Morgenposten: Traktoren der limer sig til jorden
Maskinernes nyhedsoverblik er bl.a. dykket ned i ny traktor, som vi har været ude og køre – og så ser vi frem i ugen, der vil byde på en masse traktor- og robotnyt.

God mandag morgen.

Det er jul, det cool.

Betyder akut oplevet regn og rusk, at du ikke helt i julestemning endnu, så er der Juel-assistance her fra morgenstunden med julemanden og Coca Cola.

Vi starter nemlig morgenens rundtur i den danske maskinverden med et billede fra maskinhandleren SR Agro og Last i Sindal i Nordjylland.

Her har brødrene Sune og Rune Jensen som en del af deres business også nogle gode opgaver med lastbiler ud over landbrugsmaskinerne. Forleden var der lige en Coco Cola lastbil forbi forretningen i Sindal.

Så er julestemningen da sikret.

På traktorområdet er der også masser af skrive om for tiden. I weekenden havde min kollega John Christensen i vores papirudgave af LandbrugsAvisen en større gennemgang af en årets spændende nyheder på traktorfronten fra Claas.

Det beretter jeg mere om lidt. Først skal vi lige rundt om en række andre spændende traktorer, som bliver spændende tilføjelser på det danske marked i 2020 og som man netop nu kan få første glip af på det danske marked.

Forleden var der Danmarkspremiere på John Deeres nye 8R ved åbent hus i Struer hos Herborg Maskinforretning.

Traktoren skal i dag videre til Holland, så det blev en eksklusiv præsentation for en udvalgt skare.

Ekstremt heldig: Danmarkspremiere på kommende stortraktor til Åbent hus

Sideløbende har Case IH sendt et eksemplar af deres nye Magnum på en lidt større turne. Forleden var den i Vrå hos SDK – og i dag er det Sørensen & Lynggaard i Viborg, som kan vise den frem – og så går turen ellers videre til Horsens og Yding Maskiner i morgen.

Claas’en der er limet til jorden

Og så skal vi ellers til dagens overskrift og traktoren Claas Xerion Trac TS. Vores traktortester John Christensen har kørt Xerion 5000 både med og uden bælter.  

”Du mærker underlaget væsentlig mere, og selvom begge traktorer har affjedrede kabiner og gode sæder, så kommer man ikke udenom, at Xerion Trac TS ikke giver samme komfort for chaufføren, som udgaven med hjul.

Til gengæld slår Trac TS sin hjul-fætter med overbevisende kraft, når det handler om at overføre de mange hestekræfter til underlaget.

Fodaftrykket fra bælteundervognen er 25 pct. større end med hjul, og der er et helt andet bid i bælterne i den testmark, vi afprøver traktorerne på.

Det føles nærmest som om Trac TS klæbrer sig til underlaget uden nogen som helst form for hjulslip. En ret speciel oplevelse”, lyder det bl.a. i køreoplevelsen, som du kan læse videre i vores papirudgave.

Hvor langt er vi kommet på 10 år?

Nu hvor der er så meget fokus på traktorer, så bliver jeg lige i sporet og kombinerer det med yndlingsdisciplinen for journalister omkring et årsskifte:

Trangen til at gøre status og skue bagud og fremad. Efter nytårsaften snakker vi 2020 – og så synes jeg, at det er på sin plads at dykke lidt ned i, hvor meget der egentlig er sket i det her årti.

Jo, i 2010 kårede læserne her på LandbrugsAvisen og TraktorTech årets traktor. Det blev en John Deere 8345R. Det er adskillige emissionslove siden. Bare se her:

”8345R er udstyret med en ni liters Tier3A-motor, og den vil kunne købes sådan et lille års tid frem. Herefter tvinger de politisk fastsatte emissionslove John Deere til at anvende en renere Tier4A-motor, hvorefter modellen erstattes af 8360R.”

Importøren dengang hed Nellemann. Torben Ravnshøj var produktchef, og han fortalte, at netop topmodellen stod for halvdelen af alle 8R-modeller, ligesom der blev lagt vægt på meget ekstraudstyr.

»Næsten dem alle er fuldt udstyrede med eksempelvis affjedret foraksel, aktivt sæde og Xenon-lygter. Og de fleste skal køre med autostyring”, fortalte han. 

Årets Traktor er John Deere 8345R

Internationalt var det Fendt, der blev kigget til det år. En ny model 828 blev nemlig årets ”Toty”, Tractor of the Year.

Som ekstra kalorie på den historie så var det i øvrigt en dansk landmand, der fik den første Fendt 828 leveret i Nordeuropa. Den lollandske planteavler Thomas Fabienke erklærede sig hurtigt tilfreds med traktoren, der indvarslede nye standarder for størrelsen og teknikken i Vario-skærmene – og samtidig ankomsen for Adblue.

"Jeg havde spurgt andre brugere af AdBlue til råds og fik indtryk af, at det ikke skulle frygtes," lød det fra ham i en artikel her på landbrugsavisen.dk.

"Stærk uden at være klodset"

Lille maskinhandler med kæmpe handel

En af ugens faste indslag i vores maskindækning er snakken med nogen, der har gjort en særlig handel. I forrige uge var vi i Sønderjylland, og i sidste uge blev destinationen så Hobro, hvor Valtra-forhandleren AgroTec holder til.

Her glædede man sig over, at man som en lidt mindre forhandler kunne løfte en handel med hele syv traktorer – endda specialmalede helt bundet.

Læs mere ugens i øvrigt mest læste historie:

Mindre maskinhandler slår rekord: Syv sorte afsat på stribe

Samson øger og øger

Sidste uge var i øvrigt leveringsdygtige i flere regnskabshistorier. Bl.a. rundede Samson Group en halv mia. kr. i omsætning – godt hjulpet af vækst på markederne i Frankrig og Tyskland, opkøbet af Frankrigs største producent af gylleudstyr Pichon, der i regnskabsåret talte halvt med – og så selvfølgelig også stigende omsætningskroner fra Samsons egen maskinhandler, Samson Agrolize. I næste regnskabsår tæller det franske selskab helt med, og så forventes Samson op mod 700 mio. kr. i årlig omsætning – noget der tilsvarer en fordobling på to år – og dermed er Samson som maskinproducent efterhånden i sin helt egen liga i Danmark.

Maskinhandleren Farmas leverede også sine regnskabstal for 2019. Her var konklusionen stort set status quo for en af landets største New Holland-forhandlere – med et resultat på 1,55 mio. kr. lidt under niveauet året før.  

Stor New Holland-forhandler får tilbagegang i 2019

Sker i ugen

Torsdag morgen: Her forventes der nye tal for indregistreringen af traktorer i november.  

Tirsdag: Landbrugsrobotternes svar på Agritechnica, Fira. I Toulouse mødes både store og små i branchen for at snakke selvkørende og førerløse maskiner og udveksle ideer og status på, hvor langt vi nu er kommet. Ole Green fra AgroIntelli meldes blandt indlægsholderne.   

Dermed tegner det til en ny spændende uge i maskinernes verden. God fornøjelse.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.