Morgenposten: Vi taler og taler om robotterne, men hvor længe fylder de forsvindende lidt?

Robotter, der kan køre ude på markedet, vinder meget omtale og fascination. Men de globale salgstal indikerer en meget langsom revolution.

God mandag morgen.

Når man lige har været på Agritechnica, så er det svært ikke at blive teknikbegejstret over, hvad den ene landbrugsrobot efter den anden efterhånden kan klare.

Men jeg må også indrømme, at jeg studsede lidt over et tal forleden, som anslog hvor stort – eller skal vi hellere sige småt - det samlede marked er i Europa og Nordamerika.

Forklaring følger lige om lidt på nok en kølig og snedækket vintermandag.   

Først tager vi lige en aktuel nyhed i denne faste gennemgang af seneste nyt fra maskinernes verden mandag morgen.

Danish Agro trækker på tyske data-nørder

Tja, måske er overskriften i dette afsnit en lille stramning, men det har faktisk spændende perspektiver, at Danish Agros maskinselskaber vil til at samarbejde og stå for distributionen af et system fra tyske exatrek, der logger maskindata og  blandt andet kan bruges til at få et samlet overblik over bl.a. arbejdstimer og driftsomkostninger til enkelte marker, maskiner, opgaver og medarbejdere.

Læs med her:

Danish Agro i nyt samarbejde om maskindata

Vidste du, at Kubota allerede har tusind autonome maskiner ude?

Nu skal vi til historien bag overskriften denne mandag morgen.

Jeg må indrømme, at jeg har været imponeret og fascineret, når jeg har set alt lige fra danske FarmDroid, Robotti, Krone/Lemkens storrobot og AgXeed arbejde ude på makerne uden, at der skulle side en pilot på maskinen.

FarmDroid

Jeg blev alligevel overrasket, da jeg op til weekendens læste min kollega Claus Solhøjs artikel om en ny sammentælling, som Future Farming fra Holland har lavet over landbrugsrobotter i sving i Europa og Nordamerika.

For journalisternes mange reportager har i hvert fald ikke fået maskinerne ud i hobetal. Det menes, at antallet ligger omkring 2.400 enheder for hele Europa og Nordamerika. I runde ikke så langt over et års salg af traktorer i Danmark. Og man må da også sige, at det langt fra er hverdag, man ser sådan en maskine, når man kører rundt i det ganske land.

Der er dog vækst i tingene. I 2020 var der 23 robotproducenter og et meget beskedent salg. 

Forrige år var der 50 producenter og 1.411 enheder i drift. 

I år er tallet så 60 producenter og 2.443 enheder i drift.

Omvendt sker der så meget andet, som peger ind mod en førerløs fremtid. På Agritechnica viste Kubota en førerløs traktor – og forleden læste jeg hos britiske Profi, at Kubota faktisk har solgt 1.000 førerløse maskiner hjemme i Japan, hvoraf 100 var traktorer, mens de resterende 900 var delt op mellem selvkørende såmaskiner og høstmaskiner til rismarkerne.

Kubota autonom traktor

Læs mere om trenderne her i disse to historier:

Hver femte markrobot er bygget i Danmark

Derfor kan du ikke købe en selvkørende John Deere - endnu

Mest brændstoføkonomisk i stortest?

I denne uge sender jeg de sidste long reads med vores syv testtraktorer ud på nettet. Som det meste af Landbrugsavisen.dk’s stof kan man læse det hele, hvis man har et abonnement på TraktorTech eller Alt Digital til vores online univers. Med adgangen kan man bl.a. lige nu læse, at det var en New Holland T7.300, som var den mest brændstoføkonomiske i vores test – og mange andre forskellige oplysninger og vurderinger af traktoren.

Se her:Gennemtestet ny New Holland: Stille arbejdsplads er også luksuriøs

Nye traktortal inden juleræset

Det sørme det sandt december. Og her i huset nyder vi jo, at når danskerne skal samles om julen og have lidt nostalgi, så skal kulisserne være det ægte Danmark, gårdene som i TV2’s Valdes jul. Mon ikke julen og gården reddes i sidste afsnit – det siger jeg i hvert fald til ungerne, når de synes, det hele blive lidt for uhyggeligt. Om traktormarkedet når sidste års niveau med en fabelagtig slutspurt er jeg nok lidt mere tvivlende overfor. I denne uge får vi ”stillingen” efter årets første elleve måneder, og så må vi jo se…

Ha’ en dejlig uge. Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

PS: Ligger du inde med nogle forrygende billeder af snepløjning det sidste døgns tid, så er vi interesseret i at høre din historie. Mail til cjj@landbrugsavisen.dk

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.