Morgenposten: Hundahl kom sig over kold tyrker
Maskinernes faste nyhedsoverblik mandag morgen har bl.a. nyt fra landets største New Holland-forhandler, et potentielt milliardopkøb – og en kendt salgschef, der nu vil forcere bjerge.

God mandag morgen,

Hvis jeg havde vidst i mandags, hvor meget der kom til at ske i maskinbranchen i sidste uge, så havde jeg nok prompte indleveret en stress-melding.

Alt var ikke glade meldinger, men der var i hvert fald fart over landet.

Nu ved vi, at Route 66 går helt til Skagen.
Hvad jeg mener med det, det vender jeg lige tilbage til om lidt.

Solidt fra Hundahl

Lad os starte ved ugens overskrift og maskinforretningen J. Hundahl i Thisted, der dækker det nordvestlige Jylland med tråde ned til den midterste del af Jylland.

Hundahl-familien er godt i gang med et generationsskifte med deres sælgere Claus Sørensen og Martin Dalgaard indenbords i ejerkredsen. Det må betegnes som en velsmurt forretning, som de har fået lov til at købe sig ind i.

Årsregnskabet viser en omsætning på den gode side af 300 mio. kr. og en indtjening på 5,8 mio. kr., der inden skatten var afregnet endda var en spids over sidste års niveau. Solide tal efter et år, hvor første del – fra oktober 2018 var stærkt præget af tørken sommeren før – og nærmest var udsat for en kold tyrker, som Erik Hundahl formulerer det.

I løbet af foråret knækkede den kurve over på den positive side igen.   

For kalenderåret 2019 fortæller Hundahl i øvrigt, at man har solgt over 100 traktorer, og så er man pænt optimistiske, når der skues videre ind i 2020.

”Det kører sådan meget fornuftigt. Vi har ikke det store at klage over”, siger Erik Hundahl.

Læs mere om sidste nyt fra Hundahl i denne morgenfriske historie:

Stor New Holland-forhandler igen over 300 mio. kr. efter træls start

Hjallerup bliver helt rød

Den store historie i sidste uge var naturligvis de store omrokeringer i Agco’s forhandlernet i Jylland. Hjallerup Maskinforretning skal fremover koncentrere sig om deres hidtidige bedst sælgende mærke, Massey Ferguson, mens TBS overtager deres forhandling af Fendt. Dermed kører TBS populært sagt helt til Skagen med ”Route 66”. Hvis man tænker, at Route 66 kun er et legendarisk stykke vej, som man skal køre ud af, når man vil lave den store road trip i Amerika, så tager man (lidt) fejl. Det er også Agcos forhandlerstrategi, hvor tanken er, at de enkelte mærker skal udskilles i selvstændige huse.

Jeg skal da indrømme, at jeg selv blev overrasket, da der blev sendt en pressemeddelelse ud om ændringen forleden. Men fra Hjallerups side blev det understreget, at det havde ligget i kortene meget længe – og skulle køres igennem efter, at man sidste år frasolgte Skanderborg Maskinforretning til netop TBS.

For Hjallerup betyder ændringerne også, at en del personale nu tilbydes at gå videre med de fragivne mærker, der også tæller Valtra(fremover via Agrotek i Nordjylland).

Ændringerne medfører også, at der fremover kun er plads til én mand i Hjallerups direktion, hvor Morten Bordvik fortsætter, mens den kendte salgsdirektør Kurt Harbo nu er ledig på markedet. Samlet ender Hjallerup Maskinforretning med en bemanding på omkring 80 ansatte.  

Læs mere her:   Hjallerup kører videre med én direktør

Hjallerup-direktør: Vi skulle holde Fendt kørende for TBS

Stor maskinforretning mister Fendt og Valtra

Nu er gyllekørslen i gang

Denne vinter kan vel bedst beskrives som en stor omgang november-vejr. Ganske meget regn og blødt rundt omkring.

Det har skabt nærmest umulige forhold op til gyllesæsonen.

Men nogle steder var det dog til at køre ud i går, kan jeg konstatere ved en rundtur med musen på Facebook.

Jeg har bl.a. spottet et opslag fra Rostgård Maskinstation ved Rødding.

 

 

Vi lavede også en lille optakt til starten på gyllesæsonen i sidste uge.

Læs med her: Gylleudkørsel udfordret: Svært at køre i marken og tankene er fyldt til randen

Apropos gylle, så var Harsø også på pletten med nyt regnskab i sidste år. Her slår man ny rekord i indtjeningen – og efter udvidelse for kort tid siden, så er man nu klar til at bygge igen, så snart kommunens folk har nikket ja til det.

Læs om Harsøs udvikling her:

Dansk gylleudstyrsproducent slår rekord - og vil nu udvide igen igen

AP Gyllevogne sendte også deres regnskab ind. Her berettede man, at det blev til et mindre minus i det forgangne år begrundet nedgangstider i landbruget. Maskinproducenten på Mors har dog ikke ønsket at udtale sig nærmere om udviklingen, men med de høje svinepriser – ny notering på 14. kr. skal vi helt tilbage til uge 22 i 1997!! for at finde magen – slutkunderne lever med for tiden, så kan der være muligheder for et bedre marked.   

Får John Deere som legeplads

Sidste uges måske mest fascinerende nyhed fik jeg fortalt en flig af i morgenposten for en uge siden. Danske Faunaphotonics har udviklet et system til at spotte insekter med i marken via sensorer, infrarød lys og kunstig intelligens, der kan hjælpe med at gøre behandlingen langt mere nøjagtig, når der køres i marken med sprøjten.

Det synes John Deere er så spændende, at den danske start-up – nydansk for iværksætter – er en af blandt bare fire i verden, som maskingiganten har inviteret med i et særligt samarbejdsprogram for i år.

Faunaphotonics ser, meget forståeligt, spændende perspektiver i samarbejdet.

”For os kan det ikke være mere interessant end det her. At få lov til at arbejde sammen med en spiller på deres størrelse. Deres Intelligent Solutions Group er helt fremme i skoene”, siger direktør Michael Stanley Pedersen, der mener, at samarbejdet åbner op for et potentiale, der kan blive så stort som da John Deere for et par år siden købte start-up-virksomheden Blue River for et par mia. kr.  

Se med her:

Stolt direktør: John Deere åbner deres organisation op for os

Dansk opfindelse har fået John Deere op af stolen

No good bye for Dalbo og He-Va

Lørdag morgen vågnede vi op til et nyt EU. Det lyder jo dramatisk, men har optakten til Brexit og Storbritanniens afsked med EU sådan set også været.

Foreløbig går det dog strygende for de danske eksportører af landbrugsmaskiner til de britiske øer. Både Dalbo og He-Va har oplevet et stærkt marked, som har holdt sig ind her i 2020.

Følg med her: Good bye Boris, men danske maskiner strømmer stadig til de britiske øer

Skal du finde ny såmaskine?

Lørdag  udkom også vores papiravis. Her kunne du bl.a. nyde vores maskintillæg med et større tema om forårets maskiner. Bl.a. ser vi nærmere på, hvad man skal gøre, når man skal vælge sig en såmaskine blandt markedets store udbud af diverse maskiner.

Hvis du klikker på billedet, så kommer du videre til vores elektroniske udgave af papiravisen.

En mand med kilometer i benene

Som rosinen i pølseenden udgav vi i går en ugens profil fra maskinredaktionen.

Denne gang er det salgschef hos Massey Ferguson Jørgen Sørensen. Han har medvind i øjeblikket efter et 2019, hvor det gamle traktormærke fik ny vind i sejlene på det danske marked.

Mød ham her, hvor han i øvrigt fortæller, at han til sommer skal ud og bestige nogle rigtige store bjerge på cykel - og på den korte bane skal have samlet MF's danske sælgerkorps i den kommende uge.

Han nyder 70.000 km på vejen og den dejlige duft af ny maling lidt ekstra lige nu

Hvad sker der ellers i denne uge?

En af ugens spændende historier bliver selvfølgelig at høre mere fra gyllepiloterne derude.

Sidst på ugen serverer både Agco og CNH nye kvartalsregnskaber.

Og mon ikke der sker en masse andet i ind- og udland.

Ha’ en fin uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Ligger du inde med et godt tip til en historie, så tøv ikke med at kontakte mig på 40283032 eller mail cjj@landbrugsavisen.dk.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.