Ny bevilling sætter skub i sikkerheden for autonome maskiner

Innovationsfonden har bevilget 16 millioner kroner til et konsortium bestående af danske virksomheder og vidensinstitutioner, der vil skabe fremtidens sikkerhedssystemer til autonome maskiner.

Autonomi er vejen frem, når det gælder om at reducere klimaaftrykket for maskiner i alle størrelser. Det skyldes blandet andet en optimal udnyttelse af kørselsmønstre og logistikplanlægning.

Men der skal stadig tages afgørende skridt inden for sikkerheden. Det vil sige, at de autonome maskiner skal tage højde for uforudsete forhindringer såsom mennesker og dyr. Det skal et nyt forsknings- og innovationsprojekt sikre.

Sådan lyder det i en pressemeddelelse fra Innovationsfonden, som netop har bevilget 16 millioner kroner til et konsortium bestående af danske virksomheder og vidensinstitutioner, der vil skabe fremtidens sikkerhedssystemer til autonome maskiner. Kombinationen af de nyeste sensorteknologier og kunstig intelligens skal bruges til at beskytte mennesker, dyr og genstande omkring maskinerne. Formålet er også at reducere CO2-udledningen og øge biodiversiteten.
 
I løbet af en tre et halvt års periode skal konsortiet teste og evaluere forskellige sensorteknologier og derved udvikle sikkerhedssystemer beregnet til alt fra mobile robotter til traktorer. Systemerne skal testes på forskellige områder, herunder græsmarker, parker samt frugtplantager og vinmarker. I forbindelse med græsmarkerne bliver et af fokusområderne, at forhindre påkørsler af dyreunger, som gemmer sig i afgrøderne.

Perspektiverne er ifølge Innovationsfonden store. For det første kan den nye sensorteknologi forhindre skader på dyr, mennesker og genstande. Dernæst kan løsningen også spare operatøren for tid og penge, idet det undgås, at forhindringerne ender i maskineriet, som beskadiges, eller sammen med afgrøderne, som dermed er uanvendelige.
 
Sikkerhedssystemerne udvikles i et samarbejde mellem DTU, Teknologisk Institut og virksomhederne AGCO, Conpleks Innovation og Agrirobot, som sammen skal teste og kommercialisere produktet. Selve projektet ledes af Maybe Robotics. Den officielle titel på projektet er  SAVA - Safety in autonomous Vehicles in Agriculture.
 

 

 
     


 
     

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.