- Nu skal vi have en slutseddel på den traktor!

Stor interesse, men både logistik og politik bremser salget af New Hollands klimavenlige metantraktor

Den stod som fløjtraktor ved indvielsen fredag af Anker Bjerres nye udstillingshal på 2.200 kvadratmeter. Og fungerede helt efter hensigten. Interessen er der for New Holland T8.180 med gasmotor.

Alle traktorinteresserede blandt de flere hundrede gæster skulle et vend hen forbi traktoren med den karakteristiske fronttank til ekstra metan.

Men, konstaterede New Hollands distriktschef Finn Laursen, både logistikken og politikken står i vejen for, at det klimatiltag, som traktoren reelt er, vinder udbredelse.

- Politikerne skal forstå, at der er andre veje til klimaneutrale løsninger end sol og vind. Metan skal gøres konkurrencedygtigt som drivmiddel, påpegede han.

Bedst med biogas

En af de andre udfordringer er, at der i øjeblikket kun er omkring 30 optankningssteder med CNG (compressed natural gas, red.), primært lokaliseret ved de større byer.

Gårdbaserede opgraderings- og tankanlæg til hjemmeproduceret metan koster i omegnen af 250.000 kroner.

Men klimamæssigt er gevinsten større ved at køre på biogas end naturgas, og derfor skal der findes løsninger på problemet med optankning, både hvad angår selve optankningsmulighederne og muligheden for at tanke metan fra biogas.

- Jeg kan dog ikke forestille mig, at det er noget, New Holland vil gå ind. Vores kompetence er ikke drivmidler, men at forbrænde drivmidlerne, så at sige, understregede Finn Laursen.

Det kan gå hurtigt

Trods disse udfordringer forventer Finn Laursen dog en slutseddel på et salg af New Hollands metantraktor i løbet af 2022. 

- Nu har vi arbejdet med det her i en årrække og har mødt stor interesse for det, så den første slutseddel skal altså skrives i år, sagde han.

De første købere vil formentlig være kommunerne, vurderer han, fordi de arbejder inde i byerne med skrappe emissionskrav og alt andet lige har lettere adgang til at tanke gas.

- Dem, der bestemmer retningen, bestemmer også farten, understregede han. 

Derfor kan det gå hurtigt, hvis metan-traktoren får et egentlig markedsgennembrud.

Stor erfaring med gas

New Holland har arbejdet med først brintbaserede brændselscelletraktorer og nu gastraktorer, men har en hel forsknings- og udviklingsafdeling, der udelukkende arbejder med alternative drivmidler. 

Brintdrevne traktorer blev blandt andet opgivet på grund af et stort kølebehov i de øvre effektklasser. 

FPT har lang erfaring med at bygge gasmotorer til en række sektorer, der foruden landbrug omfatter bl.a. lastbiler og busser.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.