Morgenposten: I kamp mod fastkørsler – Redningsmænd fra Thyregod og Dalbo – giganthandlen fra Kerteminde

Gyllesæsonen præger nyhedsbilledet sammen med en flot redning af Sorø-virksomhed og en kæmpehandel fra maskinfabrik i Kerteminde.

God mandag morgen,

Om der er sne – som uden for min dør – eller regn og slud, så er fremtidens traktor og teknik en evig kilde til undring. Naturligt nok.

På tirsdag kommer fremtidensdebatten op igen, når New Holland afholder pressekonference på deres fabrik i britiske Basildon. Jeg forventer, at deltagerne er ”the usual suspects” af europæiske journalister, heri blandt os selv.

Emnet er alternative brændstoffer med New Hollands vinkel lagt på, om det ikke er fornuftigt at køre på methangas– og vi er også blevet lovet en køretur i den methantraktor, som bl.a. blev vist frem på Agritechnica. Vi glæder os, og jeg lover, at du kommer til at høre meget mere om det – og så får du lige et link til vores artikel i papiravisen fra sidste uge, hvis du gerne vil læse dig lidt mere op på New Hollands fremtidsvision.

Tirsdag er også dagen, hvor Danmarks nye importør af McHales produkter, Helms-TMT-Centret, fortæller, hvorfor de har valgt at overtage importen og hvordan det passer med deres biks bestående af bl.a. Schäffer-produkter.

Bliver det gyllevejr?

Normalt holder jeg mig langt værk fra vejrudsigten i morgenposten. Den lugter sjældent af maskiner, men her til morgen er der pænt koldt derude og gyllesæsonens videre fremfærd afhænger i den grad af, om jorderne er frosset til – eller bliver endnu vådere. DMI oversat helt kort: Frost i dag og i morgen, og så skulle det blive lidt lunere igen.

Gyllesæsonen tiltrak sig allerede opmærksomhed, inden den blev ”frigivet” 1. feb. Onsdag kunne vi berette, om flere maskinstationer, som trods historisk vådt føre i deres områder, gjorde klar til at ”gå i krig” med de vandmættede marker 1. feb. for hjælpe beklemte landmænd med fyldte tanke. Den kan du også læse her:

Maskinstation om gyllesæson: ”Jeg kan ikke mindes en 1. feb., som er som våd som nu”

Dagen efter tog vores fotograf så ud i den samme våde virkelighed og fik med videokameraet fanget, hvor vanskelige forholdene egentlig var. Mange har været forbi videoen. Se den her:

Video: Gylleudkørsel i kamp mod fastkørsler

Super-redning i Sorø

Og mens jeg stadig har benene plantet i den forgangne uge, så var den mest positive nyhed, at sliddelsfabrikanten Mølbro er reddet efter, at den ellers var gået konkurs kort inde i det nye år. Det gamle familieeje for fabrikken ved Sorø erstattes i stedet af flere investorer, som kender branchen særdeles godt. Dalbo-ejer Kaj Pedersen bliver storaktionær, mens Peter Hansen, som mange bl.a. kender fra Cormall og Thyregod, går ind og tegner sig for en større aktiepost og sætter sig samtidig i direktørstolen her fra start. Og starten gik så små med en masse praktik i sidste uge – og så er det i dag, at en del af de ansatte er tilbage på deres arbejdsplads igen og kan sætte produktionen i gang igen. Herligt!

Bagmand bag Ugens Handel startede i 1965

Sidste uges udgave af Ugens Handel bar en særlig historie. Hans Bjerregård fra Claas-forhandleren A.P. Jørgensen i Ribe startede i virksomheden som 14-årig tilbage i 1965. Ja, du læser rigtigt. 1965. 28. februar går han på pension efter en flot og gloværdig karriere som mangeårig værkfører og senest som direktør. Og han slutter på toppen. Han har netop solgt sin finsnitter nr. 28 på tre år. Og hvis man husker, hvor få maskiner af den slags der egentlig bliver solgt på det danske marked hvert år, så har han altså tegnet sig for en pæn andel.

40 maskiner i ét hug

Her til morgen har jeg netop trukket send-knappen på en anden spektakulær handel, hvor en række landmænd i et par indkøbsforeninger har henvendt sig til Kverneland for at få et godt tilbud som fælles gruppe. Det har de gjort, og har købt i alt 40 maskiner for en samlet værdi som listepris-mæssigt når op på 26 mio. kr.

Se den her: 40 maskiner i et hug – Kverneland i historisk handel med danske landmænd

Har du selv en god handel, som du synes, vi skal skrive om – lige meget om det er rødt, blåt, gult eller grønt, så slå på tråden på 40283032 eller skriv en mail.

Tilhører du også racen, der ser frem til lidt vinterferie og en tur ud på et par brædder, så venter der sikkert en masse snegrej lige om hjørnet. De mest fascinerende billeder jeg har set, står Danish Agro Machinerys brødre i nord, Norwegian Agro Machinery, for på deres Facebook-side med denne her, hvor en Claas Axion slår sig løs i vinterlandskabet:

Ha’ en fortrinlig uge, om det er på ski i weekenden eller med en gyllevogn som en del af din ekvipage.

Bedste hilsner redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.