Morgenposten: Ugens overraskelse er hviderussisk fremtidstraktor

Nyhedsoverblik: Hviderussisk selvkørende traktorforsøg er ugens overraskelse efter en uge, som ellers har budt på store maskinlanceringer og en overraskende aktiehandel i Sønderjylland.

God mandag morgen,

Det kan godt være, at ungerne er blevet stopfodret med karameller ovre i skolen og sendt hjem på ferie, men sådan føles det langt fra i maskineners verden netop nu.

Der handles masser af grej for tiden, lanceres en mange nye maskiner – og så tikker der også en del overraskelser ind i øjeblikket. 

Jeg må indrømme, at jeg ikke lige havde set den her komme:

En hviderussisk selvkørende traktor. Sidst jeg hørte om traktorfabrikken Minsk, der var det noget med en desperat hviderussisk leder, som var taget på fabriksbesøg for at få noget support. Nå, historien om den hviderussisk fremtidstraktor spækket med 5G-teknologi, sensorer og kamerateknologi får du lige om lidt.

Grænsehandlen hos Fendt-forhandler

Vi starter lige med et par ”lokale” danske nyheder. Der er nemlig gang i grænsehandlen ved den dansk/tyske grænse fristes man til at sige.

Den store tyske Agco-maskinhandler Raiffeisen Waren har nu i adskillige år været hovedaktionær hos den store jyske Fendt-forhandler TBS Maskinpower. Fremover ejer man også en bid af den sønderjyske Fendt-forhandler Kaj Homillius ved Rødekro. Tyskerne har nemlig købt en fjerdedel af aktierne ifølge CVR-registret.

Læs mere her: Tysk Fendt-forhandler napper en bid mere af Danmarkskortet

Pöttinger tæt på magisk grænse

Når østrigske Pöttinger vælger at lancere et nyt flagskib inden for snittervogne, så sker det med flere nye patenter i maskineriet, en visuel ansigtsløsning – og så er de største modeller i Jumbo 7000-serien virkelig BIG, som du kan læse i min kollega Claus Worups historie fra i fredags.

”Den nye store Jumbo er designet til traktorer fra 200 til 500 hestekræfter. Den er dermed den første snittervogn, der vover sig i nærheden af den magiske effektgrænse på 500 hestekræfter og når flowet på en selvkørende finsnitter”, lyder det fra Pöttingers danske salgschef, Lars Andreasen i historien.

Se her: Østrigsk flagskib skruer op for kapacitet og foderkvalitet

Førerløs fra Belarus

Og så skal vi til historien bag overskriften her i maskinernes egen nyhedsgennemgang. På britiske Profis site stødte jeg i den rolige morgenstund på en opkvikkende historie:

Hviderussiske Belarus har simpelthen lavet sin egen selvkørende traktor. Godt nok er det ikke en lille, handy robot, men en af verdens største traktorfabrikker har alligevel fået konstrueret en førerløs traktor med 350 hk, der ifølge Profi kan udføre arbejdet ved hjælp af en kombination af kameraer og sensorer og 5G datatransmission – og naturligvis gpsstyring med Topcon som leverandør.

Traktoren er foreløbig en prototype, som Belarus har udviklet til at vise musklerne efter 75 år som traktorproducent – og foreløbig er den sendt i marken med en otte-furet vendeplov og et butterfly-sæt.  

 

 

MF: Største lancering i ti år på det her felt

Nuvel, inden vi slutter nyhedsgennemgangen her til morgen, så skal vi også lige have noteret os en lidt større Massey Ferguson nyhed.

Agco-mærket er nemlig med en serie nye teleskoplæsser. Der bydes på seks forskellige modeller startende fra MF TH 6030 og sluttende med TH 8043 med en maksimal løftekapacitet på 4.300 kg og løftehøjde på op til 7,5 meter. MF kalder det selv for mærkets største lancering i et årti indenfor segmentet.

Det sker:

Se maskiner på Mors

Det kan godt være, at vi ikke skal på Borgeby og dyrskuer i år, men ugen er rig på maskinudstillinger. På Mors åbner HE-VA Aps, Vinderup Maskiner, Semler Agro, Ingemann Larsen A/S, Brdr. Thorsen Maskincenter, CN Agro A/S og Ploveksperten / Farm Implement ApS dørene fra onsdag til og med lørda gtil arrangementet Agromesse Mors.

Ny gyllevogn i Skjern

2. juli afholder Skjern Maskinforretning åbent hus med mange blå traktorer – men også lidt af en nyhed fra Samson. Ifølge maskinforretningen drejer det sig om en ny PGII 20, der i øjeblikket kører tests hos kunder lige nu. Vognens største nyheder er større hjul, en ny længde med bedre vægtfordeling, når der køres med tunge redskaber og en ny hydralik-platform.

Og god kamp lørdag!

Det er nok de fleste, som har fået med sig, at landsholdet skal spille EM-kvartfinale i Baku på lørdag. Der er sikkert mange spørgsmål omkring taktik, Simon Kjærs deltagelse mm. Men jeg grubler mest over, hvilken maskine Samson Agrolize denne gang udsmykker til kampens anledning. Se hvad de har fundet på de andre kampe.

Lidt længere ude i horisonten har Fendt en stor pressekonference 13. juli.

Jeg knokler på i denne uge, og så er det ellers tid til sommerferie for mig og morgenposten i de kommende uger.

God sommer og god høst! Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Det forlyder, at de første landmænd allerede er gået i gang med høsten. Vil du være med i vores traditionsrige Skyd Høsten-konkurrence, så følg med her:

Puds kameralinsen: Nu begynder Skyd Høsten

Konkurrencen består af tre kategorier: Skyd Høsten Først, Skyd Høsten Bedst og Skyd Høsten bedste video. Hovedpræmien er 25.000 kroner til en høstfest, men konkurrencen byder også på en lang række andre præmier.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.