Morgenposten: Store prisstigninger på maskiner – hvis du kan få dem

Vi har talt med storkøbere af maskiner – og der meldes i øjeblikket om store prisstigninger på maskiner. Læs også om et par store maskiner, du kan se i Danmark netop nu.

God mandag morgen.

Hvis man tør bestille en håndværker til et lille hjemmeprojekt, så er vi nok mange, der har spærret øjnene op over, hvad diverse materialer koster for tiden.

Priserne på råvarer og fragt er skubbet op. Her mandag morgen har vi sat os for at give situationen lidt maskinelt perspektiv – og har derfor forberedt os lidt på det seneste med nogle snakke med nogle af dem, som er involveret i rigtig mange handler.

Generelt meldes der om prisstigninger fra alt til tre til tocifrede tal – og det bliver jo også til mange penge for maskiner i millionklassen, der skal sættes ind i landbrugets tjeneste, hvor indtjeningen ofte tælles på de nedre marginer.

Først et par aktuelle nyheder:

Semler-profil skifter til blå stue

Da Semler gik ind i landbrugsmaskinerne fik de en erfaren profil i landbrugsmaskinebranchen med på holdet.

Fremover bliver Semler Agro dog uden Lars Frederik Henningsen som salgsdirektør. Han skifter tilbage til CNH, hvor han tidligere har arbejdet for Case IH i Norden og Baltikum.

Fredag opdaterede han sin LinkedIn-profil med sit nye job som Marketing Manager Nordic and Baltic med New Holland som det nye brand.   

Semler-profil skifter tilbage til CNH

Storskrummel kører på biogas

Sidste uges mest overraskende nyhed blev også en af de mest læste. For hvornår har hørt om en såkaldt hybridtraktor, der populært sagt kan køre på biogas made in Baltikum?

Nej vel. Torsdag gik en storfarm, der får Poldanor til at ligne et middelstort landbrug, i storoffensiven som maskinproducent.

Auga Group, der selv driver 39.000 hektar, er nemlig klar med traktorprototypen Auga M1, der kan køre op til 12 timer på biogas, hvor en forbrændingsmotor drevet af biogas genererer strøm, der så overføres til elmotorer, som sørger for, at hjulene på traktoren snurrer. Endnu er det sparsomt med de tekniske detaljer, men det oplyses, at den skulle kunne yde op til 400 hk. 

Hold lige fast: Ny hybridtraktor fra Litauen

så meget er en traktor steget i pris

Og så til historien bag ugens overskrift. 

I de her uger har vi her på LandbrugsMedierne involveret i en af Europas største maskintests. På en mark i Midtjylland er der rullet maskiner ind fra en række maskinfabrikker fra hele Europa. Derfor er repræsentanter fra maskinfabrikkerne også rullet forbi det jyske. Enslydende siger de, at de i øjeblikket har yderst svært ved at få produceret og leveret maskiner i det tempo, som markedet efterspørger på grund af komponentmangel – eks. leveringsproblemer på mikrochips, som man har hørt om i et stykke tid nu. 

Samtidig stiger råvarerne i pris – og det gør maskinerne også. I en nyhedsartikel i weekendens gode gammeldags papiravis fortæller et par større maskinstationer, hvordan de skal betale 10 til 15 pct. mere i pris for nye maskiner.

Den virkelighedsopfattelse deles af maskinrådgiver Christian Rabølle, Vkst. 

”Vi har i forvejen haft høje listepriser, men med store rabatter, men der kan vi tydeligt se på nettopriserne, at rabatterne også er faldet. Samlet er det stigninger på 5-10 pct. Vi har set mellemstørrelse traktorer i nogle mærker er steget 100.000 kr. indenfor et år. Brugte traktorer er trukket med op i pris af de nye. Der er vi spændte på, om det er en midlertidig ting eller, om de falder igen”, siger han i historien.

Maskincenter slutter som autoriseret Claas-forhandler

Danish Agro Machinery oplyste fredag, at man laver en væsentlig ændring på Sjællands-kortet. Maskincenter Ringsted/Roskilde fortsætter som servicepartner for Claas-produkter, men ophører som autoriseret forhandler af Claas dags dato.

I stedet skal salget af Claas-maskinerne nu sælges via Danish Agro-ejede Røstofte Maskinforretning, der har afdelinger i Sakskøbing, Mern og Mørkøv.

Maskinhandler i Ringsted ikke længere autoriseret Claas-forhandler

Sker i ugen

Majshøsten er over os – og i øjeblikket er der flere muligheder for at komme i marken og se det nyeste grej køre:

Jaguar hos Gangergaarden mandag

Danish Agro Machinerys Claas-folk tager nemlig i de kommende uger det store maskinelle grej frem. Den store Jaguar 970 indleder mandag demotour på Gangergaarden Maskinstation mellem Kalundborg og Slagelse. Derefter fortsætter turen i Jylland her i uge 40 og næste uge.

Demo med ny Fendt-snitter

Et andet tysk mærke, Fendt med maskinen Katana, vil også bede skeer på finsnitter-markedet. TBS Maskinpower har netop fået den første Katana 650 hjem til Danmark – og sender den ligeledes ud på demo-tour over det meste af Jylland i den kommende tid.

Læs mere om maskinen her: Ny Fendt-finsnitter er nu på dansk jord  

God tur i majsmarkerne – og ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Et lille drys optimisme til hele forsyningssituationen: For en uges tid siden gik verdens såkaldt rigeste mand, Tesla-manden Elon Musk ud og sagde, at problemet med manglende chips vil løse sig i det kommende år, når produktionen igen kan matche det store forbrug i industrien.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.