Morgenposten: Nu vender det hos en af landets største maskinhandlere
For et halvt år siden var det svært at sælge maskiner. Men nu er markedet klart bedre, lyder det fra en af landets absolut største maskinhandlere i maskinernes faster nyhedsoverblik mandag morgen.

God mandag morgen,

Det er som weekendens vejr i maskinbranchen. Regn og sol. Sådan har vores nyheder i de seneste dage også været en blandet omgang.

Der har været nogle dramatiske udsving med trælse regnskabstal, en overraskende fyring i branchen, men også positive tendenser i branchen. Bl.a. ser landets store John Deere-forhandler et klart bedre marked for tiden. 

Mere om det senere. Først skal vi lige rundt et par markante nyheder med ståsted i den lollandske muld og navnet Mertz.

Maskinforrentningen Johannes Mertz, der bl.a. er kendt for sin forhandling af Case IH og New Holland, kom nemlig med regnskabsnyt i sidste uge. Her brugte man selv formuleringen, at vi bløder med vores kunder oven på et 2018, hvor tørken fik salget til at gå helt i stå samtidig med, at omkostningerne ikke følger samme vej i samme tempo. Resultatet var et underskud på 5,7 mio. kr. efter skat. Midt i den triste nyhed har adm. direktør Christian Holst dog fornyet tro på tingene i takt med, at salget ser ud til at rette sig op de seneste måneder.

Læs med her: Stor maskinforretning blødte sammen med kunderne

En af Johannes Mertz hårdeste konkurrenter på Lolland, Falster og Sydsjælland er i utvivlsomt Karl Mertz, der med Agcos traktormærker på hånden tilbyder en head to head konkurrence. Fremover bliver det dog med en anden kaptajn ved roret.

Onsdag meldte ejerne, Morten og Jesper Mertz nemlig ud, at den hidtidige direktør Anders Mikkelsen, der ellers netop havde gennemført et større opkøb på Sjælland for maskinforretningen, fratrådte selvsamme dag som meddelelsen efter gensidig forståelse. Her lod man forstå, at ekspansionen krævede en anden profil til at lede maskinforretningen med mere end 80 ansatte fremover.

Foreløbig tager medejer og sælger Jesper Mertz tjansen som konstitueret direktør, mens man afsøger markedet efter den rette profil.

Læs mere her: Maskinforretning i vækst udskifter direktøren

Landmændene investerer igen

Og så til historien bag overskriften, der er hentet i den optimistiske afdeling. Jeg har lige et nøgletal, som kom hjælpe lidt på vej.

Da mange afholdte efterårsferie med ungerne sidste efterår, så blev en slagtegris hos de store slagterier i Danmark afregnet ud fra en notering på 8,30 kr./kg. Nu hedder prisen 11,80 kr./kg. En lidt anden verden.  

Og den slags kan trends kan hurtigt sætte sig hos ”indkøberne” rundt omkring i landbruget.

I weekendens udgave af LandbrugsAvisen lød diagnosen også fra den store John Deere-forhandler Semler Agro, at kunderne nu investerer igen.

»Der er positive tendenser, og det er er helt klart blevet bedre end for et halvt år siden. De er ude at investere igen. Det kan vi godt mærke. Hvad det så bliver til på lidt længere sigt, det er for tidligt at sige noget om. Det er positivt med bedre svinepriser, og det ser også ud til, at der står nogle fornuftige afgrøder«, siger adm. direktør Morten Buus.

Du kan finde mere om historien i vores e-paper.

Grøn maj

Folkene fra Semler har sikkert også hentet lidt medvind fra den seneste traktorstatisk. Torsdag kunne vi fortælle, at John Deere solgte bedst i maj.

Siden nytår og til og med maj har Case IH i øvrigt solgt bedst, men John Deere haler ind i toppen, hvor det er meget tæt mellem de to mærker.  

New Holland har ikke hidtil haft samme form som sidste år. Dengang var markedsandelen over 20 procent efter årets første fem måneder. I år ligger den på 14,6 pct.

ny Fendt med 400 hk

I de seneste uger har særligt to kommende maskinlanceringer trukket opmærksomhed. Det er nemlig marketingsafdelingerne fra Claas og Fendt, som er i gang med at gøre reklame for nyheder indenfor kort tid.

Fendt ligger først for. Kort inde i juli samler man her pressen for bl.a. at vise en ny Fendt 900 serie. Allerede nu er de første billeder lagt ud – og sådan noget giver jo altid spænding og omtale.

Se billeder og omtale her: Kommende Fendt 900 runder 400 heste

Claas er på vej med en ny udgave af Lexion, som med fabrikantens egne ord vil revolutionere mejetærskningen.

Følg med her:  Ny Lexion på vej: Får nyt tærskeprincip

TraktorTech-test i stor international maskinavis

Køber du tyske Profi får at følge med i deres traktor- og masintests, så har du nok spæret øjnene op en ekstra gang her i juni.

Forsiden virker nemlig bekendt. Og den er god nok. Det anerkendte tyske magasin har købt vores nordeuropæiske traktortest med syv traktorer på ca. 200 hk, som vi sammen med et norsk, finsk og hollandsk magasin producerede sidste år og publicerede i starten af året i TraktorTech.

Er du nysgerrig efter at se testen på dansk, så kan du tegne et abonnement på TraktorTech på 33394700 og spørge efter det konkrete blad.

Ugens handel: For 50 meter skårlægger

Sidste uges udgave af Ugens Handel tilfaldt denne gang Farmas, som har solgt lidt af en omgang skårlæggere. Det er nemlig blevet til levering af fire styks  Kongskilde GXT13005 triple skårlægger, der tilsammen måler 50 meter. Hver udgave er nemlig i den helt store klasse med en bredde på 12,30 meter. De olympiske idealer om at nå højere, længere og hurtigere ud gør sig således også gældende indenfor skårlæggerne.

“Ligesom alle andre produktgrene, bevæger skårlægger-markedet sig også mod større og større enheder”, forklarer salgschef Thomas Mikkelsen til LandbrugsAvisen Maskiner i artiklen.

Få flere detaljer her: Ugens handel: Har solgt fire af de helt store skårlæggere

Sker i ugen: Traktoreventyr, høstteknik og VM-kandidat

En række rådgivningshuse og samarbejdspartnere inviterer til planteaften på Ytteborg ved Hjerm onsdag kl. 18.30.

Temaet er høstteknik i korn og grovfoder, hvor der bl.a. præsenteres en række at de nyeste sejl-, og flexskæreborde til mejetærskere og Danmarks første friskgræs-høster, Maksigrass.

Fredag lagde den tidligere fritidslandmand og gymnasielærer Kurt L. Frederiksen ud på et mindre traktoreventyr, da han forlod Høng på Vestsjælland på en lettere brugt Valmet-traktor med påspændt campingvogn.

I de næste fem uger skal han køre Island rundt med den langsomme ekvipage. Han forventer at nå frem til Hirtshals i morgen, og så tage færgen derop, så han er på Island torsdag. Undervejs sender han rejseberetninger hjem til LandbrugsAvisen og TraktorTech.

Se starten på hans tur her: Følg rejsen: Så er Kurts færd på traktor til Island i gang

Torsdag udkommer maskinhandlernes blad, Maskinhandleren, som ligger ude hos maskinhandlerne over det ganske land.

Denne gang prydes forsiden af en helt særlig lærling. Anders Sørensen arbejder til daglig hos J. Hundahl i Thisted. Til august skal han dog et smut til Kazan langt inde i Rusland, hvor han skal forsvare Danmarks bronze ved ”mekaniker-VM”, WorldSkills.  

Ugen efter skal han nok hilse en ekstra gang på en af ejerne for maskinforretningen, når Erik Hundahl har 60 års fødselsdag. Det bliver utvivlsomt afholdt en velbesøgt reception torsdag eftermiddag, når fødselaren har reception.

Mange med interesse for traktorer og maskiner og planteavl skal nok også et smut over sundet i næste uge, hvor der er ved at være dækket op til en ny omgang Borgeby Faltdagar lidt nord for Malmø onsdag og torsdag.  

Indtil da er det blot at ønske en rigtig god dag og uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Ligger du inde med en god historie, så ring på 40283032 eller skriv på cjj@landbrugsavisen.dk.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.