Når landmænd klargør maskiner, går det alt for ofte galt
Arbejdstilsynet advarer, at vi er på vej ind i højsæson for arbejdsulykker i landbruget.

Om foråret og igen i perioden sensommer-efterår sker der flere ulykker i landbruget. Det er klargøring og såning af markerne, som får ulykkesbarometeret til at stige i foråret. Det melder Arbejdstilsynet i forbindelse med plantekongressen i Herning.

For planteavlerne er det særligt snubleulykker og ulykker med maskiner, som oftest sender landmændene på skadestuen.

De to ulykkestyper står hver især for 26 procent af de alvorlige arbejdsulykker i branchen – dem der fører til tre ugers fravær eller mere.

Snubleulykker sker for eksempel, når gangveje er fedtede og våde, eller der er rodet på gulvet. Ved ulykker med maskiner er det typisk, når landmanden forsøger at fjerne noget, som har sat sig fast i en maskine eller på anden måde at rette en fejl, at det går galt, og hænderne kommer i klemme.

Arbejdstilsynet: Flere ulykker - grisene bliver mindre vant til menneskerSvin Fredag 27. oktober 2017 · 08:09

"Der er ingen, der planlægger at komme ud for en arbejdsulykke. Men planlægning er faktisk den bedste sikring imod ulykker. For med en grundig planlægning af opgaverne og viden om, hvor det typisk går galt, kan man forebygge ulykker", fortæller Katrine Krone, kontorchef i Arbejdstilsynet, i en pressemeddelelse.

"Det er rigtig ærgerligt, at vi kan se de samme ulykker gå igen. For det er muligt at undgå disse ulykker. Maskiner skal altid slukkes, inden man begynder at rette fejl, og gulve skal holdes rene og fri for rod. Med de små ændringer kan mange landmænd undgå en tur til skadestuen", forklarer Katrine Krone.

Den årlige plantekongres i Herning er nu i gang, og Arbejdstilsynet vil igen i år være til stede på kongressen. Håbet er, at få flere landmænd til at forebygge ulykker.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.