Morgenposten: Hvad laver sydtysk maskinstation dog i Kalundborg?

Vi stødte forleden på en Fendt og en særlig maskine, som har taget præcisionslandbruget til nye marker i det danske landskab. Og så har DLG-formand købt en robot.

God mandag morgen!

Ja, det var spændende at køre ud og se på nyt grej i sidste uge.

Den ene banebrydende ting kom jeg og min lettere brugte Skoda lidt uforvarende ind. Det gjorde nu ikke sagerne dårligere al den stund, at jeg ved Kalundborg stødte på en sydtysk maskinstation, som havde sendt et mandskab på tre personer, en Fendt og en plantemaskine fra mærket Wagner Pflanzen-Technik et godt stykke nord for Kassel bakker. Ude på Røsnæs er det også bakket, og tyskerne var hyret ind fordi, de har maskinen, som kan byde på nok et nyt kapitel indenfor præcisionslandbrug i Danmark.

Det skal jeg nok beskrive tydeligere lige om lidt  - og så vil jeg slutte dagens morgenpost med at fortælle om en ny maskine, som DLG-formand Niels Dengsø har købt – og du kan endda tage ud og se den på onsdag.  

Først skal vi forbi et par aktuelle historier.

Maskinstationer: Trist med bælteregler fra 1955

Det har naturligvis vakt genklang, at Agco Danmark for nylig gik ud og meddelte, at man ikke længere vil sælge bæltetraktorer i Danmark. Det er lidt kompliceret at forstå reglerne omkring bælter. Trods en EU-godkendelse (som bare ikke rigtig dækker den lille del af EU, som hedder Danmark, må man forstå) så spænder gamle danske regler ben for, at flere maskinstationer og landmænd lovligt kan køre med bæltetraktorer i Danmark.

Forleden var DM&E så ude og kommentere situationen:

- At reglerne også stammer fra tiden, hvor den kolde krig herskede, vidner om, at danske politikere samt myndigheder ikke har fulgt med tiden.

Mon den sidste kommentar er sagt i den sag…

Følg med her: Maskinstationer: Triste, danske særregler fra 1955 spænder ben  

Twin-Force landet hos Robotti

Det kan godt være, at folkene fra Robotti-producenten AgroIntelli har lavet et samarbejde med Danfoil, men det er god gedigen landbrugsmaskin-erfaring fra Hardi, som nu er på plads i chefstolen hos den unge danske maskinproducent.

Siden Ole Green trådte tilbage som direktør sidste år, har man ledt efter en ny topchef. Han er nu fundet i den tidligere salgsdirektør hos Hardi, Jens Brylle fra Dragør. Efter mange år hos Hardi har han arbejdet en del år som senior director hos LM Windpower.

- Han har før taget en spændende rejse med Hardi, og er en type profil, som vi har kigget efter længe, lød det fredag fra Ole Green, som i øvrigt arbejder som en slags ambassadør og public affairs konsulent for AgroIntelligence, som han stadig er medejer af.

Læs mere her: Tidligere Hardi-direktør får hovedrolle med dansk robotmaskine

Henter sydtysk hjælp til præcise vinrækker

Og så skal vi til historien bag overskriften. Da jeg forleden passerer Danmarks største vingård ude på Røsnæs, er der noget opsigtsvækkende i gang.

Ude på marken går vinavler Tom Christensen selv og filmer en maskine i marken. Det viser sig, at en sydtysk maskinstation er i Danmark få at udvide arealet med en tredjedel, så der er årligt kan produceres op mod 15.000 ekstra flasker vin på gården – ud fra 15.000 nye vinplanter på gården fordelt ud over tre hektar.

At Dyrehøj Vingård har fået en tysk maskinstation op sammen med fire andre danske vinavlere, skyldes, at præcisionslandbruget også går stærkt i den internationale vinavl.

Med den tyske Wagner vinplante-maskine sås planterne utrolig præcist, hvilket på sigt forventes at give store arbejdsbesparelser på gården ved Kalundborg.

- Vi skal udvide med omkring tre hektar, så det kan vi ikke overskue selv. Vi har fået det sidste nye udstyr herop. Den slipper planten nøjagtig efter gps-signalet. Den styrer både planten efter retningen både i længden og på tværs. Det bliver vanvittig fint at se på, når det er færdigt, fortæller Tom Christensen i marken.

Potentialet er, at man på sigt vil have automatiseret en del af arbejdet, så det klares af selvkørende enheder.

- Når vi har plantet det her, så har vi over 50 km rækker. Hvis vi kan få plantet dem sådan her, så kan vi begynde at finde udstyr rundt omkring i verden, hvor traktorerne kan køre og rense ukrudt, passe vinstokkene pr. automatik, så jeg ikke behøver at have en mand siddende på. Det bliver helt vildt, hvis man kan få sådan en ukrudtsmaskine, som bare kører uden, at jeg behøver at sidde på den. Det vil være epokegørende. Vi skal ud og ordne ukrudt mange gange i løbet af en sæson. Det glæder vi os vildt meget til. Vi er glade. Det er som juleaften, lød det fra Tom Christensen.

Her et lille klip af maskinen:

 

 

Senere på dagen kan du se et længere videoindslag fra marken.

Hvis din nysgerrighed er stor på selve udstyret, så har den tyske producent, Wagner Flancen Technic en udmærket hjemmeside på engelsk: http://w-p-t.biz/unternehmen/?lang=en

Ingen plads til hovsaløsninger

I weekenden sendte vi et ekstra stort og flot LandbrugsAvisen rundt i landet – set fra min stol, da vi havde 16 ekstra sider om maskiner med særlig fokus på udstyr til græsmarkerne. Til temaet havde vi sat maskinstations-nestor Erling Kjær stævne til en snak om, hvordan maskinstationen får fuld udnyttelse af sit grej til græsensilering, så mælkeproducenten som kunde opnår en optimal kvalitet til en fornuftig pris.

- Vi opfordrer kunderne til, at første gang, de bare så meget som tænker på at få skårlagt græsset, skal de ringe til os, så vi kan blive gearet til at håndtere det. For der er ikke plads til hovsa-løsninger. Så det handler om god kommunikation. 

Han advarer også mod for dårlige markveje rundt omkring i landskabet.

- Markvejene er stadig et af de ømme punkter en del steder. Dårlige markveje koster ekstra tid under græsensileringen og kan betyde, at vi skal bruge en vogn og en traktor mere. 

Trofaste læsere af Morgenposten får lige et link til den historie her:

Ingen plads til hovsa-løsninger, når alle skal have snittet i samme uge

 

Sker i ugen

 

Politiet er aktive på vejene

Apropos vejene, så skal vi udover at tænke på beskaffenheden og vægten på vores bæltetraktorer, have in mente, at der efter sigende er en del ekstra kontrol. Ifølge DM&E og Byggeri & Teknik i Herning har politiet nemlig sat sig for at tjekke 5.000 landbrugskøretøjer mod tusind normalt i år – og så er det måske en fin ide lige at gå en runde ekstra omkring maskinerne her til morgen…    

Vil du ud og kigge på grej i de kommende dage?

Ja, der er sikkert en masse muligheder. Jeg har spottet, at Valtra viser en T235d frem sammen med en Grimme stenstrenglægger i Haderup tirsdag og onsdag.

Onsdag fra kl. 15 lægger DLG’s formand Niels Dengsø jord til, når der er markdemo med en Robotti og en Dalbo-trommel i "Robotti-størrelse".

Som noget nyt kan jeg her til morgen fortælle, at netop Niels Dengsø er en af de første danske landmænd, som har investeret i maskinen – og onsdag skal den tromle kløvergræs nogle marker vest for Taarup Kirke – nordvest for Viborg og næsten ud til Limfjorden.

Spændende uge er skudt i gang, nyd den, især hvis du savner vand, som DMI lover en del af.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen   

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.