Ny prøvestand kan slide traktor op på fire uger

Med to nye prøvestande til næsten 50 mio. kroner kan Claas simulere 10 års traktorkørsel på ganske kort tid.

Claas’ kontrol- og valideringscenter i Trangé, Frankrig har købt nyt isenkram. Centeret har investeret i to store prøvebænke til en samlet værdi af næsten 50 mio. danske kroner - udstyr der skal gøre koncernen i stand til at teste maskiners styrke og transmissionernes holdbarhed på ganske kort tid.

Den ene af de to nye prøvestande er en transmissionsprøvestand beregnet til kontrol og optimering af hele transmissionssystemet inklusive motor, transmission, hydraulik og software. Med den kan Claas gennemføre belastningstest med en samlet effekt på op til 2.500 kilowatt, 500 kilowatt for hvert hjul plus pto-udtaget.

»Vi gennemfører først markforsøg hos vores kunder, hvor vi måler drejningsmoment, hastighed, temperatur, hydraulisk effekt og så videre. Vi registrerer mellem 20 og 100 værdier, og med udgangspunkt i disse data kan vi genskabe høstbetingelserne på vores nye prøvestand lige så ofte, vi ønsker det,« fortæller Frédéric Cavoleau, chef hos centeret i Trangé.

10 års traktorliv på fire uger

Den anden af de to nye prøvestande er en 4-segment-prøvestand til kontrol og forbedring af maskinernes holdbarhed, pålidelighed, komfort og konstruktion.

Prøvestanden har fire hydraulikcylindre med en løftekraft på 25 tons hver, en maksimal frekvens på 25 hertz og en maksimal højdeforskel på 40 centimeter. Den har desuden den fordel, at den ud over Claas’ traktorserier også kan teste mejetærskere, eksaktsnittere og pressere.

»På denne prøvestand udsættes maskinerne for en komplet styrkeprøve under kraftige vibrationer – for eksempelv for at optimere undervognen og affjedringen«.

»Vi kan nu teste maskiner ved at udsætte dem for vibrationer, allerede inden motoren og transmissionen er driftsklar. I løbet af fire uger har vi simuleret 10 år af en traktors liv,« forklarer Frédéric Cavoleau.

Begge prøvestande er opstillet på platforme, der tilsammen består af 950 ton beton. Prøvestandende kan efter behov køre alle døgnets 24 timer, og kræver i spidsbelastning op til 2,9 megawatt. Det svarer nogenlunde til energiforbruget i en lille by med 1.000 indbyggere.

Essensen i de to prøvestande er at Claas tidligt i produktudviklingen kan teste nye konstruktioner - og det kan ske ganske hurtigt og mere specifik for hver enkel konstruktion.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.