Morgenposten: Han er Mister Pløjning – og nu kommer han med en pløjefri løsning

Maskinernes eget overblik byder bl.a. på en verdenspremiere på dansk kombi-maskine med kendt pløjer i spidsen.

God mandag morgen,

Vi går ind i en varm uge, hvor vi kan lade mundbindet ligge i handskerummet – og så starter vi endda med en varm, dansk verdenspremiere.

Den gamle danske pløjeverdensmester Jens Iversen har nemlig ikke blot indstillet mere end tusindvis af danske plove de senere år med sit firma Ploveksperten. Han byder sig nu også til en helt ny art pløjefri maskineri, som du kan se mere til lige om lidt.

Først skal vi lige runde et par af de helt nye ting fra maskinernes verden.

Ny 250 hk traktor fra Deutz-Fahr

Måske lidt ubemærket i det store nyhedsbillede har Deutz det seneste halvår været i gang med en række nylanceringer i produktprogrammet.

Her til morgen kan vi præsentere den tredje. 

Deutz-Fahr 7250 TTV hedder den. Ifølge John Christensens gennemgang, så får den det, som Deutz-Fahr selv kalder en ny TTV Compound transmission. Den skulle have bedre trækkraft, hurtigere acceleration og løber 40 kilometer i timen med under 1.200 motoromdrejninger.

Læs mere her:

Ny 250 hk traktor på vej: Kører længere mellem service og kræver mindre plads

5G på traktoren er allerede en realitet i Danmark

For et par uger siden kørte TDC og en række partnere test med Danmarks nye nationale 5G netværk ved Padborg sammen med et landbrugskøretøj. Kan det ikke være lige meget, om netværket hedder det ene eller andet, kunne man spørge?

Nej.. 5G-netværket er lynhurtigt i forhold til de nethastigheder, vi har på data’ene i dag, så det vil give en helt anden sikkerhed og hurtighed for de brugte data, som bruges i dansk landbrug og på maskinerne.  Foreløbig kender vi ikke data til bunds om testkørslen – læs mere her:

Under test: Nu kører næste generations internet på dansk traktor

Pløjemesteren: ”Det svarer jo til en omgang stubharvning

Og så skal vi til historien bag dagens overskrift.

Bag historien står min kollega Claus Worup, som forleden var et besøg hos Jens Iversen på Mors. Han står også bag firmaet Ploveksperten, der efterhånden har været ude og indstille imponerende 1.250 plove i ind- og udland.

Bag håndelaget gemmer der sig et verdensmesterskab. Ved siden af den metie står Jens Iversen for importen af det spanske plovmærke Ovlac. Og forleden var den entreprenante Iversen så klar med en pløjefri plovnyhed.

Forvirret?

Sammen med Koldsø Smede- og Maskinservice har Iversen nemlig begået en kombimaskine, hvor en såkaldt såpakker fra Koldsøs værksted er monteret på en ni-furet miniplov.

»Den er til pløjning eller skrælpløjning med bekæmpelse af ukrudt og halmnedmuldning samtidig med harvning. Det betyder på grund af egenskaberne inden for ukrudtsbekæmpelse, at der her i realiteten er tale om en plov til pløjefri dyrkning. Det svarer jo til en gang stubharvning«, siger Jens Iversen bl.a. og tilføjer, at eks. det potentielt kunne bruges af en maskinstation til at køre efterafgrøder til en fast hektarpris.

”Eneste minus, vi selv kan få øje på umiddelbart, er, at den er forholdsvis tung, så der skal en pænt stor hest foran«, lyder det også fra Jens Iversen.

Traktorsalget er tilbage

Og så skal vi til en god indikator for trivslen i dansk landbrug.

Bliver der købt godt med traktorer? Det går faktisk rigtig fornuftigt for tiden – godt illustreret af, at indregistreringen af nye traktorer er steget med 17 pct. i årets første fem måneder. Vi kiggede lidt på tallene forleden, og kan bl.a. berette, at 2021 foreløbig har været et rigtig grønt år med John Deere som suverænt førende mærke med næsten hver fjerde indregistrerede traktor, mens CNH-brødrene Case IH og New Holland kæmper hårdt om andenpladsen indtil videre.

Salget af traktorer er steget med 17 procent i 2021

Ny såmaskine også helt præcis i mørke

Den sidste historie, som vi noterer os i dagens nyhedsgennemgang kommer fra Køge-egnen.

Fra foråret 2022 forventer Morten Lund Olesen fra Dansk Landbrugs Management sig nemlig, at de første marker skal sås med en helt ny såmaskine fra Bednar med GPS-redskabsstyring.

”Hvis såmaskinen ved, hvor den har sået, kan vi bruge informationerne, når vi skal luge ukrudt med radrenseren - og det gælder både på de økologiske- og konventionelle marker. I dag findes der kamerateknologier, der kan noget lignende, men vi ser en stor styrke i, at konceptet bliver 100 procent GPS-baseret. Med GPS kan vi eksempelvis også køre i mørke, samt køre før afgrøden er synlig," siger Morten Lund Olesen bl.a.

Tre godser på vej med egen såmaskine: Utrolig præcis og kører i mørke

Det sker

 

Maskinskue hos TBS

Og så skuer vi nogle dage frem. Det ser ud til, at TBS har allieret sig med vejrguderne til det, som bliver en rigtig sommerfest. TBS holder nemlig maskinskue fredag og lørdag rundt omkring i afdelingerne for at afbøde, at man ikke kommer ud med det nyeste Fendt-grej på diverse dyrskuer. I stedet kan der sparkes dæk de nævnte dage - og så meldes der bl.a. om "eksportpriser" på brugte mejetærskere.

Hvem bliver årets traktor?

Det ved vi ikke endnu. Men 22. juni er vi meget klogere på, hvilke traktorer der skal dyste om titlen Tractor of the Year 2022, der bliver endelig kåret senere på året.

Begynder dine unger i den kommende tid at hænge en tand mere foran computeren? Så har jeg måske forklaringen. Det virtuelle byggelandskab Minecraft har længe været meget populært. Nu har jeg opsnappet, at John Deere har sponsoreret en farmversion, som har fået navnet FarmCraft.

God fornøjelse med at få styr på den udfordring – og ha’ en fortrinlig og varm uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.