Morgenposten: Hård blæst omkring Hardi, men der er gang i den på Falster

Maskinernes faste nyhedsoverblik dykker bl.a. ned i Hardis rekordunderskud og en stor nordjysk maskinhandler i ny offensiv på Sjælland.

God mandag morgen,

Der var nok mange landmænd, som var ude og tjekke ladeportene i blæsten en ekstra gang i går aftes.

Hård vind har de også mærket hos Hardi, der fredag sendte et regnskab ud et trecifret millionunderskud, der slår negativ rekord.

Alligevel er det ikke helt sort for Hardi – og historien rummer også en rigtig positiv vinkel for Falster-egnen.

Det vender vi tilbage til lige om lidt.

Først skal vi lige en tur lidt længere nord på i det østlige Danmark.

Efter at Case IH sidste år annoncerede, at man afsluttede samarbejdet med den store maskinforretning Johs. Mertz og i stedet tildelte Søllested Maskinforretning licens til at sælge mærket på sydhavsøerne, så har der været en ubekendt i markedet.  

Mertz havde også et Case IH-salgsområde længere oppe på Sjælland. Her har det i en stund været uklart, hvem der skulle tage over Case IH midt på Sjælland. Det bliver hverken Asger Andersens Maskinforretning på Vestsjælland eller Frøslev Maskinforretning ude øst fra. I stedet rykker den store nordjyske maskinforretning S.D. Kjærsgaard ud i området fremover via sin entreprenør-afdeling i Karlslunde – i øvrigt med et samarbejde med Frøslev Maskinforretning.

Maskinhandler Palle Kjærsgaard breder dermed sin forretning yderligere ud i landet, og det illustrerer jo sådan set meget godt, hvordan de største maskinhandlere vokser mere og mere til at blive landsdækkende forretninger. Jeg fangede ham hen over weekenden til en uddybning af tankerne.

”Med den udvikling vi ser i markedet og ambitioner fra producenterne, så skal vi have volumen, og det betyder vækst. Den mulighed får vi nu på Sjælland med Case IH”, siger han bl.a. og forklarer, at han fra marts vil have syv ansatte på Sjælland.

I en pressemeddelelse fredag blev det oplyst, at Palle Kjærsgaard og co. på sigt kigger efter nye lokaler på Sjælland. Til Landbrugsavisen kalder han Karlslunde for basecamp i første omgang. 

””Hvor vi bor – ja jeg lover, at vi vil gøre vores yderste for, at kunderne oplever, at vi er tætte på. Det kan bl.a. ske med lokalt forankrede teknikere, at vi er tilgængelige - og via strategiske samarbejder. Men lige nu er vi ved at få en rigtig fin ”basecamp” i Karlslunde, hvor der er etableret værksted og et nyt showroom er under opførsel. Og med dygtige teknikere på holdet fra marts i topudstyrede biler bliver vi klar til forårsarbejdet”, siger han.  

Læs også:

Maskinforretninger i samarbejde om Case IH på Sjælland

Hardi satser mere på Danmark

Og så til dagens overskrift. Et underskud på 128 mio. kr. hos Hardi er absolut ikke nogen positiv nyhed. Læg oven i det at den danske maskinfabrikant har genereret samlet underskud på 300 mio. kr. over de seneste fem år. Alligevel er ikke alt sort i sort for Hardi. Hardi er en del af den franske koncern Exel Industries, der er specialiseret i landbrugsmaskiner og har produktion af sprøjter som kerneforretning. I koncernen har man vendt stort set alle brikker og lavet en helt ny masterplan for, hvad der skal produceres hvor. Hardi lukker to af seks fabrikker rundt i verden og samler nu al produktion af lift- og trailersprøjter på Falster. Det betyder 20 til 25 flere arbejdspladser i Nr. Alslev, hvor man nu er cirka 400 ansatte, inkl. administration og udviklingsfolkene.  

Følg med her:

Hardi-chef: Vi skal spænde nogle gode bryggerheste foran os

Færre ordrer og stor omvæltning resulterer i blodrødt Hardi-regnskab

Våd gyllesæson

Vi er nu inde i gyllesæsonens uge 2, men det er nok stadig begrænsede mængder, der er sluppet ud af tankene og ud på markerne. Min kollega Torben Worsøe tog videokameraet med i marken i starten af sidste uge og berettede om meget våde forhold.

Et hurtigt kig på de kommendes dages vejr. Vi skal vente os småregn flere steder i landet i starten af ugen, mens der fra onsdag til fredag skulle være håb om tørre dage.  

Har du ikke set videoreportagen endnu, så kan jeg varmt anbefale den her:

 

 

Mens vi er ved de indenlandske nyheder, så var der i øvrigt en større navnenyhed fra Svenningsens Maskinforretning i fredags. Tidligere adm. direktør og medejer, Benny Svenningsens stopper som salgsdirektør i firmaet. I stedet er det den hidtidige produktchef Lars Rævsager, der fremover skal lede salgsarbejdet. Meldingen lyder i øvrigt, at der nu skal indsættes ekstra salgskræfter.

Se her:

Svenningens udskifter tidligere ejer med ny salgschef

Sidste uge fik vi også årets første tal for nyregistrerede traktorer i Danmark. Her kom Fendt godt fra land med en klar førsteplads.

Få overblikket her:

Fendt lægger hårdt ud i traktoråret 2020

Heller ikke let for giganterne

Det var ikke kun Hardi, der udgav sin memoair over det forgangne år i excel-skrift forleden.

Både CNH og Agco var også på banen med deres nyeste nøgletal. Hovedoverskriften er, at markedet for landbrugsmaskiner ikke er blevet lettere det sidste halve år – og begge store spillere måtte notere svagt vigende salg. Det skal dog tilføjes, at CNH alligevel solgte for 75 mia. kr. landbrugsmaskiner – uden, at vi altså tæller deres salg af lastbiler, motorer og meget andet isenkram med.

Agco følger i øvrigt udviklingen af corona-virus i Kina meget tæt. Her fabrikerer man en lang række dele og komponenter, der bl.a. går videre til traktorproduktionen i Europa. Foreløbig er der forsyninger til ind i marts.

Se her:

Nu frygtes corona-virus at ramme traktorer i Europa

Agco ramt af milliard-nedskrivning

Trods salg på 75 mia. kr.: Sværere at sælge maskiner for CNH i 2019

Dobbelt-koblingen

Denne morgens gennemgang slutter i det tekniske hjørne. Vi gennemgår løbende udvalgte maskiner i ’Ugens Maskine’ her på Landbrugsavisen. Sidste uge var det New Hollands nye dobbeltkobling i den nye T5-model. Teknologien går kort sagt ud på, at transmissionen kan skifte mellem powershift-gearene langt hurtigere end en normal transmission.

Min kollega John Christensen har begået en god indføring her:

New Holland speeder traktorserie op med ny transmission

I den nye uge er jeg selv så heldig at tilbringe de fleste dage på ski i de norske fjelde. Her er det altid værd at se efter nyeste teknik hos sneens konge, Pisten Bully, der yder et imponerende arbejde med at gøre løjperne klar tidlig morgen og aften – med op til 520 Cummins hestekræfter i topmodellen.

 

 

Når jeg passerer en af Norges største maskinhandlere, Eikmaskin, så skal jeg også spejde lidt efter spanske plove fra Ovlag. Det er nemlig danske Jens Iversen, der har det nordiske agentur. Ifølge bulletinerne fra Eik, så erstatter Jens Iversen i øjeblikket deres tidligere import af Kuhn-plove med det, som kan blive en lille dansk/spansk eksportsucces.

Ha’ en fortrinlig uge. I øvrigt er det min kollega John Christensen, der passer værkstedet her i skolernes vinterferie. Har du en god historie, så kontakt ham gerne på jch@landbrugsavisen.dk. 

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.