Morgenposten: Lastbil bag maskinstationsopkøb – Minus hos kæmpe traktorproducent
Nyhedsbilledet på maskinfronten præges bl.a. af et opkøb i jysk maskinstation og baggrunden for, at John Deere helt unormalt er gået i minus.

God mandag morgen,

Så er vi så småt i gang igen.
Og denne uges overflyvning af nyhedsbilledet på maskinfronten starter hos maskinstationerne, inden vi bl.a. skal runde dagsformen hos John Deere på makroniveau, traktorsalget fra Skagen til Gedser – og reeksporten af en sjælden traktor fra Danmark til Sverige.

Og som sagt starter vi på maskinstationen. Her i weekenden kunne vi nemlig fortælle, hvordan 31-årige Kasper Kvistgaard Christensen er godt i gang med at overtage bedriften derhjemme og Viftrup Maskinstation. Far, Knud Skøtt Christensen, og sønnike lagde først historien ud på Facebook, fordi der er så meget snak om, hvor svært det er at gennemføre et generationsskifte.

"Man skal huske også at fortælle den gode historie. Der er masser af historier om, at det ikke kan lade sig gøre", lød det bl.a. fra Kasper Kvistgaard Christensen, der endvidere fortæller, at han ikke er typen, der har haft en velpolstret etableringskonto siden han var helt ung.

"Jeg har det sådan, at egenkapital er de øl, man ikke har drukket som ung. Jeg har altid drukket mange øl. Men i forbindelse med at vi fik biogas, så købte vi en lastbil, men jeg tog så vognmandsopgaven og jeg ejede halvdelen af bilen. Der var noget overskud, jeg kunne føre ind på etableringskontoen", fortæller han bl.a.

Hele historien kan læses her:

Investerede i lastbil - brugte overskud til køb af gård og maskinstation

Usædvanligt minus fra Moline

Når koncernen bag John Deere, Deere & Company, sender regnskabstal ud, så plejer der at være solide milliardoverskud på bundlinjen. Hvert kvartal. Men fredag gik det ikke sådan. Driften går egentlig udmærket, men John Deere tager en gigantisk skatteregning up front på grund af nye skatteregler i USA. Uden at gå langt ind i det tekniske her, så ændrer Trumps skattereform på værdierne af udskudte skatteaktiver – til gengæld falder skatteprocenten dramatisk på længere sigt, så på trods af minus fra Moline her og nu, så tog aktiemarkedet vel imod nyhederne fra John Deere. 

Fem milliarder - John Deere tager giga skatteregning

Voldsom volvo vender hjem over broen  

Søndag aften har jeg i noget tid spenderet med dystert sind over Øresundbroen. Sidste omgang af Broen serverede DR i går aftes. For dem som stadig mangler at se den, røber jeg ingenting her. En anden, som skal over broen, er en nobel prototype af Volvos bud på en nymodens traktor anno 1980. På sommerens Borgerby-udstilling skal Keld Jensens prototype Volvo 2454 nemlig en tur hjem til Sverige. I sin tid byggede Volvo fire styk, hvoraf Keld Jensens altså har den ene. Læs mere her – og forvent i øvrigt mange flere nyheder om Borgerby i løbet af foråret og sommeren, da vi på Landbrugsmedierne er den danske mediepartner på udstillingen.

Svenskere hiver Volvos fremtidsdrøm hjem fra Jylland og over broen  

New Holland kom godt i gang

I den forgangne uge blev der også trukket en endelig streg i sandet hos kilden med traktor-registreringerne, ND Data, som analyserede sig frem til, at New Holland er begyndt året, hvor de slap: Med flest indregistreringer af alle traktormærker på det danske marked. Knap hver tredje traktor var blå, mens John Deere og Case IH var dem, som kom tættest på.

New Hollands 27 traktorer tager førstepladsen

Et af de traktormærker som i øvrigt klarede sig ganske stærkt på det danske markeds sidste år var Valtra. Som en del af en kampagne afholdte de for nylig en rejse op til fabrikken i Finland for en række af de kunder, som købte en traktor før årsskiftet. På denne video kan du se, hvordan rejsefølget fik prøvekørt en række Valtra-modeller på en øvelsesbane i snelandskabet:

Video: 15 traktorkøbere indtog Valtras epicenter

Til slut skal vi lige runde det, som mange taler om i dansk landbrug netop nu: Præcisionslandbrug. Miljø- og fødevareministeren afholdte for nylig en større konference om mulighederne for dansk landbrug og parallelt med, at den tekniske udvikling i øjeblikket har stor bevågenhed fra politikerne, så dygtiggør danske landmænd og traktorpiloter sig i stort antal. Forleden kunne Semler Agro oplyse, at de har haft mere end 350 kunder på kurser i at bruge det nyeste udstyr. Godt gået.

Men alt behøver ikke at være nyt for at være interessant. Sidste uges mest læste historie blev denne her:

Lille landbrug køber sjælden traktor

Med det ønsker jeg en rigtig fin uge. Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Har du et godt tip, så tøv ikke. Ring på 40283032 eller skriv en mail cjj@landbrugsavisen.dk.

Mere PS: Fredag og lørdag er der åbent hus hos Hundahl i Thisted for de læsere, som er på de kanter.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.