Nok et dansk traktormærke: Danhorse var på mange måder foran for sin tid

I 1950'erne bliver en ny traktor vist frem på Bellahøjskuet. Traktoren vakte opsigt, og der var bud efter den fra Brasilien og Thailand. Men så gik det galt.

Denne artikel er nr. fem i rækken af artikler i temaet om traktormærker i TraktorTechs samlede traktorleksikon, som blev udgivet sammen med TraktorTech's årbog i december 2020.

Rækken af de 22 udvalgte traktormærker går fra Acam til Zetor og er researchet af Holger Schmidt og skrevet i samarbejde med TraktorTechs Christian Juel Jørgensen.

 

 

Bagmanden bag den danske traktor Danhorse var opfindsomme Peter Jørgensen, der egentlig stammede fra Nordtyskland og hed Jürgensen, men det blev i Danmark, at hans store virketrang for alvor kom til udtryk.

Vores research baserer sig bl.a. på en snak med hans datter, Bibi Jørgensen. Hendes far viser første gang en Danhorse frem på Bellahøjskuet i 1954. Modellen T 19 serie nr. 1 blev solgt til en landmand Nøddegård fra Kjellerupegnen. Den står i dag udstillet på det mekaniske museum i Hjallerup.

Traktoren var godt konstrueret og på mange måder foran sin tid med bl.a. plant gulv, differentialespærre, dobbeltsæde, hydraulisk lift, stor frihøjde, servicevenlig med oplukkelig hjelm og en hastighed på 42 km/time.

Fra 1954 til 1957 lykkedes det at producere 216 traktorer. Heraf blev 100 eksporteret til Brasilien, 30 til Thailand uden motor og ca. 16 til Norge.

De 100 stk. til Brasilien skulle leveres med en 4 cyl. dieselmotor som i Ferguson 35. Den thailandske eksport endte med at blive denne del af dansk traktorproduktions endeligt. Betalingen for traktorerne til Thailand kom aldrig frem, og herefter var slaget tabt.

Peter Jørgensen var dog ingen slagen mand. Efter traktorerne fabrikerede han bl.a. vandingsanlæg og store landgangsbroer til fly.

Du kan stadig nyde Danhorse-historien – bl.a. hos Finn Thomsen og museet i Hjallerup, hvor der står den eneste specieludgave af Danhorse diesel.

 

En bond-traktor

Lørdag fortsætter traktorleksikonet med et traktormærke, som ikke er dansk, og som må være lige noget for James Bond...

Mandag startede vores traktorleksikon bestående af små omtaler af udvalgte traktormærker med traktormærket Acam fra Holbæk:

Den hed Acam: En meget dansk traktor fra Holbæk

Tirsdag hørte vi mere om Bukh: Den største danske traktorproducent

Onsdag blev det tid til at høre om ophavet til Case:

Navnet er Case: Fra dampmaskiner til Steiger-muller

Torsdag var vi en tur forbi Claas og deres traktorhistorie:

Glem Renault: Med ’Projekt 207’ ville Claas også lave traktorer

Faktaboks

  • 1954: Danhorse T 19 vises for første gang på Bellahøj Dyrskue. Opstart af traktor produktion, en serie på 10 stk. går i fabrikation.
  • 1956: Traktor nr. 100. 
  • 1957: Virksomheden må lukke igen.  

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.