Ny dansk gyllemaskine du ikke lige kommer til at se magen til

Morgenposten kan bl.a. fortælle om en specialbygget dansk gylleudlægger og nye bevægelser i særlig nordjysk traktorby.

God mandag morgen,

Mange steder er den måske en halvgrå mandag morgen, men mon ikke der bliver travlt med at køre grejet ud af maskinhallerne i de kommende dage til nogle gode dage i marken..  

Jeg var selv ude og mærke virketrangen forleden, da to af landets første Fendt’er med det nye One-betjeningssystem var med til at skyde forårsarbejdet i gang for alvor på den store planteavlsbedrift Gammeleje på Vestlolland.

Det skal I høre mere om i vores påskeavis, men I får lige et billede med her.

Inden vi når til den særprægede gyllemaskine, som jeg fortæller om i overskriften, så sender jeg en tanke til Nordjylland og det, som man nærmest må betegne sig som Danmarks traktorhovedstad, Brønderslev.

I overmorgen åbner Valtra-forhandleren Agrotek deres nye afdeling i byen – og så er der altså en spiller mere i byen, hvor man i forvejen kan møde maskinforretninger som Selmer Agro, Farmas, Traktor Høst og Manna Traktor & Maskinforretning i lokalområdet.

Læs mere her:

Maskinforretning i vækst klar til at åbne i Nordjylland

Langt mellem hjulene

Og så skal vi til dagens overskrift. Forsøgsfolkene fra Ytteborg har fået sig lidt af et køretøj forleden. De skal nemlig lave forsøg med gylleudlægning med deres egen nye gylleudlægger. Maskinen har de fået bygget med hjælp fra Gøma og Herborg Maskinforretning. Sidstnævnte har leveret en John Deere 6R, der har fået flyttet hjulene ud, så sporvidden er hele tre meter.  

Selve gyllebeholderen er en tank, der er hængt op på den bageste lift, selvom folkene fra Ytteborg egentlig ville have det anderledes.

»Jeg ville have den foran, men de overbeviste mig om, at bagakslen langt bedre kan holde til belastningen, og at det er godt med udsyn fremad til redskaberne«, fortæller drifts- og administrationschef Morten Krupa med henvisning til et par gode råd fra Herborg Maskinforretning.

Gyllen fra tanken bag på traktoren kan dirigeres bagud til slæbeskæret eller slangebommen og fremad til græsnedfælderen, sortjordsnedfælderen eller nedfælderen til rækkenedfældning.

Du kan læse mere i artiklen, som vi bragte i weekendens udgave af LandbrugsAvisen. Trofaste læsere af morgenposten får specialadgang her:

Den køres med særlig sporvidde og skal gøre os klogere på gylle

Så kom turen til Japan

Som nogen måske har bemærket, så kører vi i øjeblikket en online version af TraktorTechs store traktorleksikon, der blev bragt samlet i TraktorTechs årbog ved juletid.

Her til morgen er turen kommet til Japan og en kort briefing på traktormærket Kubotas historie:

Traktorens Toyota skuer mod fremtiden

Her viser vi bl.a. billede af en selvkørende fremtidstraktor, som Kubota kom med sidste år. Men det er slet ikke nyt for japanerne at tænke et stykke ud ad boksen og i fremtiden. Bare se deres 1970-fremtidstraktor her:

De samler dine sten

I går aftes var jeg lige forbi den amerikanske tech-virksomhed Facebooks sider. Bor man i Østjylland eller følger noget med traktor, så trender et lille videoindslag fra TV2 Østjylland med gutterne Thomas og Mathias, som tager ud og samler sten og andet forefaldende arbejde for folk.

Den får I lige her:

 

 

 

Sker i ugen

Og så skal vi ellers runde af for denne mandag morgens tur i maskinverdenen med lidt nutid og nær fremtid. Her i vores egen lille verden, LandbrugsAvisens redaktion, har vi ekstra travlt med at få ekspederet ugens avis afsted, så den kan komme ud til påsken. Til gengæld disker vi op med ekstra meget maskinstof i weekenden – vi har bl.a. mødt en af landets første ejere af den nye MF 8S – og så har vi en masse nyt om sprøjter og gødningsspredere.

Når vi kommer tilbage fra påskeferie, så er der kun få dage til, at CNH byder på deres egne digitale messe under navnet Youniverse.

God arbejdslyst og påske!

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.