Morgenposten: - Større end en Steiger og så kan den både så og høste

Dansker med topposter hos nogle af verdens største maskinproducenter tror, at der kommer redskabsbærere i XXL-størrelsen, som vil revolutionere landbrugsmaskinerne.

God mandag morgen,

Her på morgenposten er vi som regel begejstrede for at starte ugen med lidt fremtidsmusik.

Og denne gang bliver det et yderst spændende bud fra en dansker, som har arbejdet tæt med smart farming og den digitale udvikling af landbrugsmaskiner hos nogen af de største indenfor business.

Det kommer vi tilbage til lige om lidt.

Glubske efter at lease grønne maskiner

Nej, det er ikke en ny John Deere-overskrift. Nogle syntes måske økonomi var et lidt kedeligt valgfag i skolen. Men det er masse af gode tal at hente hos finansieringsselskaberne her til morgen.

Et af talllene, som Nykredit for tiden fortæller om, det er interessen for at benytte sig af et få gratis leasing-finansiering til maskiner med en bæredygtighedsprofil.

For et år siden lancerede man nemlig en pulje på en halv mia. kr. Troen og håbet var, at den ville blive tegnet indenfor et par år eller tre. Men det gik langt hurtigere – og efter nytår er Nykredit klar med en halv mia. kr. mere til ordningen – hvis det kunne være noget for dig, så er det bare med at læse videre.

Glubske efter penge til grønne maskiner: Og nu er der snart flere

For 11 milliarder maskiner

Apropos tal og maskiner, så fik vi fredag tallet for totalomsætningen blandt Dansk Maskinhandlerforenings medlemmer i 2020. Og det var ikke småting. Der blev nemlig omsat for 11 mia. kr. – og det var jo før, at der blev leaset en masse grønne maskiner.. Omsætningen er den højeste i mange år, og samtidig fik maskinhandlerne fordoblet deres bundlinje. Til gengæld har de også flere varer på hylderne, forlød det.

Maskinhandlere solgte for 11 milliarder kroner i 2020

Kæmperobotterne kommer

Og så skal vi til historien bag overskriften.

Forleden havde vi under vores AgroWeb-dage besøg af danske Morten Schmidt i studiet. Han er CEO for en digital startup og arbejder globalt ud fra Zürich. Tidligere har han arbejdet i spidsen for Agco og CNH’s digitale områder.

Han havde flere spændende bud på, hvad det er for nogle maskiner, vi kommer til at arbejde med i fremtiden. En af dem var, at såkaldte mega redskabsbærere kommer til at indtage maskinparken. Fiffet er, at de er selvkørende – og kan sættes til at lave stort set alt, hvad der er behov for af markarbejde.  

”Over halvdelen af de omkostninger, der er på en mejetærsker, går ikke på tærskeenheden. Det er på kabinen, på dæk, hjulene og på motoren osv. Det er på noget, som ikke ligger i maskinens værdi. Den bliver kun brugt en lille del af året. Det er en helt forfærdelig ineffektiv kapitaludnyttelse”, sagde han.  

”Kan de her redskabsbærere komme derhen, hvor de dækker en hel proces, så betyder det pludselig, at der ikke skal købes fire-fem store maskiner”, lød det endvidere.

”Jeg er helt sikker på, at på den måde landbruget er struktureret, og her tænker jeg på mine kunder i Ukraine og Brasilien, så vil rigtig store, mega Robotti eller mega Dots(være oplagte red.). Jeg tror, at de bliver større end de største traktorer og mejetærskere, fordi man kan koncentrere sin kapitalindsats. Og så bliver det med en operatør på. Hvis du laver en mega redskabsbærer i en størrelse som en Case IH Steiger eller de største Agco eller John Deere-maskiner. Jeg er helt sikker på, at de alle sammen tænker på det her”, siger han.

Læs hele historien på AgroWeb:

Dansk topchef: Vi får selvkørende mega-robotter, der både sår og høster

Men kan vi overhovedet få fat i maskinerne? Ja..

Det kan jo være godt med fremtidens maskiner. Men for tiden snakker vi vist mest om, hvorvidt vi overhovedet kan få dem. Nu kommer der lidt ro ind i debatten. En af Europas største maskinhandlere, Danish Agros maskindivision, mener nemlig, at det kommer til at gå nogenlunde i den kommende tid, selvom det er svære betingelser – nøgleordet er tidlig disponering.

Hør hvad koncendirektør Jens Skifter mener om sagen: - Der er stadig nye maskiner på hylderne

Danskere storkøber hollandsk gyllemaskine

En af de maskiner, som man ikke kommer til at bestille i nye hobetal er hollandske Vervaets selvkørende gyllemaskiner. De producerer nemlig kun 50 til hver sæson – og de fem til kommende sæson er der malet DK på, kunne importør og forhandler Valtec afsløre forleden.

Se her: Snart op på 18 styk: Stort hop for stor selvkørende gyllemaskine i Danmark

Ny 6R vist frem og solgt til Tom Sigurd

Hen over weekenden blev der sparket dæk og set på en maskiner tæt på Oslo. Nordmændene afholdte nemlig deres store teknikmesse AgroTeknikk – og hele 37.000 mødte op undervejs. De så bl.a. verdenspremieren på den nye John Deere 6R, som blev offentliggjort i forrige uge. Og en af landmændene var så glad for det nye design og features, at han straks lagde en bestilling ind. Det forlyder, at han dog lige skal vente et lille års tid, før John Deere rent faktisk kan levere den.

Læs om den handel hos Bedre Gardsdrift.

 

Det sker snart

I weekenden er vi på pletten med en masse traktor- og bilnyheder, når LandbrugsAvisen bliver behørigt pakket ind med et stort maskintillæg.

Kigger vi lidt længere frem, så har vi og store dele af landbrugspressen planlagt en tur til Kassel for at se første Agritechnica-nyheder – hvis ellers corona-situationen tillader det. Der blev i øvrigt løftet en bekymrende flag i forhold til Agritechnica og corona forleden på maskinhandlernes generalforsamling:

Ingen store forsamlinger og time slots er virkeligheden på maskinernes kæmpemesse

Næste torsdag har John Deere også samlet verdenspressen, inkl. repræsentation fra LandbrugsMediernes testteam på Hockenheimringen, hvor vi skal ud og prøve netop den nye 6R.

Med andre ord der er masser af spændende ting i pipelinen. Ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.