Ny maskiner til stub management og reduceret jordbearbejdning
Optimeret nedmuldning af halm giver flere fordele. Nye maskiner fra tjekkiske Bednar er blandt mulighederne.

MI, der har jordbearbejdningsmaskiner fra tjekkiske Bednar på plakaten, har flere relevante nyheder for folk med interesse for stub management og reduceret jordbearbejdning.

»I takt med at mejetærskerne bliver større, er det en stadigt større udfordring at få det snittede halm spredt på hele marken, da bare lidt aftenfugt eller sidevind ændrer på snitterens spredebillede. Det betyder uensartet fremspiring af spildfrø, samt at det giver et differentieret forbrug af næringsstoffer til nedbrydning af planterester,« siger produktansvarlig hos MI, Peter Holm.

MI har nye redskaber fra Bednar på programmet, blandt andet mulchmaskiner, som efter høst kan optimere nedmuldningen ved at findele og sprede stub og plantemateriale.

Bednar har i mange år arbejdet med rotormulcherne MO, MZ og MM, og til danske forhold kunne en MZ6000-maskine være et bud på en mulcher. Den har galvaniseret skjold, der sikrer maskinen lang levetid uden fare for gennemtæring. Maskinen er udstyret med de kendte Bondioli transmissioner og aksler. En detalje er muligheden for at udstyre den med topplade.

Strigle og diskharve

Hvadenten stubben er klippet i bund med mejetærskeren eller med mulcheren, så kan Bednar Striegel-Pro komme ind i billedet. Ved at strigle stubben spredes halmen over hele arealet, planteresterne forurenes med jord, så nedbrydningen går i gang, og spildfrø spredes og dækkes, så fremspiringen starter. Striegel-Pro er en nyudvikling fra Bednar, og den fås i bredder på 10, 12 og 14 meter. På vej er også liftophængte versioner.

Selve striglen er opbygget med seks rækker tænder, der kan indstilles hydraulisk.

Endelig er der hos Bednar den klassiske løsning med en diskharve, Bednar Swifterdisc XO F, som er populær i Danmark. Den er opbygget med integreret hjulstel, frontdybdehjul og offset-monteret pakkervalse. Monteret med den fintandede A-disk kan der køres med høj hastighed i kun to-tre cm dybde.

»I denne dybde får man lige nøjagtigt dækket spildfrø og forurenet planteresterne for en begyndende nedbrydning. Og herudover er en diskharve

jo et godt universalt redskab, der kan bruges til såbedstilberedning, omlægning af græsmarker og almindeligt stubarbejde,« siger Peter Holm.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.