Morgenposten: Skal vi til at samle sten fra luften?

I øjeblikket kigges der nærmere på helt nye præcisionsredskaber til en ældgammel disciplin indenfor landbruget, opsamling af sten, lyder det i ugens stenopsamling af stort og småt indenfor maskinernes verden.

God mandag morgen.

Velkommen til ugens rundtur i maskinernes verden. Normalt når vi avisuddelere gennemgår nyhedsstrømmen, så kalder vi det gerne for rundture og overflyvningerne.

Og det har en lidt større sandhedsværdi denne gang. For vi skal nemlig snakke om drone- og atv-opsamling af sten.

Inden vi tager på tur i stenenes rige – en disciplin, som personligt gav mig en del mere eller mindre frivillig beskæftigelse i de unge år hjemme på familiefarmen på Kalundborgegnen – så napper vi lige en af ugens store nyheder først.

Solide regnskaber hos maskinhandlere

Der er nok en del landmænd, som opdagede, at priserne på deres maskiner steg i 2021 og 2022. En af årsagerne har utvivlsomt været stigende priser på jern, komponenter, fragt med mere. Dyre priser førte dog ikke til mindre salg mange steder. I 2022 havde især planteavlere solide tider, og der er både i Danmark og udlandet handlet godt med maskiner. Det afspejles også i maskinhandlernes regnskaber. En aktør som MI satte regnskabsrekord – og internationalt har vi også set solide tal for Europas største maskinhandler, BayWa, som havde solid fremgang.

Nørd ned i nogen af de nyeste regnskaber fra maskinhandlerne her:

MI kom ud af 2022 med rekordregnskab

Europas største maskinhandler solgte 14 nye maskiner hver dag

Dansk stensamler undersøger droner

Og så starter vi ellers turen udi stensamlingen.

Forleden talte jeg med danske Søren Kristensen, som er manden bag atv-stensamleren Stoneless. Han har haft travlt med at producere flere atv-drevne stensamlere. De første års salg har primært været til danske landmænd, men i øjeblikket tilføjer han flere og flere udenlandske forhandlere, og dermed øger salget stille og roligt også uden for landets grænser. Jeg fik lov til at hoppe med et dansk salg forleden – hvor maskine med produktionsnummer 321 blev leveret til Mejnerts Landbrug ved Svebølle.  

En ung opfinder som Søren Kristensen er dog langt fra færdig med de udviklende tanker, når produktet begynder at sidde i skabet. I øjeblikket arbejder han også på, om droner kan sættes ind i kampen.

- Vores aprilsnar var, at droner kunne plukke dem, men vi kigger seriøst på, om man kan få et dronekort over stenene, som så lægger et kort, man skal køre efter, fortæller han.

Det er stadig et udviklingsarbejde, som skal igennem en del afprøvning i løbet af i år, og så bliver det spændende, om man også skal til at forholde sig til nye digitale grænser, når stenene skal samles…

Du kan i øvrigt læse mere om Mejnerts atv-drevne stensamler her:

De har fået nr. 321 af denne danske maskine: - Som at spille Playstation

Og se den i aktion her:

 

 

John Deere har lært at forstå fuglene

Apropos udviklingsarbejde. En lille fascinerende historie er udviklingen indenfor førerløse traktorer. Nuvel John Deere har på grund af lettere bøvlet europæisk lovgivning ikke været enormt hurtige til at indføre førerløse traktorer i Europa. Men de første landmænd kører allerede med teknologien i USA.

Jeg læste forleden i en amerikansk avis, hvordan fuglene ude på markerne i første omgang spillede udviklingen et lille puds, men nu kan John Deeres førerløse traktorer også forstå, hvordan de skal gebærde sig i forhold til de flyvende væsener.

Læs mere her: Har nu lært om fuglene: Et sted under 50 John Deere-traktorer kører førerløst rundt  

Nu er første Claas-vogn blevet til en Fliegl

Kan du huske, at engang sidste år meldte Claas ud, at fremover skal vi ikke lave finsnittervogne? Årsagen var, at Claas ikke følte, at man havde nok gang i den del af forretningen og kunne bruge produktionskapaciteten bedre – bl.a. på sine selvkørende Jaguar, hvor man har noget bedre fat i markedet.

Claas-teknologien er dog ikke død. Fliegl købte nemlig rettighederne til Cargo-vognene, og forleden kunne Agrar Heute berette, at Fliegl har produceret de første enheder, som i første omgang er en tro kopi af det gamle Claas-produkt. Det fortælles, at tyskerne i år producerer omkring 100 enheder og senere påtænker at videreudvikle vognene med nye Fliegl-features.

HCP får Bogballe med sig i Norge

Der var også skiftedag i Norge forleden. Her kunne Bogballe og HCP nemlig melde ud, at de fremover skal samarbejde på markedet, hvor det hidtil har været Danish Agros norske selskab, som har stået for distributionen af det store gødningsspreder-mærke.

Læs med her: Bogballe får ny dansk aktør som importør i Norge

CNH siger helt farvel til Rusland

Da russerne invaderede Ukraine for over et år siden, så fulgte der en strøm af nyheder med virksomheder, som stoppede leverancerne til Rusland. CNH var en af leverandørerne, som stoppede med strømmen af lastbiler til landet. Ting tager tid, og forleden kunne man så fortælle, at man endegyldigt stopper aktiviteterne i landet, hvor man indtil nu har betalt lokale medarbejdere for deres tjeneste i salgsled og på mindre fabrikslokaliteter.

Læs med her: CNH siger endegyldigt farvel til Rusland

Multimaskine solgt til kunde i Ukraine

En lidt anden historie under krigen har været den noget utrolige multimaskine Nexats udviklingsarbejde i Ukraine, hvor man sidste år forsatte med at køre test, selvom bomberne regnede ned over landet. Nexat har nu også solgt den første maskine til en ny kunde, fortæller et ukrainsk traktormedie.   

Jeg anbefaler varmt en omgang oversættelse, hvis man skal læse den fascinerende historie…

Køb en kongetraktor

Hvad er en kongetraktor egentlig? Det må være smag og behag, og det er en alt for farlig diskussion at tage op en mandag morgen. Jeg vil blot henlede opmærksomheden på, at man lige nu rent faktisk kan købe en traktor, som har serviceret kongefamilien i Sverige. Her har man både forsynet sig af Claas og John Deere som traktormærke – i dette tilfælde er det en lidt ældre John Deere 4230, som lige nu sælges via onlinetjenesten Klaravik, skriver den svenske avis ATL. Traktoren har tilhørt kongen Carl XVI Gustaf i 25 år.

 

 

Det sker

Kender du en Danmarksmester?

På årets Roskilde Dyrskue rykker der en fed konkurrence med, når de unge landbrugsmaskinmekanikere skal dyste om DM-titlen til deres DBL-mesterskaber. De unge mekanikere kan melde sig frem til 7. maj. Kender du en dygtig lærling – eller er selv en mulig kandidat, så kan man melde sig til konkurrence via dette link.

Uanset om man har en kommende danmarksmester i sig eller ikke, så lover DMI mellemfornøjet vejr med en blanding af byger og lidt sol i løbet af ugen. God arbejdslyst derude!

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.