Morgenposten: Kommer roeoptageren til at sluge 12 rækker af gangen?

Roeoptagningen bevæger sig mod en ny tidsalder. Større maskiner meldes her at kunne have positiv effekt på marktrykket.

God mandag morgen.

For os som tilbragte barndommen med lidt trillen frem og tilbage med en to-rækket Holbækker-optager i de små roemarker, så lyder seneste nyt fra roemarkerne ret vildt – men sådan er udviklingen jo på mange fronter.  

En af dem som sælger rigtig mange roeoptagere i landet, mener nemlig, at vi godt kan være på vej til at skulle se en del 12-rækkede optagere i fremtiden.

Hvorfor det bliver så stort, kommer vi hen til lige om lidt.

Først skal vi lige tage et par aktuelle historier.

Mange medarbejder-ejere i Holstebro  

Lige efter jeg havde taget mit gode løbetøj på, og kaldt arbejdsugen for ”well done” i fredags, så trillede der en historie ind fra maskinforretningen Anker Bjerre.

New Holland-forhandleren udvider ejerkredsen, så de nu er hele syv ejere af maskinforretningen. Det er ikke kapitalfonde eller anden ekstern kapital, som har skudt pengene i fortagenet. Tværtimod ligger aktierne bredt set hos salgspersonale, lager- og værkstedschefer, så man må sige, at ejerkredsen er solidt funderet i hverdagen på arbejdspladsen.

Som et led i handlen skifter direktørposten samtidig fra Anders Frandsen, der fremover bliver i virksomheden som salgskonsulent, mens 38-årige Anders Haarder bliver ny direktør og medejer – og dermed en af de unge ledere i branchen.

Hardi på vej med ny kamera-sprøjte

Vi har igennem længere tid været i gang med en sand nyhedsfest med nye produkter op til Agritechnica. Forleden meldte Hardi sig også på banen med en kort beskrivelse af et nyt system til præcisionssprøjtning, der lover markante reduktioner i bruget af kemi. Systemet hedder SpotSelect og består bl.a. en god portion kameraer til at identificere ukrudt på bar jord og det samme blandt afgrøderne ved hjælp af kunstig intelligens. Systemet er udviklet af søsterselskabet Exxact Robotics, lyder forklaringen i denne nyhed:

Hardi vil sætte nye standarder for præcisionsbekæmpelse

Store maskiner skal mindske marktryk

Og så skal vi til historien bag denne overskrift.

I weekendens avis var vi taget en tur i roerne, nærmere bestemt til Holeby og en markdemo arrangeret af NBR, Nordic Sugar for nylig.

Min kollega Claus Solhøj beretter om en trend, hvor der igen lægges markant til optagebredden, så der nu kan tilbydes 12 rækkes optagere.  Henrik Rasmussen fra FMR fremhæver i reportagen bl.a. andet et knap 10 procent større renseareal på den nye Holmer Terra-Dos T5 og ser 12 rækker som et seriøst bud på at halvere antallet af overkørsler i marken og derved reducere marktrykket og risikoen for strukturskader markant i forhold til seks rækkers optagere.

- Det kræver, at der tænkes over logistikken, men jeg tror faktisk, at vi kommer til at se denne løsning herhjemme fremover, lød det.

Læs mere om maskintrends fra roemarkerne i avisen.

12 meter discharve kører sidste test i Danmark

Den store Holmer finder du helt sikkert også badet i neonlys i Hannover. På Agritechnica har Horsch også booket en anseelig stand. Her bliver der bl.a. plads til en ny 12 meters discharve, som bl.a. har kørt afsluttende test på danske marker hos Jakobsgård i Låsby ved Galten.

 

John Deere gør klar til en fremtid uden dieselolie

En af de producenter, som der til gengæld har været meget stille omkring forud for Agritechnica, har været John Deere. Som sædvanlig har amerikanerne booket en af messens største stande, så der skal nok komme både masser af grej – og helt sikkert også nogle solide nyheder for fremtiden. Forleden kom så første flig i form af en prototype af en motor, som betyder, at selv ganske store traktorer kan køre uden dieselolie.

Læs mere her: John Deere: Her er motoren, du kan bruge på stortraktoren uden dieselolie

Maskinhandlere: Vi får mere og mere på lager

For nylig var der europæisk møde for maskinhandlerne i deres organisation Climmar. Herfra lyder det, at forhandlerne i stigende grad får vel mange nye maskiner tilsendt fra fabrikanterne til voksende lagre, især når vi snakker traktorer og mejetærskere.

- Det har samtidig den effekt, at arbejdskapitalen skal øges i en tid, hvor lån er blevet dyrere på grund af stigende renter, lyder det fra Climmars præsident Roberto Rinaldin.

 

Det Sker

Her på redaktionen arbejder vi på højtryk med en særlig Amerika-udgave af TraktorTech. Det meste af stoffet er allerede indhentet i staterne, men tirsdag bliver en lidt ekstra spændende arbejdsdag, da den amerikanske ag tech-mastodont Raven har fundet en farmer, som ringer og fortæller, hvordan det egentlig er at køre med et anlæg, hvor mejetærskeren selv styrer kornvognen. Skulle man tænke, at traktorhistorier fra den anden side af Atlanten er lige noget for mig eller til julegaven til min fætter, så hopper man bare videre ind på landbrugsmedierne.dk.

Tirsdag kan man høre meget mere om produktion af maskiner i Europa og rundt omkring i verden, når Agco åbner op for sidste nyt om forretningen ved at producere maskiner med deres nye kvartalsregnskab.

Er man mere til at se på maskiner end tallene bag, så anbefaler jeg, at man begynder at planlægge en tur til Tyskland, da Agritechnica begynder om mindre end to uger.  

Planlægningen kan med fordel lægges på lørdag med en god kop kaffe og rundstykke, når det nye LandbrugsAvisen er leveret af budene – for denne gang bliver det med et stort Agritechnica-tillæg, hvor du både kan møde helt store og fascinerende maskiner, små landvindinger, der kunne være interessante på din farm – og måske noget så simpelt, hvor man egentlig finder de mest spændende nyheder fordelt på 40 hektar.  

Ha’ en fornøjelig uge. Redaktionschef Christian Juel Jørgensen     

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.