er meget mere digital – og selvfølgelig med opdateret kabine, forbedret motor i forhold til emissionskravene med mere.  

Læs mere om den her: Masser af intelligens i ny New Holland T8

Højspændte forhandlinger rammer John Deere

Og så til historien bag dagens overskrift. John Deere mærker i øjeblikket en nedgang i ordrerne. Årsagen er et storpolitisk drama, som USA’s præsident Donald Trump har sat gang med sin verserende handelskrig med Kina.

Kina har fået en deadline 1. marts til at blive enige med USA omkring en ny handelsaftale. Indtil videre er en række amerikanske landbrugsafgrøder gidsler i det spil, og det mærkes nu hos John Deere, som oplyser, at de amerikanske farmere er begyndt at udskyde deres maskinindkøb.  

”Usikkerhederne på handelsområdet sætter nogle indkøbsbeslutninger på pause, mens kunderne tager en lad os vente og se-attitude”, lød det fra Josh Jepsen, John Deeres direktør for investor-relationer på et investor-møde sent fredag dansk tid.

I får første kig på historien, som er på vej ind på hjemmesiden her:

John Deere har øjnene stift rettet mod 1. marts

Nordeuropas største maskinhandler er dansk

Onsdag aften udsendte Danish Agro en række nyheder ud. En af dem var, om ikke overraskende, alligevel tankevækkende. Maskindelen hos den danske grovvarevirksomhed nåede i 2018 en omsætning på hele 3,5 mia. kr. og forventes i år at runde fem mia. kr., når Danish Agro får integreret næste opkøb af maskinbusiness i Finland.  

Danish Agro’s koncernchef Henning Hahr bemærker, at man nu i er mål med at købe maskinforretninger op i Danmark med ejerskaber i syv forretninger og en andel af den samlede Claas-omsætning her til lands på 75 pct.

Næste etape bliver at se på koncernens redskabsprogram, oplyses det.

”Vi vil gerne udvikle et mere strømlinet redskabsprogram. Vi skal kigge på den mosaik af redskabsbrands, vi har, over de næste fem år«, siger Henning Haahr.

Og hvad får Danish Agro så ud af den store maskinforretning, som øvrigt nu betegnes som Nordeuropas største maskinhandler? Af en omsætning på 3,5 mia. kr. ligger driftsresultatet på ca. 2 pct., viser et hurtigt overslag – og det kan nok betragtes som godkendt i en branche, hvor marginerne ofte ikke ligger så højt.  

Hardi ramt af tørke og svindel

Hos Hardi International ønsker man sig, at man meget snart kan komme i nærheden af den indtjening. Den store danske sprøjtefabrikant leverede senest overskud i 2013/14 – og måtte igennem et hårdt 2017-18-regnskabsår. En af årsagerne var af den velkendte slags. Tørken lagde en dæmper på en lang række af Hardis vigtigste markeder, ligesom integrationen med et fransk selskab har kostet mange penge – men også en svindelsag i USA udgjorde en af årets kedelige begivenheder.  

”Det har overordnet været noget øv. Mange ting havde vi forberedt og nogle kom som en tyv om natten", lød det fra adm. direktør i Hardi International, Sten Kjelstrup her på landbrugavisen.dk/maskiner, hvor han også fortalte mere om svindelsagen. 

"Vi havde en sag om mandatsvig hos en af vores meget store amerikanske forhandlere. Han har tyvstjålet og bedraget os. Nu er han fanget af FBI og sidder i statsfængsel, men det får vi jo ikke mange penge ud af".

"Det drejer sig om et par millioner dollars, altså 10-12 mio. kr. Det er selvfølgelig en sur en at få smidt i hovedet", fortalte han endvidere.

Læs mere her:

Stor dansk maskinproducent i blodrødt regnskab: Ramt af tørke, mandatsvig og andre øv-sager

Fendt starter fra spids

Hardi-direktøren ser dog optimistisk på, at Hardi går et noget bedre regnskab i møde. Og jeg har måske et par ekstra positive bulletiner til ham.

Januar-tendensen på traktormarkedet er positiv. Der er nyregistreret en del flere traktorer i januar 2019 end i året før. Og for Fendt har det været ekstra godt, da man her sluttede øverst på podiet med højeste markedsandel.

Læs om seneste nye traktorstatistik her:

Overraskende traktormærke i spidsen i januar

Som rosinen i pølseenden har de europæiske maskinproducenter netop taget temperaturen i markedet blandt sine medlemmer. For et år siden var temperaturen rigtig god – og så gik noget af gassen af ballonen efterhånden som 2018 udspillede sig. I øjeblikket er stemningen næsten lige så god som for et år siden med gode ordrer liggende for de kommende måneder rundt omkring fabrikkerne i Europa, lyder meldingen.

En hel frisk nyhed her til morgen er i øvrigt, at Præstbro Maskiner i Dronninglund har overtaget forhandlingen af Schäffer i Nordjylland.

Læs her: Præstbro får kendte læssere på programmet

Ha’ en rigtig god uge. Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Har du et godt tip, så tøv ikke med at skrive til cjj@landbrugsavisen.dk eller ring på 40283032.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.