Morgenposten: Hollændere køber dansk robottraktor
Maskinernes faste overblik mandag morgen konstaterer bl.a., at Robotti’en vækker opmærksomhed i hollandske presse, der noterer sig, at den allerede er solgt i landet.

God mandag morgen,

Robot-folkene fra Agrointelli gik nok glade på weekend i fredags. Her viste de nemlig robottraktoren Robotti frem i Holland – og kunne vågne op til presseomtale i hollandske medier lørdag.

Mere om det om lidt. Først skal vi lige runde et par af de største historier fra den seneste uge her i vores faste nyhedsoverblik fra maskinernes verden.

Sidste uges mest populære historie stammede fra Slagelse. Her har Slagelse Maskinforretning, som engang var Fiat-forhandler, hentet en helt ny Fiat-traktor hjem. Det er nemlig New Holland og CNH, der fejrer 100-året for de første Fiat-traktorer med seks model-serier, hvor New Holland-traktorerne er malet i særlige Fiat-farver i 100 limited edition-traktorer i hver serie. Fra den ene serie er en af traktorerne vildt nok havnet i Slagelse. Hvis du har en gammel svaghed for Fiat-traktorer, så kan du ikke springe denne historie over:

Se her: Der er 100 af denne traktor i verden – en af dem står i Slagelse

GPS-tyve på spil igen igen

Svaghed for traktorudstyr er der desværre sandsynligvis også en tyvebande, som kan siges at have for tiden. Midt- og Vestjyllands Politi konstaterede torsdag eftermiddag, at de nu har haft ni gps-tyverier på en lille måneds tid i deres distrikt. Fredag morgen var der ti. Dermed er området ramt af en epidemi på området.

Politiet er ikke videre optimistiske i forhold til at finde gerningsmændene.

”Sådan noget kommer som regel lidt i bølger. Jeg kan ikke forklare, hvorfor det er sådan. Jeg tror, at på en eller anden måde, at det er de samme gerningsmænd, som står bag sagerne, men det er meget svært at opklare sagerne, da gerningsmændene ofte opererer på steder, hvor der er meget lidt opsyn, meget få vidner og god tid til at lave tyveriet”, lød det fra politikommissær Mette Bundgaard, Midt- og Vestjyllands Politi til landbrugsavisen.dk fredag morgen. 

Læs mere om sagen her_Politikreds advarer: Ni gps-tyverier på en måned

Robotti’en skal gå på uni

Og så til overskriften. Den danske robottraktor Robotti er efterhånden velbeskrevet. Fredag blev den endnu mere kendt uden for landets grænser, da den blev vist frem på en smartfarming/robot dag i Holland. Her fangede den hollandske landbrugsavis Boerderij, at den danske rotottraktor fra Agrointelli i løbet af foråret skal leveres til det kendte hollandske landbrugsuniversitet Wageningen Universitet.

Ifølge avisen er arrangøren af robot-dagen i øvrigt interesseret i at få import-agenturet af de danske robotter. Du kan læse resten af historien her hos Boerderij.

De har den også

Et norsk forskningscenter har også fidus til Robotti. Udover den danske traktor har de købt en el-traktor fra Californien, der kører på strøm fra en solcelle på taget, som jeg vil anbefale, at man lige får set lidt nærmere på i denne her video:

 

 

Ugens handel: Det greb om sig

Sidste uges handel var hverken elektrisk, selvkørende og eller des lignende. Det var helt normale traktorer indenfor New Hollands meget solgte modelrækker. Det usædvanlige i den historie var den lille maskinstation, som egentlig bare skulle have en enkelt traktor, men endte med at købe tre helt nye traktorer af Johannes Mertz i Ringsted.
 

Læs mere om handlen her: Det greb om sig – og så blev det til tre traktorer

Men du behøver ikke købe…

Hvis man har behov for at køre med traktor i en kortere periode, så behøver man dog ikke købe. Som omtalt i sidste uge er Claas på vej med et leje-koncept for traktorer. Forleden udtalte maskinrådgivningen hos Byggeri & Teknik i Herning om konceptet. De er forholdsvis positive, men har en række råd, som kan være værd at læse, inden man kaster sig over muligheden. 

Lej-en-traktor: Hvor god en ide er det?

Horsch runder 3 mia. kr.

Det store tyske redskabsmærke Horsch har netop opgjort årets resultat. For tredje år i træk stiger omsætningen med to-cifrede cifre, lyder meldingen fra Horsch, der nu omsætter for 402 mio. euro, næsten tre mia. danske kroner. Salget er stegt på stort set alle markeder – også det danske, lyder det i en pressemeddelelse fra den danske importør Stroco-Agro.

Som benchmark kan det bemærkes, at fremgangen med 12 pct. er en hårsbredde større end Lemkens, hvis omsætning steg med 11 pct. og ligger på ca. 2,8 mia. kr.

Amazone er med en omsætning på ca. 3, 6 mia. kr. lidt større – til gengæld er væksten mindre med en stigning på ca. 5 pct. i 2018.

Læs mere om Horsch her:  Horsch runder tre mia. kr. – også fremgang i Danmark

Landmand helt ind i knoglerne

Nok om tal. Sidste uge bød også på et interessant interview med landbrugsmaskinernes hovedperson hos Seges i Skejby. Kasper Stougård var egentlig gået i gang med en journalistuddannelse, men hvor vi er nogle her på redaktionen, som har valgt det skrevne ord som vigtigste værktøj, så savnede Stougård at være tættere på maskinerne og hoppede i stedet over på jordbrugsteknolog-uddannelsen, inden han havnede hos Seges forrige år.   

Se historien her: Seges-konsulent er landmand helt ind i knoglerne

Nyt TraktorTech tirsdag

En der ligesom Kasper er glad for landbrugsmaskiner er 30-årige Anders Heick.

Faktisk så glad, at han kan finde på at køre med samme gyllesæt hele arbejdsdagen og så snuppe nogle virtuelle timer med efter arbejdstid. Forvirret? Det drejer sig selvfølgelig om hobbyen Farming Simulator. Du kan læse meget mere om 19-udgaven – i øvrigt solgt i et fem-cifret tal i Danmark siden frigivelsen i november sidste år – i det nye TraktorTech, som kommer rundt til læserne i morgen.

Se video med bl.a. Anders og Farming Simulator:Video:Gyllekørsel som »in real life«

I magasinet kan du bl.a. dykke ned i anden halvdel af vores store nordiske traktortest med syv traktorer på ca. 200 hk med powershift-transmission. I vores faste artikelserie om de lidt ældre traktorer – classic – kan du denne gang møde den svenske klassiker over dem alle, BM-Volvo Boxer 350.

 I nyt TraktorTech: Den svenske klassiker over dem alle

 

TraktorTech begynder at komme rundt med buddet tirsdag. Mangler du et abonnement, så kan du ordne det online på www.landbrugsmedierne.dk/abonnement. Ha’ en rigtig god uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Har du et godt tip, så er du meget velkommen til at skrive til os på cjj@landbrugsmedierne.dk eller ringe på 40283032.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.