Morgenposten: Tyskejet maskinhandler har 100 ansatte i Danmark
Maskinernes faste nyhedsoverblik ser bl.a. nærmere på væksten hos den tyskejede maskinhandler TBS, en ny kæmpe-Case og en overraskende udnævnelse af dansker hos Väderstad.

God mandag morgen,

I disse usikre tider med Coronavirus så er der en ting, der er sikker. Morgenposten udkommer nok engang fra hjemmekontoret, inden arbejdsugen for alvor er gået i gang.

Den var ellers vanskeligt at afslutte i fredags. Pludselig væltede det ud med nyheder i og omkring maskinbranchen.

Dagens store nyhed var uden tvivl, at den fremadstormende Fendt- og Valtra-forhandler TBS indgik samarbejde med en maskinforretning lige syd for Aalborg. Mere om TBS’s næste planer og hvor meget den maskinforretning egentlig er vokset på bare tre år lige om lidt.

Først skal vi lige se Case IH’s nyeste traktormodeller. CNH opdaterer nemlig de store Steiger og Quadtrac-modeller med en række features – bl.a. på datafronten, som vi allerede har set introduceret på den nye Magnum.

Se mere her:

Peaker ved 682 hk: Nu er Case IH’s storebror også opdateret

Dansker skal rådgive Väderstad

Det er nok ikke alle danske landmænd, der kender Peter Hovesen. Tilbage i 1980’erne flyttede danskeren til England. Her er han siden blevet en respekteret planteavler, og er eks. hædret som årets planteavler i det store landbrugsland. Nu vil Väderstad også gøre brug af hans viden og har givet ham en plads i bestyrelsen, som naturligt nok er domineret af Väderstads ejere Stark-familien.

Læs mere her:

Dansker får fremtrædende rolle hos Väderstad

TBS er nu mere end 100 mand

I løbet af torsdag eftermiddag har vi sidste deadline på den avis, vi producerer til weekenden. Denne gang havde vi bl.a. et kort med over maskinforretningernes afdelinger i Danmark. Det viser, at mens fusioner og opkøb har skabt nogle store aktører, så er der ikke blevet markant færre afdelinger med servisering af maskiner i Danmark.

Man kender som sagt ikke morgendagen, som nogle kloge folk engang sagde. Og hvis vi havde kendt fredagens forløb, så havde vi nok lavet en lille særartikel og ring omkring byen Suldrup syd for Aalborg.

Fredag annoncerede TBS nemlig, at man i dag åbner sin næste afdeling i byen syd for Aalborg. Her ligger maskinforretningen Sumas, der fremover skal arbejde tæt sammen med TBS-folkene.

Dermed har TBS placeret sit sjette flag på landkortet. Det er lidt af en imponerende væksthistorie efter, at der blev trykket på reset-knappen hos TBS for tre år siden, hvorefter man startede op med kun en afdeling i Starup og ca. 30 ansatte. I ryggen fik man tyske Raiffeisen Waren, der årligt omsætter for små 2,5 mia. kr. indenfor landbrugsmaskiner og tilhørende serviceydelser. Raiffeisen oplyste sidste år, at TBS i 2018 stod for cirka en tiendedel af omsætningen. Et tal som der sikkert har været i pæn vækst i det forgangne år.

Læs også mere om TBS’ planer i det nordjyske:

TBS etablerer afdeling hos Deutz-Fahr-forhandler

Fredag var HCP i øvrigt også ude med en pressemeddelelse – om mere eller mindre samme historie. Sumas har indtil nu været forhandler af Deutz-Fahr, men går som konsekvens af deres nye samarbejdspartner nu over til Fendt. Fra HCP lyder det nu, at området skal dækkes af via Midtfjord Agro og HCP’s egen maskinforretning i Randers, HCP Maskincenter.   

Følg med her:

HCP: Forventet farvel efter de har rendt vores forhandlere ved dørene

Kan du købe for 73 mio. kr.?

Ja, så kan du erhverve en maskinstation medtilhørende landbrug ved Vejen. Det er brødrene Kaj og Vagn Rasmussen, der ønsker at sælge Gamst Maskinstation med tilhørende landbrug. Med 50 år i branchen synes det også velfortjent at kunne give stafetten videre.

Læs mere om salget her:

Sydjysk maskinstation og landbrug sælges

Nordjyder har købt den første Omega

Under J. Hundahls åbent hus-arrangement i weekenden kunne gæsterne bl.a. se den første solgte Bednar Omega FL 6000 Disc såmaskine. Maskinen er ifølge importøren blevet tilrettet og udviklet efter en lang række konkrete danske ønsker. Efter festlighederne hos Hundahl skal maskinen i øvrigt leveres til Kærgaarden ved Nibe, som altså blev de første, der slog til på modellen.

Ugens handel finder du her:

Første Bednar Omega solgt i Danmark

Kan man køre i marken, jo...

Jeg har haft fornøjelsen af at køre tværs over landet i den forgangne uge. Ikke overraskende så jeg ufattelig meget vand og våde marker. Ikke desto mindre spottede jeg bl.a. en nysået mark ved Ringkøbing. Landmanden var Ole Green og hans folk fra AgroIntelli, der havde tilsået et areal med havre i forrige uge.

Ifølge Ole Green var spiringen allerede godt i gang, og derfor kunne den nye ”stortraktor” indenfor robotter, den nye Robotti med 150 hk vises frem, mens den kørte og ned i afgrøden.   

Se ferniseringen her:

Video: Se afsløringen af robotternes nye ”stortraktor”

Corona koster også på maskinerne

Som vi startede gennemgangen, så slutter vi. Corona-virus. Det går så lynstærkt, så et tal nævnt den ene time er sikkert koorigeret den næste. I skriver om jern, metal og hestekræfter i maskinernes universers, så det betyder vel ikke så meget. Jo! I weekendens udgave af LandbrugsAvisen redegjorde min kollega John Christensen for, hvor meget det egentlig betyder. Det kniber simpelthen med komponenter og dele til branchen og en producent som JBS har allerede sænket produktionen. John Deere bruger et trecifret millionbeløb på at få dele frem – og Agco er også ramt i sin produktion.

Mere kan læses i LandbrugsAvisens e-paper

Sker i ugen:

I sidste uge faldt maskinhandlernes nye overenskomst for ansatte på en HK-overenskomst på plads. I denne uge forventes der at komme en aftale med værkstedsfolkene på plads under deres overenskomst med Dansk Metal.

Følg med her:

Stor aftale på plads for mange ansatte hos landets maskinhandlere

På fredag får maskinforretningen Anker Bjerre fint besøg, når tidligere finansminister Kristian Jensen kommer forbi til åbent hus og holder et indlæg om dansk landbrug.

Vi slutter i det gode hjørne. Efter lidt småregn i starten af ugen så lover DMI mildt og ganske varmt med en del sol – fra onsdag til fredag.  

Ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.