Ny Dal-Bo chef: Vi skal tale om hektarprisen og ikke maskinprisen

For syv uger siden overtog Carsten Abel den varme stol hos Dal-Bo. Vi har talt med ham om overtagelsen, fremtiden og hans private familieeventyr.

Hvad er status på dig og dit job lige nu?

"Jeg er begyndt at forstå Dal-Bo på de indre linjer. Jeg forstår, hvor virksomheden kommer fra, og jeg forstår også, hvad det er, jeg kan bidrage med i forhold til at komme videre. Så internt synes jeg efterhånden, at jeg begyndet at kunne bidrage med noget. Og så er jeg blevet slået lidt tilbage til start ved at komme herop på Agromek, fordi her begynder jeg at møde maskinhandlere, og så selvfølgelig landmænd. Jeg kommer fra lastvognsbranchen. Jeg kan nogenlunde forretningsmodellen og distributionsstrukturen, for det minder faktisk meget om salg af lastvogne. Man har forhandlere, og så en mængde kunder, som man kender nogle af." 

Så du har taget nogle erfaringer fra dine tidligere jobs med?

"Ja. Måden at angribe det på. Noget af det jeg tænker kunne være spændende at forstå, det er, om man i lige så høj grad har sådan en professionel tilgang til total cost of ownership. Altså regner på, hvad man har brug for i sin mark. Hvad der er den mest effektive måde at dække en hektar med en eller anden proces. Mere end at du står og sammenligner to maskiner på prisen. Men jeg er ikke tæt nok på til rigtigt at kunne vurdere, hvor professionelle beslutningstagerne er. Men jeg forestiller mig, at der er stor forskel på de små brug, og de store brug. Og som i vognmandsbranchen gætter jeg på, at jo større de er, jo mere professionelt går man til beslutningerne. Men det er meget nyt for mig endnu." 

Ja, for du kommer jo fra Mercedes Benz, hvordan laver man det skift?

"Helt konkret stoppede jeg hos Mercedes for halvandet år siden for at blive selvstændig forhandlerkonsulent. Og det gik fint. Men jeg blev kontaktet at Anja Plougmann, som nu er bestyrelsesformand.Hende kendte jeg via bestyrelsesnetværk. Hun spurgte, om jeg ville stille op som direktørkandidat, en af fire. Jeg tændte på opgaven. Og så blev det sådan. 
For længe siden havde jeg talt med Anja om, at jeg gerne ville prøve en industriopgave, hvor jeg havde ansvaret for hele virksomheden. Og jeg er selv vokset op på en gård, og jeg synes, at det Dal-Bo står overfor, der tror jeg, jeg kan bidrage med noget." 

Det er altså både set-uppet, men også hvad der ligger og venter, som trak i dig?

"Ja. Det er jo ikke en turnaround. Virksomheden er velindtjenende, og har haft sorte tal i alle 70 år. Så hvad skal den så udvikles til? Jeg tænker, at den har tredoblet sin omsætning på de sidste 10 år. Og jeg ser en tendens til at for, at man kan blive ved med at gøre det, og blive ved med at være en spiller med 100 pct. dansk produktion, bortset fra indiske tromleringe, så skal vi følge med.
Dal-Bo er kendt for innovation og god service, og det er en dyr løsning. Så der skal infrastruktur og modernisering til for, at vi fortsat kan være konkurrencedygtige med vores produkt. 
Og det skal jeg tilføre nu. Vi skal have mere automatisering, mere præcis dokumentation og kvalitetsstyring, og så skal vi forbedre vores servicesetup for vores forhandlere i hele Europa." 

Det lyder spændende. Er det en opgave, der holder dig vågen om natten?

"JA! Jeg kan love dig, at det bliver spændende. Men jeg sover nu fint. Jeg skal lave en strategiplan til bestyrelsen i slutningen af marts 2019. Så jeg får en træningsperiode på et halvt år. Så lige nu lærer og lytter jeg. Jeg er på Agromek alle fire dage, fra morgen til aften, for at få mødt nogle mennesker. Og for at forstå vores maskiner, og i højere grad forstå vores kunder. Jeg laver ikke for meget om. Lige for tiden rekrutterer vi en teknisk chef for at få mere styring. Jeg synes, at Dal-Bo fortjener fokus på det tekniske område, så vi etablerer en ny fem-mands ledelse, som er det team, der skal tage os videre. 
Vi skal til at tale udbytte mere end udgift. Jeg ville gerne tale med landmanden om, hvordan jeg får hans hektarpris ned på en given proces mere end, hvordan jeg får prisen ned på en maskine. For eksempel kan vores Maxicut slå efterafgrøder ned tre gange hurtigere end en slåmaskine. Skal den så koste tre gange mere? Nej det skal den nok ikke, men den er i hvert fald tre gange så meget værd. Den slags dialoger ville jeg gerne ind i." 

Det kan lyde som om, du vil distancere ledelsen?

"Nej, det er ikke tilfældet. Vi er ikke så mange, og jeg taler dagligt med teknikere, og undrer mig over hvorfor nogle svejste beslag sidder sådan. Og så har jeg kørt traktor for første gang i 20 år. Og fundet ud af, at den er mere avanceret end en bil. Jeg kunne ikke flytte den!  Det er ikke for at skabe afstand, men for at kunne udføre det, vi beslutter. Vi har i høj grad stadigvæk en flad struktur." 

Hvordan ser det ud på hjemefronten, for du bor jo på Sjælland endnu? 

"Ja, vi bor i Rungsted, og familien flytter med til Vejle-området, når vi får solgt huset. Jeg har fire unger, de to bliver i København, de er 19 og 21 år og læser på universitetet. Men Sally og Felix på 8 og 10 år flytter med, med optimistjoller og det hele. Christina, min kone, er cybercrimeansvarlig og laver IT-sikkerhed. Hun har været det samme sted i 12 år, og er frisk på at benytte lejligheden til at tage et familieeventyr. Om det bliver et eventyr på 5 år, 10 år, eller altid, det ved vi ikke. Men nu gør vi det.Det eneste vi ikke skifter ud, det er hendes bil. Og lige nu tager hun et fantastisk ansvar med at passe hamsterhjulet. Jeg kører til Jylland mandag morgen, og så hjem fredag aften. Og har jeg tid, kører jeg hurtigt hjem onsdag aften for at deltage i ungernes svømning. Men vi håber, at vi kan blive samlet helt igen til foråret."

Har du tid til andet end arbejde for tiden så?

"Det er jo blevet flået lidt i stykker. Jeg har lejet en bolig herovre, og jeg får passet min træning i ugen, så der ikke går tid med det i weekenden. Vores hobby er at støtte vores unger i sejlsport og svømning. Vi sejler selv, men den er ikke akutel ligenu. Vi står på venteliste til en havneplads i Juelsminde, hvor vi i forvejen kender nogen, som vi ses med til Samsøfestival. En otte-ti familier, som bor i samme område nord for Vejle. Så vi har netværk. Og så går jeg og kigger på om jeg skal i Rotary, eller nogle af de mange landbrugsnetværk. Men arbejdet fylder rigtig meget lige nu." 

Fra du startede og til nu, hvad er det fedeste? 

"Det er grejet! Jeg elsker mennesker, men jeg er mega fascineret af, at vi i Danmark kan lave konkurrencedygtige maskiner i den kvalitet, vi gør. Det synes jeg er sejt! Og at det samtidig er fornuftigt rent økonomisk, det er også fedt. Og her på Agromek oplever jeg, hvor avanceret grejet er, det er fuldstændig sindssygt."

Hvad kommer den næste tid til at gå med?

"I 2019 skal vi trække vejret og se på hvordan vi bedst forbereder os på fremtiden. Vi er ikke interesserde i vækst for vækstens skyld. Vi skal lave fede maskiner på den fornuftige måde."
 

Faktaboks

Carsten Abel

51 år

Gift med Christina

Har fire børn på 8, 10, 19 og 21 år. 

Uddannet civilingeniør med stål og fremstilling som speciale i 1990. 

4 år som udviklingsingeniør hos Rockwool

12 år hos Volvo-lastvogn, heraf 7 år som direktør. 

4 år i Notox, der producerer dieselpartikelfiltre. 

Siden Mercedes Benz i Købehavn som chef for en detailforretning med 300 ansatte og seks forretninger, frem til 2017.

Selvstændig 

Nu: Direktør hos Dal-Bo

Emneord agromek

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.