Morgenposten: Hvad hulen er det for et batteri John Deere?
Maskinernes faste overblik mandag morgen ser bl.a. nærmere på et tilsyneladende enormt elektrisk batteri. Og stort vokseværk på dansk robottraktor.

God mandag morgen,

Her i tusmørket denne sidste mandag morgen i september er der nu 41 dage til snoren klippes til Agritechnica i Hannover.

Og i øjeblikket er det mod Tyskland nyhedsstrømmen peger i maskinernes verden.

Dryp for dryp får vi serveret flere og flere af snapsene op til kick off 10. november. 

En af de mere spændende kom utvivlsomt forleden, da der kom billeder og video ud fra et John Deere-møde i Valencia.

Her blev der vist en koncepttraktor frem, der angiveligt skal have en masse kræfter – 500 kilowatt – og køre på batteri.

For to år siden viste Fendt en el-traktor frem, som vi endnu ikke har set endelige lanceret endnu. Og fra Agco har man turneret rundt med tegninger, der viser, hvor langt man er fra at kunne udstyre store traktorer med batterier. Tilgængelig teknologi ville simpelthen gøre stortraktorer på batteri alt for tunge.

Men har John Deere knækket koden? Hvad hulen er det egentlig for en traktor og ikke mindst et batteri, der gemmer sig?

Måske man skal tænke Tesla bogstaveligt talt. Er det Teslas truck-batteri, vi taler om?

Det amerikanske teknologi-magasin Wired har i den forbindelse i øvrigt en spændende artikel om Teslas batteri-udvikling her:

Tesla May Soon Have a Battery That Can Last a Million Miles

De første – sparsomme – informationer om John Deeres nye koncept-traktor ser du her:

Se koncepttraktor: John Deere på vej med en masse nyheder

Også en ny John Deere 8RX

I artiklen kan du læse mere om, at John Deere er på vej med en række nyheder. Der er netop kommer nye 6M-modeller, men John Deere meldes også på vej med nyheder indenfor en række andre traktorserier.

John Deere har i øvrigt anmeldt en lang række nyheder som emner til medaljer til Agritechnica.  Blandt nyhederne som ikke får medaljer er bl.a. en John Deere 8RX, en særlig frontvægt med beskyttelse mod kollission blandt meget andet, så mon ikke der venter os mere spændende nyt i Hannover.

Vi har i øvrigt lavet et par overbliks artikler, hvor du dels kan se de 40 nyheder, som har fået priser – og alle de danske forsøg på at blande sig i medaljeræset:

Få det forkromede overblik: 40 af årets største maskinnyheder

Se de danske maskiner der var med i kampen om international toppris

Kendt robottraktor vokser til standard-traktor-størrelse

I weekendens udgave af LandbrugsAvisen søsatte vi en ny serie, hvor vi følger AgroIntellis arbejde med en ny version af deres kendte robottraktor Robotti.

Som for to år siden skal den også med til Agritechnica. Men det bliver med betydeligt flere hestekræfter.

Som vi kunne fortælle i avisen, så kan næste generation nemlig udstyres med 150 hk.

»Det rigtige spændende lige nu er, at vi i løbet af de næste to - tre uger skal køre emissionstest. I slutningen af oktober skal vi gerne kunne demonstrere robotten for landmænd”, siger Ole Green bl.a. om den nye version, som du altså kommer til at høre meget mere om.

Foreløbig kan du læse om den online via vores epaper-udgave.

Stabil maskinimportør

Som I nok fornemmer, så er nyhedsjournalisterne ganske optaget af alle de nyheder op til Agritechnica. Men verden stopper jo ikke med at gå sin slagne gang for den skyld.

I den danske branche har familien Helms igennem mange år vist ganske stabile præstationer. Forleden kom der et nyt regnskab med et nyt solidt plus på bundlinjen.

Jeg fangede i den forbindelse Kristian Helms, der har arbejdet med salg af maskiner i 40 år, mens han spiste morgenmad med sin hustru på en velfortjent fridag. Begejstringen for at tale om maskiner og marked brænder dog stadig lige stærkt hos Helms senior, der om tre år har solgt hele firmaet videre til sønnerne Allan og Jakob.

Læs om generationsskiftet her:

Far-Helms sætter punktum om tre år – sådan set

Trods omstillingsår holder stor maskinimportør stabilt overskud

Dramatisk fald i mejetærsker-salg 

Her til morgen har vi en frisk historie med mejetærskersalget hos Danish Agro Machinery. Her lyder vurderingen, at salget af mejetærskere i Nordeuropa ender 30 pct. under sidste års niveau nu, hvor man kan gøre tallene op for sæsonen. CEO Jens Skifter tror på, at man selv holder sin markedsandel, og så har redskabssalget i øvrigt hentet lidt af det tabte med gode salgstal for koncernens salg af bl.a. Lemken og Horsch. 

Se med her:

Danmarks største maskinhandler: Redskaber redder lidt af dårligt mejetærsker-år

Claas-arving besøgte Danish Agro fredag

Jens Skifter og co. hos Danish Agro havde i øvrigt rigtig fint besøg fredag aften, da de indviede datterselskabet Swedish Agro Machinerys nye hovedsæde i Skurup i Skåne.

Claas-arving og formand Cathrina Claas-Mühlhäuser klippede nemlig snoren i sammen med Danish Agros bestyrelsesformand Jørgen H. Mikkelsen.

”Der er ingen tvivl om, at Danish Agro og Claas er et godt match. Vi deler de samme mål og værdier, og jeg er overbevist om, at vi har en lang fremtid sammen”, lød det bl.a. fra den kendte Claas-frontfigur.

Læs med her:

Claas-arving: Ingen tvivl om at Danish Agro og Claas er godt match

Sådan bliver en traktor klar til ekstreme forhold

Forsvaret har for nylig været på indkøbstur. Efter et udbud var det Agco Danmark, der vandt med en række Valtra-traktorer, der bl.a. skal sættes ind hos Arktisk Kommando på Grønland og på Fanø, hvor en Valtra virkelig har fået en overhaling inden levering.

”Vi har fået monteret en maritim radar til at lokalisere skibe i området. Derudover er der et infrarødt varmesøgende kamera til at søge på landjorden efter forulykkede mennesker, dyr eller køretøjer. Og der er monteret en søgeprojektør på toppen til at eftersøge forliste både, køretøjer eller andre objekter,” fortæller Michael Enok, seniorsergent i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, der har stået for indkøbet af forsvarets nye traktorer i historien.

Se her: Agco-traktorer vandt specialudbud fra Forsvaret – udstyres bl.a. med radarteknologi

Sjøvslev Lyngvig tilbage i Skejby

Når vi her hos LandbrugsAvisen Maskiner taler med uvildige eksperter, så peger pilen ofte på Henning Sjørslev Lyngvigs ekspertise. Igennem et par år har han været DM&E’s profil, når vi taler landbrugsmaskiner. Nu er han skiftet til Seges, hvor han også tidligere har virket. Læs mere om Seges nye landskonsulent her:

Ugens profil er igen Seges maskinkonsulent

Henning kan du i øvrigt også møde 9. oktober på Vindumovergaard ved Bjerringbro. Her afholder partnerskabet FutureCropping nemlig en ny demodag om præcisionsjordbrug.

Det sker i ugen

I næste weekend skal du glæde dig til en særlig LandbrugsAvisen-edition.

Denne gang kommer LandbrugsAvisen nemlig med et stort maskintillæg. Her kommer vi til at kigge nærmere på, hvad der venter sig af mulige høstemaskiner til den kommende sæson, og så har vi også et større tema om de biler, der er spændende at køre i på et landbrug. 

Vi tester bl.a. et par spændende pick up’er – og ser nærmere på en lang række bilmodeller. 

Ha’ en rigtig fin uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.