Morgenposten: Nu kommer den store traktortest

Maskinernes faste nyhedsoverblik ser bl.a. frem til en traktortest, som er lige rundt om hjørnet – og på nogle gedigne traktorer fra ugen, der gik.

God mandag morgen,

Vi sluttede ugen af med at dvæle en del ved fortiden. Og det vil jeg begejstret fortælle om lige om lidt.  For vi fik nemlig set nærmere på nogle meget spændende stortraktorer for mange årtier siden.

Den ene var en form for genudsendelse af en gammel artikel fra TraktorTech til at tage ventetiden på det nye TraktorTech. Og i morgen er vi så færdige med at vente, når det nye nummer af TraktorTech kommer ud til læserne.

Og det et helt særligt nummer. Vi har nemlig sparet op til nummeret igennem lang tid, da vi allerede for et halvt år siden sendte vores journalist John Christensen til Finland første gang for at tage del i den store test af syv traktorer på ca. 200 heste med powershift-transmissioner. Testen er en af de mest grundige, som er lavet i 2018 med deltagelse af testfolk fra fire europæiske landbrugsmedier og med omkring 100 testtimer på hver traktor.

Feltet udgøres af Deutz-Fahr, MF, Claas, New Holland, Case IH, John Deere og Valtra.

Udover den rent praktiske test har eksperter fra det finske testinstitut Eurofins Expert Services bl.a. testet traktorerne på deres trækkraft og udsat traktorerne for en vibrationstest.

Under testen blev traktorerne også sendt ud på en 30 km lang og kuperet testrute med en 22 ton trailer på slæb for at teste transmissionernes evne til at skifte rettidigt og til et passende gear.

Jeg skal ikke afsløre de endelige resultater her. Racet om den endelige pointscore var dog tæt. I testen kan du også læse, hvordan den ideelle traktor ville se ud, hvis den skulle sammenfattes af de enkelte traktorers forcer.

Hvis interessen for testen hermed er vakt, og du ikke er så heldig at få TraktorTech sendt hjem til dig, så kan du henvende dig til vores abonnementsfolk på landbrugsmedierne.dk/abonnemnet.

TraktorTech forhandles iøvrigt også af en række kiosker og tankstationer landet rundt.

Så gamle er knækstyrede traktorer

Sidste uge havde vi en række meget læste historier om gamle knækstyrerede traktorer. Artikelrækken blev skudt i gang af en nyhed om, at Steiger-familien bag de store prærie-trækdyr, Steiger-traktorerne, er blevet indlemmet i en Hall of Fame hos de amerikanske landbrugsmaskinproducenter. 

Se bl.a. Steiger fra den gang den havde den grønne farve her:
Efter 60 år: Hæder til opfinderne bag helt speciel traktor

Som reaktion på artiklen om Steigeren blev vi kontaktet af en læser, som faktisk havde sin egen grønne Steiger-traktor herhjemme i Danmark. Efter sigende er der kun en lille håndfuld af traktorerne her til lands:

Se en af dem her: Ugens Maskine: Efter hæder til opfinder: Sjældent traktormærke fundet i Jylland

John Deere’s første stortraktor

Efter at Steiger introducerede sin stortraktor, så ville John Deere også lege med. I 1959 viste man for første gang en stortraktor frem med 200 hk – altså samme trækkraft som i vores nutidstest! – for amerikanske landmænd. I denne long read kan du læse hele historien om, hvordan det gik galt og John Deeres produktion af 100 traktorer med modelbetegnelsen 8010/8020.   

Se her: "Tænk at man lavede så stor en traktor i 1959"

Maskinbranchens gode vibrationer

Vi og andre medier har naturligt nok bemærket det store fald i traktor-registreringerne i 2018. Men der er også positive vibrationer i markedet. I en frisk undersøgelse efter nytår ser de europæiske maskinproducenter ganske optimistisk på markedssituationen netop nu. Dog er traktorproducenterne blevet mere pessimistiske.

Se her: Undersøgelse: Det går ikke så ringe mener maskinproducenterne

I samme boldgade fortalte Väderstad i sidste uge om stor fremgang og omsætningsrekord med god afsætning på en række markeder, hvoraf Canada er det største.

Väderstad slår ny rekord: Omsatte for 2,2 mia. kr.

Vind på dine farming-evner

Når vi taler om penge, så er der også kommet store muligheder for at vinde penge på sine evner til at køre gyllevogn – vel og mærke foran skærmen. Det populære landbrugsspil Farming Simulator etablerer nemlig en liga med store pengepræmier.

Populært landbrugsspil får egen liga - med knap 2 mio. kr. i præmiepulje

Nuvel, nu er der jo også millionvis af gamere, så for os, som ikke bruger computeren så meget til den slags, så er vejen mod lidt mammon nærmere brolagt med en masse gode arbejdstimer. Nyd dem – og ha’en fin arbejdsuge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.