Morgenposten: Her er nyheden, vi har ventet på under leveringskrisen

En utrolig vigtig komponent for verdens industrier, herunder dem som fremstiller landbrugsmaskiner, er nu faldet i pris.

God mandag morgen,

Hvor mange gange har vi ikke hørt, at det er mikrochipsene, den er galt med?

Nu er der endelig gode nyheder omkring mikrochips, semikonduktorer eller hvad man nu vil kalde dem.

Det vender jeg fluks tilbage til.

Få vil køre i Storbritannien

Først må jeg lige rykke ud med en aflysning. Egentlig skulle det store prestigefyldte EM i traktorpulling afgøres i England i år. Men det er simpelthen for bøvlet og besværligt at komme derover med udstyret, så mange i den europæiske elite har meldt afbud, hvilket har fået den europæiske organisation til at aflyse. Det er synd og skam efter alle de her corona-år. Det er kun få år siden, at EM i Brande samlede mere end 10.000 mennesker til sporten, hvor især hollandske og danske teams har en hel del at sige. Læs mere hos tyske AgrarHeute for at få mere viden om den sag.

Stiger en traktor igen i pris?

Ja, det gør den højst sandsynligt. Sent fredag eftermiddag, inden det blev tid til fredagsslik, var det tid til at få fat i hørebøfferne for at følge med i John Deeres snak med de aktieanalytikere, som følger selskabet. Her oplyste John Deere, at man er gået i gang med at hæve priserne på landbrugsmaskiner med et større encifret antal procentpoint til 2023-sæsonen, hvor man i øvrigt allerede har fået en del ordrer ind.

Hvert kvartal går John Deere ud og fortæller, hvordan livet er som John Deere. Og det er blevet lettere, når man tager i betragtning, at man i forrige kvartal havde maskiner stående for over en milliard dollars, som man på grund af komponent- og råvaremangel ikke kunne lave helt færdige.


Pressefoto

Det havde vi et lille stykke om forleden:

John Deere havde ufærdige maskiner for 1 mia. dollars, men nu går det bedre

Mikrochips i historisk prisfald

Og så skal vi til historien bag dagens overskrift. Det handler om mikrochips, og dem er vi jo mange, som ikke har så forfærdeligt et nært forhold til i hverdagen udover, at man kan høre, at det er noget, som bruges i stort set alt elektronisk isenkram, som vi forbrugere køber. Under corona lærte vi, at der pludselig kom en leveringskrise. Et af problemerne var, at man manglede mikrochips. Og vi lever i en verden med inflation. Jeg så den anden dag, at hvis man var maskinstation, så er omkostningerne steget med ca. ti procent alene i 2022 til og med juli måned.

Og her har vi så også noget af forklaringen på den opsigtsvækkende nyhed om mikrochips og leveringskrisen. Inflationen har nemlig gjort slutprodukter som pc’ere, tv og smart phones noget dyrere, og det har allerede kunnet ses på efterspørgslen. Dermed er efterspørgslen også faldet på mikrochipsene, lader man forstå. Ifølge en artikel fra mediet IC Insights er salget af mikrochips for første gang siden 1976 faldet i en juni måned i år!

Et andet sted, hvor det har været dyrt og besværligt at være producent har været galopperende stålpriser. Men også de er nu faldet.

Blå Mertz sagt op af Kverneland

Inden vi slutter morgenposten skal vi lige rundt om et par af ugens nyheder. Den mest overraskende for mange af os var uden tvivl, at Kverneland forleden meddelte Johs. Mertz, at de ikke længere skal repræsentere mærket.

Den beslutning er man hos Mertz både forundret og ked af. Samtidig lader man forstå, at ved både at have New Hollands plove(Överum/Kongskilde) og Amazons redskabsprogram, så er man rimelig dækket ind alligevel.

Læs med her: Blå Mertz reagerer efter opsigelse: Stor forundring

og Kverneland: Vi skal ikke ud og fyre en masse forhandlere

Det sker

Vil man ud og sparke på dæk, så er der flere oplagte muligheder i de kommende dage. Tirsdag kommer den hollandske landbrugsrobot Agxeed med Amazone og Claas i ejerkredsen til Benløse, inden turen går til Farsø og Kolding i dagene derefter. Arrangør er Allagbots, som har folk fra FMR Maskiner og Thorsen Teknik bag sig.


Pressefoto

Onsdag samles hele branchen for maskiner til have-park på den store plads ud til Lillebælt i Middelfart. I stedet for Rock Under Broen fyrer de den af til Maskiner Under Broen – bl.a. kan man se en ukrudtsmaskine, der kan sættes på en traktor og slå ukrudt ihjel med 8.000 volt.  

Sidst på ugen sender vi vores traktorekspert John Christensen til Tyskland for at se på nye modeller fra Agcos store, tyske mærke. Der er pressemøde fredag formiddag.

Med andre ord har vi allerede gang i en fortrinlig uge. Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.