Morgenposten: Traktorproducent fik begmand for ugrønne traktorer
Ugens faste nyhedsoverblik på maskinfronten konstaterer, at klima-politikken for længst også har sat sig på traktor-verdenen – og så kan vi også byde på en rigtig stor klæppert i marken.

God mandag morgen,

Ideen til dagens overskrift dukkede op lørdag aften. Min mor med en fortid som gårdejer igennem fire årtier fortalte med stolthed mine svigerforældre fra storbyen, at hendes gamle andelsselskab, kødselskabet Danish Crown, havde fremlagt en storstillet klimaplan. Underforstået, at vi landmænd også går og gør en klima-indsats.

Det fik mig til at tænke på Zetor, som man i ugens løb kunne læse nyt om i vores spalter.  Desværre ikke for positive nyheder. Svigtende salg – og selvskabte problemer, fordi en del af produktlinjen pludselig ikke kunne sælges.

Om lidt fortæller jeg mere om, hvordan Zetor føler, at EU’s klima-regler er rigtig irriterende og ikke er helt på bølgelængde med Arla og Danish Crown, når det gælder klimapolitikker.

Først skal vi lige runde weekendens store succes her på LandbrugsAvisen Maskiner.

Vi har nemlig varmet op til vores næste TraktorTech-magasin, som kommer sidst i måneden med en video, vi har produceret i forbindelse med en artikel om dræning og tilhørende trækkræft.

Se den her:

Video: Her giver 500 hestekræfter op over for vestjysk sand

Vil du læse mere om Ilderheden og dræning med en 500 hk traktor i TraktorTech 26. marts, så kan du tegne abonnement via www.landbrugsmedierne.dk/abonnement

Zetor: Emissions-regler giver begrænset værdi

Og så er vi tilbage ved dagens overskrift. Traktorproducenten, som var kommet lidt bag dansen på grøn udvikling, var Zetor. Sidste år stod de pludselig og kunne i en periode ikke sælge af hele produktlinjen, da motorerne i visse modeller ikke opfyldte EU’s nye emissionsregler. Resultatet var dårligt salg – i et marked som i forvejen pegede nedad.  I en lidt sur kommentar til situationen beklager Zetor sig over rammebetingelserne.

”Som en traktorproducent, som i et globalt perspektiv producerer et lavere stykantal, så er Zetor tvunget til at håndtere, at offentlig regulering tvinger virksomheden til at investere i innovation og udvikling af produkter, som kun giver kunden begrænset funktionel værdi(f. eks. strengere emissions-regulering)”.

Zetor måtte notere underskud i 2018, men er nu opdateret på motorerne. Sikkert en god ide, hvis man vil være med i markedet i en tid, hvor snakken om klima nok ikke kommer til at fylde mindre.  

Læs: Efter tab: Zetor måtte udskyde nye traktormodeller

Dansk maskinhandels-gigant: 500 mejetærskere

Der er også mange danske landmænd, som kan være stolte over, hvor store deres andelsselskaber er – også på maskiner. Det er velkendt, at Danish Agros maskinsatsning har ført milliardomsætning med sig. Faktisk blev der handlet for 3, 5 mia. kr. i Danish Agros store netværk af selskaber i ind- og udland indenfor genren sidste år. Ny rekord. Men hvad er det egentlig i antal maskiner? I forbindelse med årsregnskabet oplyser Danish Agro, at der inde i det tal gemmer sig et salg af 2.000 nye og brugte traktorer og 500 mejetærskere.

Læs mere om størrelsesniveauet her:

Dansk maskinhandler solgte 2.000 traktorer

Hentet usædvanlig traktor i Italien – og solgte den til USA

Hvis man vil afprøve nye metoder til rensning af økologiske gulerodsmarker, så kan det være en fordel at kigge til Danmark. I hvert fald fandt en amerikaner på nettet en børsterenser hos Yding Smedie & Maskiner. Til at føre sådan en maskine skal der bruges en specialtraktor. Sådan en har de også hos Yding, da de importerer såkaldte redskabsbærer fra Italien. Sættet er efter flere års dialog nu solgt til et forsøgscenter lidt nord for New York i en ugens mest særprægede handel, hvor danskerne altså hentede traktor fra syd for at sende den mange tusind km østpå. Stolt erklærer sælgeren, at området for importen er udvidet en anelse udover Norden..

Se her: For to år siden kom opkald fra USA – nu ruller traktoren afsted

Tyven så rødt

I sidste uge kunne vi også fortælle om en lidt anden særpræget historie. Vi ser desværre igen og igen, at tyve finder det interessant at nappe terminaler og gps-udstyr fra landmænd, maskinforretninger og maskinstationer. For nylig var den gal igen hos Mertz i Ringsted, hvor der blev snuppet terminaler og gps-udstyr. Tyvene forsynede sig i flere Case IH-traktorer. Ved siden af de røde traktorer stod en række blå New Holland-traktorer. Det faldt ikke tyvenes smag, selvom udstyret var ganske tilsvarende. Fremover må de i øvrigt gå skuffede hjem uanset eventuel farve-præference. Mertz piller nemlig udstyret ud af traktorerne, når de står til udstilling. Rådet er hermed givet videre.

Se her: Farvefokuserede tyve brød ind hos maskinhandler

Det går op og ned i business - også for maskinforretninger

Det er næppe nogen branchenyhed blandt maskinhandlere, at 2018 udviklede sig til en sej kamp for salget efter den knastørre høst. Markedet faldt, og i de første regnskaber har vi set flere maskinforretninger, hvor 2018-tallene pegede baglæns. Men TBS Maskinpower overraskede positivt forleden, da de kunne fortælle, at driftsresultatet - trods markedstendenserne - lå på et pænt million-plus i et år, hvor TBS med tyske Raiffeisen Waren i ryggen investerede pænt i deres position med opkøb i Gravens og Holstebro.

Se her:

Ekspansiv maskinforrentning får pænt plus i år ét

Profilen: Gejl og livets skole

Morgenens rundtur i maskinernes verden slutter hos en af de mange entusiaster, som vi er begunstiget med, når vi ringer rundt i branchen for at opsnappe nyheder.

Siger man Horsch i Danmark, så falder tankerne hos mange på Stroco-Agros marketingsansvarlige Arne Gejl. Den karismatiske Farsø-dreng fortæller i ugens profil om hans vej igennem ”livets skole” mere eller mindre tilfældigt er gået via maskinstation, landbrugsavis og ind i maskinbranchen.

Læs om Arne Gejl her: For ham er maskindetaljer almindelig paratviden

Går du rundt med en god person-historie, så skal du ikke holde dig tilbage. Vi modtager gerne forslag til ugens profil til undertegnede på mobil 40283032 eller til cjj@landbrugsavisen.dk.

Hvad ellers?

I denne uge forventer vi os bl.a. nyt om traktorsalget, når seneste nye nyregistreringer forventeligt bliver offentliggjort i løbet af ugen.

Ha’ en rigtig god uge. Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.