Morgenposten: Her er der sug efter flere maskiner

Særligt et område har været et vækstområde for dem, som sælger maskiner og service, viser nyhedsgennemgangen på maskinområdet.

God mandag morgen,

Vi er på vækstsporet her til morgen. Og det foregår meget aktuelt i kartoffelmarkerne, hvorfra der også meldes om foreløbig gode forhold for optagningen her i efteråret.

Hvor gode tiderne er, fornemmer man stærkt af en række artikler, som vi har brugt i vores avis hen over weekenden.

Først skal vi lige rundt om et par andre aktuelle nyheder.

30 km mellem nordligste og sydligste mark

Ugens mest populære historie på LandbrugsAvisens maskinsite kommer fra Falster. Her har Vennerslund Gods og Vilhelmsdal rationaliseret driften af tilsammen 2.200 hektar med deres driftsfællesskab Guldborgsund Agro I/S. Artiklen er en kortere version af en længere feature i det nye TraktorTech. Og det er virkelig storskala maskinhus, vi har med at gøre her.

Der er 30 km fra den sydligste til den nordligste mark og syv mand er ansat til at klare alle opgaver i marken undtagen halmpresning og roeoptagning.

Guldborgsund Agro I/S

Når det gælder selv dykningssystemet, veksler Guldborgsund Agro I/S frit mellem pløjning og dybdeharvning.

"Vi ser maskinparken som en stor værktøjskasse, der kan det hele. Vi dybdeharver der, hvor vi mener, det er rigtigt, og pløjer ca. halvdelen af arealet, hvilket er en fordel i forhold til blandt andet græsukrudt", forklarer den ene af parterne Henrik Jakob Vilhelmsdal, Vilhelmsdal.

Traktorparken er i øvrigt ensartet på ét mærke, mens de tre mejetærskere er hentet hos et helt andet mærke.

Læs mere her: Driver 2.200 hektar: "Maskinparken er en stor værktøjskasse"

Svenskere sender maskine i skoven uden fører

At toget med stadig mere kunstig intelligens og automatisering kører derudad, ja det er næppe den store nyhed. Men jeg vil da indrømme, at jeg forleden spærrede øjnene op, da jeg så, hvad svenske forskere havde præsteret på en ny forsøgsmaskine, som de har sendt i skoven. Væk med førerhuset. Her regerer computeren – og sensorerne.

Læs mere her: Hjernen bag selvkørende svensk maskine: Den kan blive bedre end mennesket

Erkender optur

Ja, det er vist et lidt underspillet citat Jens-Aage Jensen fra Weko Agro Machinery fik leveret til mig forleden, da han fortalte om markedet for maskiner til kartoffelsegmentet.

”Vi må erkende, at det er gået rigtig godt i denne sæson”, lød det bl.a. fra maskinhandleren med belgiske AVR på programmet, der har flerdoblet salget.

Et af eksemplerne er Anders Suderup, der har købt sin første optager – i øvrigt en af weekendens populære historier her på siden.

"Det hjultræk er bare sindssygt godt"

En af hovedårsagerne til de gode tider er naturligvis, at der i de senere år er kommet nye arealer med kartofler – og det kræver jo sit grej.

”De sidste fabrikkers udvidelser har skullet køre her fra 2020 af. Det har også gjort, at man har været ude at investere. Der ville komme en regulering, men det er positivt, at vi har fået del i den del af markedet«, siger Jens-Aage Jensen endvidere.

Hos markedsleder Grimme Skandinavien er salget ligesom året før igen steget med 10 til 15 pct., oplyser salgschef Per Rasmussen.

»Det går rigtig godt. Vi har stigende omsætning, og der er en stor udvikling inden for kartoffelarealet«, siger han og forklarer, at Grimme samtidig har fået stadig mere tekniske maskiner ud i markedet med kameraovervågning og telematik, så kartoffelproducenten får nye muligheder for at optimere og følge arbejdet på, i og fjernt fra marken.

Læs mere om kartoffelmaskiner i weekendens maskintillæg, som du finder via vores epaper ved at klikke på forsiden her

Samson rykker

En anden med fart på er Samson. På bare to år har Samson fordoblet koncernomsætningen og løftet den til nyt topniveau på næsten 673 mio. kr., viser det nye 2019/20-regnskab, som kom i den forgangne uge. Her fremgår det også, at Samsons resultat før skat er steget med 11,6 mio. kr.  og dermed har rundet 35,2 mio. kr. i 2019/20.

Følg med her:

Samson-formand om super-regnskab: Vi er særdeles godt rustet til at være Europas førende

Tjek lige det førerhus

Så springer vi lige et år tilbage til fremtiden. Ja, lidt forvirrende skrevet, men det er som det er. Det er snart et år siden, at vi kørte slæden ned til Hannover og Agritechnica. Her havde John Deere taget plads i det meste af en hal – godt hjulpet på vej af en hel zone for fremtidens maskiner. Dengang optog jeg en lille video med vores traktorekspert John Christensen. Det var – og er – ret vilde sager med førerhuset, der kan en masse ting og sager – helt uden rat – ja vel en form for rullende kontor i landskabet.

 

 

Se her: Se fremtiden i førerhuset: Kunstig intelligens og et liv uden rat

Kuhn kører selv ind og ud af stalden

Den selvkørende tanke er ikke kun noget, der står Luleå Universitet og John Deere på. Franske Kuhn har lige præsteret en foderrobot, der kører rundt på bedriften ved hjælp af RTK GPS kombineret med afstands- og distancemåler, når den kører udenfor staldene. Når den kører indenfor, så bruger den afstands- og distancemåler og LIDAR. Foderrobotten er ifølge min kollega Claus Solhøjs gennemgang grundlæggende en selvkørende fuldfoderblander, bare i ministørrelse med et blandekar på blot tre kubikmeter med to snegle, og uden førerhus.

Se her: Kuhn klar med selvkørende foderrobot

Det bringer mig over til den nye uge. Lely følger nemlig op på Kuhns nye opfindelse med deres Future Farm Days i midten af ugen – og så bliver det spændende at se, om der også kommer nogle selvkørende nyheder fra den kant.

Det sker:

New Holland i marken

Her til formiddag indleder New Holland en større oktober-turne med nye traktorer og redskaber i marken ved et demo-arrangement hos Farmas i Brønderslev. Der vil bl.a. være mulighed for at syne den nye T8’er nærmere og New Hollands telematik-løsninger, der også er kommet på den populære traktorstørrelse T7’eren. Turen går også forbi J. Hundahl i denne uge – og derefter arbejder man sig videre igennem landskabet af New Holland-forhandlere.

Her er grejet New Holland drager på stor turne med

Claas Jaguar

Danish Agro Machinery fortsætter med at vise den store finsnitter Jaguar frem. I denne uge foregår det i dag og i morgen hos Stadil Smede- & Maskinforretning, Tim. Derefter er det hos Traktor- & Høstspecialisten, Hvam, Vinderup Maskiner og til sidst hos Traktor- & Høstspecialisten, Kolding.

Ny Fendt-traktor på onsdag

Onsdag afholder Fendt sit årlige og traditionsrige pressemøde. Mange medier er nok ved at forbedre omtalen af den nye Fendt 200-serie. Fendt har allerede sendt de første signaler ud på de sociale medier.

 

 

Med Grimme i marken

I næste uge kan der flere steder ses på kartoffelmaskiner under behørige forholdsregler i forhold til corona-reglerne, oplyser Grimme Skandinavien.  

Kubota lancerer nye traktorer

Kubota vil også være med. Onsdag i næste uge afholder man nemlig et stort internationalt pressemøde for de europæiske journalister – endda uden, at de behøver at gøre så meget andet end forlade sengen og starte computeren. Som så meget andet foregår det nemlig i den virtuelle del af verden.

Der er masser at glæde sig til. Ha’ en rigtig god uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.