Morgenposten: Traktorfirma med gigantisk hjemmekontor

Maskinernes faste overblik har nye tal for fra landmænds holdning til køb af maskiner under corona-krisen og en traktorproducent, som har en hel middelstor, dansk by siddende på hjemmekontor.

God mandag morgen.

Så er I advaret. Min nyhedsstrøm er noget coronaramt her i denne mandag morgen gennemgang af stort og små fra maskinernes verden.

Dels har jeg en dugfrisk undersøgelse blandt vores læsere om deres maskinindkøb under krisen.

Dels kom der en række nyheder om tiden under corona fra CNH og Agco for få dage siden.

Vi starter med det sidste først. Det er også her dagens overskrift er hentet.

CNH og Agco kom nemlig med kvartalsregnskaber i sidste uge.

Hos CNH, der bl.a. producerer Case IH og New Holland-traktorer endte kvartalet med et minus på ca. 370 mio. kr.

Det var mest entreprenørmaskiner og specialmaskiner, som stod bag maveplaskeren, mens produktionen af landbrugsmaskiner faktisk gav et lille plus.  

Som det har været kendt i en periode, så stod store dele af CNH’s produktion stille i marts – og i øjeblikket forventer man, at andet kvartal kan blive lige så skidt som det første. Som så mange af os andre, så er hjemmekontoret også blevet meget udbredt for CNH’s medarbejdere. Det fortælles, at hele 24.000 medarbejdere er i stand til at arbejde hjemme, og at omkring 12.000 gør det for tiden.

En af dem sidder i mindre by ved Helsinge. New Hollands danske og svenske marketing manager Thomas Pedersen var ugens profil her på maskinsiderne, hvor han bl.a. fortæller om den praktiske side af arbejdet for tiden.

I sagens natur er der en del arrangementer, hvor han skulle have kørt nye traktorer og maskiner ud til udstillinger, som i år må stå over. Eks. dyrskuerne. Det er synd.

Hvis der er noget, som vi ikke har så meget nyt om for tiden, så er det nye maskiner. Thomas Pedersen har dog godt nyt; den nye HD-storpresser bliver stadig introduceret her til sommer – nu er det bare at få formen på plads ude i markerne rundt i det ganske land.  

Se her:

Før stor presser-introduktion: Spørgsmål om der må stå en kødrand i vejkanten

Her får du makrotallene fra CNH-koncernen:   

CNH i rødt: Stor nedgang i efterspørgsel og minus på 370 mio. kr.

Hos konkollegaen Agco mærkes corona-krisen også hårdt. Trods salgsnedgang så var der dog plus på bundlinjen.

Følg med her:

Agcos europæiske marked hårdt ramt af corona

Topchef: Problemet er ikke at få solgt det, vi kan producere

Og hvad tænker så alle dem, som egentlig gerne ville købe ny traktor eller nye maskiner?

Vi har spurgt dem, som ved bedst – vores egne læsere. Faktisk viser vores meningsmåling, at landmændene ikke i høj grad i slutningen af april mente, at der var grund til at ændre det store ved planerne.

En lille tredjedel vil fortsat investere i maskiner. Halvdelen havde ikke planlagt maskininvesteringer lige nu alligevel. Hver tiende vil udsætter planerne, mens andre ti pct. stadig ville investere, om end det bliver i mindre skala.

50.000 John’er i skyen

John Deere havde forleden et lidt andet take på corona-krisen. Her afholdte man nemlig internationalt pressemøde.

Hmm. Hvordan?

Jo, jo vi fik en kode, og så kunne vi ellers hoppe ind i et virtuelt rum, som man gør det for tiden. Og det var nemlig meget passende arrangeret, da emnet var pasning og pleje af traktorer fra distancen.  

Her fremgik det, at det bliver mere og mere almindeligt, at traktorerne er koblet op over ”skyen”, så den kommunikerer direkte med værkstedet, som så griber ind i takt med, at sensorer føler, at noget er ved at gå galt.

Ifølge John Deere er det nu over 50.000 traktorer og maskiner i Europa fra John Deeres verden, som er med på systemet(og selvfølgelig også en lang række andre mærker).

Se her: 50.000 John Deere-maskiner snakker selv med mekanikeren

Det gode gamle papir

Jeg er bestemt tilhænger af gode, virtuelle løsninger. Som sådan har jeg jo lavet landbrugsavis og traktormagasin over skyen i mange år.

Fredags gik jeg på weekend på en god gammeldags måde. Med posten var kommet den nye udgave af det tyske teknik-magasin Profi. Det er altid interessant at følge, hvad andre skriver. Denne gang var det lidt ekstra sjovt, da en af vores egne test-artikler fra TraktorTech havde fundet vej til det prestigefyldte magasin under overskriften Was kann der EvoBib besser.

Det var vores store dæktest, som vores traktorekspert John Christensen har lavet sammen med en række finske, norske og hollandske kolleger.

 

 

Første danskkøbte Robotti er fremme – og hjemme igen

Sidst i april kom den første udgave af den selvkørende robottraktor Robotti, der er solgt til en dansk landmand, så frem til landmanden.

Klaus Aage Bengtson fortæller i en opdatering til min kollega Merete Hattesen, at han er optimistisk for den nye maskine på gården, selvom den er sendt tilbage til AgroIntelli igen.

»Radrenseren rensede fint i vårsæd, som er sået på 15 cm rækkeafstand. Men test-robotten havde ikke kamera på og lavede for lige linjer i stedet for at følge sårækkerne, som den jo skulle. Det bliver bedre med kamera på«, fortæller han, og forklarer, at hjulene i først omgang også var lidt for smalle og ønsket nu er 60 til 70 cm brede ballondæk på Robotti næste gang, den ankommer på gården.

Læs mere her:  Robotti er sendt tilbage på værkstedet

Det sker i den kommende tid:

I de her dage arbejder jeg og mit team intenst med at sende næste TraktorTech afsted til trykkeren.

For jer andre, som vil sikre jer et abonnement, inden vi om et par ugers tid får det sendt rundt med budene, er der en god nyhed. Det kan nås endnu ved at klikke ind på vores abonnement-side.

Skal man gøre en anden god handel med stål involveret, så er det måske værd at følge maskinauktionen hos dab, der løber frem til 22. maj:

Samme dag er der i øvrigt nyt fra John Deere og deres økonomiske tilstand og vej igennem corona-krisen, når de sender et nye kvartal på banen.  

Skuer vi rigtig langt frem, så bliver der travlt i messekalenderen i 2021. Agromek blev i sin tid flyttet fra november i år til januar næste år. En af grundene var en presset kalender med Eima-messen i Italien og Sima i Frankrig i november. Så kom corona. Begge er nu flyttet til starten af det nye år. Dog vil Eima have en digital indledning allerede i november, loves det.

Ha’ en fremragende dag.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.