Morgenposten: Nu kommer gas-traktoren, vi har ventet på siden 2013
Næste år sendes der 20 styk gas-traktorer ud på markedet. Også hviderussere forsøger sig i øjeblikket med fænomenet.

 God mandag morgen.

Det er virkelig en morgen, som deler Danmark i to.

Dem som har efterårsferie og dem som ikke har.

Maskinernes faste nyhedsoverblik mandag morgen nyder dog at servere nyheder for så mange som muligt, og tilbyder denne morgen nyt om de motorkræfter, vi ser på traktorerne i nær fremtid.

Som i bilernes verden sker der nemlig rigtig meget i udviklingsafdelingerne rundt omkring, når det gælder, hvad der skal drive maskinerne frem. Jeg er klar til at fortælle mere om en mejetærsker på biogas, nye traktorer på el – og en gasdrevet traktor fra en stor producent, som for første gang lander på markederne næste år.

Først skal vi lige runde et par markante navne-nyheder fra falderebet af sidste uge i maskinbranchen.

Semler styrker nemlig organisationen med en ny driftsdirektør, så adm. direktør Morten Buus får forstærkning omkring sig.

Det er en rigtig branchemand – og landmandssøn – der træder til. Morten Krusborg fra JCB-importøren Nicoliasen & Larsen stopper nemlig som adm. direktør for at tiltræde hos Selmer 1. november. 

Se her:

Semler henter kendt direktør fra branchen

JCB-importør får ejer som ny direktør

De gamle gutter kan ikke lade være

Nu hvor vi er i navneafdelingen, så er det værd at hæfte sig ved Peter Hansen, Cormall, Peter Pedersen, tidligere Agrometer og Kaj Pedersen, Dal-Bo.

Igennem mange årtier har de været blandt de store profiler hos danske fabrikanter, der laver udstyr til landbruget. Med deres baggrund og karrierer har de som sådan ikke behov for at bevise noget. Men sidste år gik de tre alligevel ind og købte sliddelsgiganten Mølbro, da de gamle ejere og ledelse måtte give op. Det går sådan set rigtig godt igen med vækst, solide resultater og forventninger om 25 pct. bedre salg i år.

Spørger man om de så har planer om at sælge det videre nu, så svarer Peter Pedersen, at da der jo kun er én af dem, der har rundt 70 år, så er der mange år tilbage i dem i business endnu. Respekt!

Læs med her: Gamle gutter har fået sliddelsgigant op i nye omdrejninger

Manden bag Farmer Dating vil lave din logistik

En som også elsker en god udfordring af Ivan Baadsgaard. I starten af nullerne fandt han på Farmer Dating. I dag er Grainit hans højt profilerede opfindelse, der skal sættes en dansk agro-tech-opfindelse på verdenskortet. Med en app kan man således holde styr med ind- og udvejningen på gården. I sommer blev der vejet 600.000 ton korn via hans løsning. I ugens profil-interview fortæller han om visionerne – og hvordan han bedst opfinder nye tech-løsninger til danske landmænd - i Silicon Valley hvor tankerne fungerer bedst.

Ugens profil: Når Ivan skal tænke stort, så rejser han til Sillicon Valley

20 metan-traktorer fra New Holland

Tilbage i 2013 viste New Holland for første gang en metan-drevet traktor. Koncepttrakotren blev så opgraderet til en 2.0 version ved Agritechnica for to år siden.

Siden da inviterede man en række journalister til England i 2018 for at vise endnu mere frem om projektet. Og nu næste år er New Holland for alvor klar til at realisere projektet med 20 traktorer ude i markedet, sådan som det har lydt den sidste uges tid i flere europæiske medier. Hollandske Boerderij beretter, at traktorerne – der produceres i engelske Basildon – fortrinsvis kommer til at køre i England og Frankrig.
Da 2.0 blev vist var det med meget futuristisk design, men nu skal den efter sigende ligne en mere normal T6.180. I 2017-udgaven var der en række elementer fra bilverdenen – bl.a. var nøglen smidt væk til fordel for en masse swipes med en mobiltelefon. Det leder mig frem til, at New Holland nok har eksperimenteret med en masse funktioner, der kan komme i en lang række andre modeller. I hvert fald har CNH bl.a. anmeldt en nyhed om nøgleløs adgang til en traktor med anti-tyveri-udstyr. Det glæder vi os til at se på.

Læs historien om traktoren fra sidste uge:

Blå biogastraktor endelig moden til produktion

Fra arkivet har jeg også fundet et link frem om de mange spændende features i 2.0 versionen:

Redesignet New Holland viser lidt af fremtidens traktorkomfort

Som vi tidligere har skrevet, så er New Holland langt fra alene om at se på andre muligheder end diesel-motoren.

John Deere forventes at vise en stor el-drevet traktor på Agritechnica.

Schweiziske Rigitrac viser også en lille el-traktor i Hannover. Og så er vi nok også mange, der går og spørger os selv om, hvad der er blevet af Fendts lille el-traktor, der blev vist frem for to år siden.

Gas som brændstof er i øvrigt også lanceret af hviderussiske Gomselmash, der tidligere på året satte en sådan i produktion.

Gøma runder 70 gyllevogne

I sidste uge blev der sat nye tal på Gømas fremfærd som ikke bare forhandler af gyllevogne og gylleudstyr, men også producent.

Det er nemlig snart to år siden, at Viborg-virksomheden præsenterede sine egne gyllevogne på Agritechnica. Siden dengang er det gået relativ stærkt, når man tager specialmarkedet for gyllevogne i betragtning. Foreløbig er det blevet til 70 solgte gyllevogne.

Læs mere her: To år efter debuten: Gøma har solgt 70 gyllevogne

Apropos gylleudstyr så har Samson allerede sikret sig opmærksomhed op til det forestående Agritechnica med tildelingen af en af messens 39 sølvmedaljer for innovation i topklasse med en NPK-sensor.

Samson kommer også til Hannover med en lang række andre nyheder. Torsdag eftermiddag gik man så ud og fortalte, at man er klar med variabel tildeling af gylle, sektionskontrol og fjernsupport, så fabrikken og montører kan følge, hvad der sker på de enkelte maskiner. Samson lover i øvrigt flere nyheder i de kommende uger.

Følg med her: Samson med nye skridt på præcisions-tildeling af gylle og møg

I går fortalte vi i øvrigt nyt om en ny harve fra Lemken, der er særligt velegnet til at slå til, hvis glyfosat bliver sat i skammekrogen. Og det er den store redskabsproducent overbevist om vil ske:

»Glyfosat bliver forbudt på sigt. Det er ikke et spørgsmål om hvis, men hvornår. Derfor kommer stubbearbejdning i landbruget til at ændre sig«, lyder det fra Peter Baumgärtner fra Lemken.

Se hvad han vil gøre ved det: Ugens Maskine: Her er Lemkens modsvar til Glyphosat

Om han får ret, er jeg ikke den rette til endeligt at bedømme.

Hvad der ikke kan diskuteres er derimod udviklingen af gps og andet præcisionsgrej hos danske landmænd og måske ikke mindst de mange maskinstationer, der kører i marken hos dem.

Forleden kom Danmarks Statistik med nye tal:

Hele 66 procent af det danske landbrugsareal dyrkes nu med en eller anden form for præcisionsteknologi.

Læs mere her: Mere gps: 185.000 ekstra hektar dyrkes med præcisionsudstyr

Og nu kommer traktortallene

I sidste uge lovede jeg, at ugen ville byde på nye tal for indregistrering af traktorer i Danmark. Og normalt kommer sådan nogle tal da også i løbet af den anden uge i en måned. Men sidste uge var lidt speciel, og nu har jeg fået bekræftet fra leverandøren, dbi it, at vi ikke skal vente mange timer og dage. De skulle komme lige om lidt. 

Indtil da. Nyd ugen. Med eller uden ferie!

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.