Ny sprøjteteknik skal give kæmpe besparelser

BASF og Bosch udvider nu sit One Smart Spray-samarbejde til også at omfatte Dammann og AGCO-koncernen for at få fuldt integrerede løsninger på nogle af markedets i forvejen mest avancerede sprøjter.

 

Det unikke samarbejde mellem kemiproducenten BASF og elektronik- og komponentproducenten Bosch om at udvikle fremtidens digitalt assisterede sprøjteteknik skifter nu navn.

Det nye navn lyder One Smart Spray, og samtidig stepper man også op på samarbejdspartnere for at udbrede systemet.

Dammann selvkørende sprøjte med One smart spray-udstyr

Hidtil har samarbejdspartnerne været tyske Amazone og brasilianske Stara, men nu kommer AGCO-koncernen med blandt andet de selvkørende Fendt-sprøjter og den tyske sprøjtespecialist Dammann også med i det eksklusive samarbejde.

Både Amazone og Dammann er markedsledende blandt de landmænd, der tager sprøjtning seriøst, og især Dammann har godt fat i de helt store landbrug.

Selvkørende Stara med One smart spray-udstyr

Sydamerikas største sprøjteproducent

Brasilianske Stara er Sydamerikas største sprøjteproducent og bl.a. kendt for sin unikke bomplacering mellem for- og bagakslen på de selvkørende sprøjter, hvilket ifølge brasilianerne give optimal bomstabilitet og sikker bomhøjdestyring ved høje hastigheder på ujævne markeder.

AGCO har med de selvkørende Fendt Rogator-sprøjter et potentiale, såvel teknisk som markedsmæssigt, som AGCO også har musklerne til at udfolde.

Dammann selvkørende sprøjte med One smart spray-udstyr

95 procents præcision

One Smart Spray kombinerer kameraer med ekstremt høj billedopløsning på sprøjtebommen med knivskarp software til at genkende ukrudt på millisekunder med en lige så lynhurtig dysekontrol. 

Resultatet er spotsprøjtning med en præcision på over 95 procent ifølge One Smart Sprays egne tal. 

Algoritmerne er agronomisk funderede og tilpasset hver enkelt afgrøde samt det aktuelle ukrudtstryk ved sortjordsbekæmpelse, baseret på et økonomisk optimum.

Amazone på natsprøjtning med One smart spray

Ukrudtsbekæmpelse på et helt nyt niveau

BASF står får den landbrugsfaglige viden, mens Bosch leverer kamerateknik og software samt LED-lys på bommen til 24/7-sprøjtning. 

Selve integrationen af udstyret på sprøjterne sker som fabriksmontage ude hos den enkelte sprøjteproducent. 

Rådgivning i brugen af systemet står både One Smart Spray og den enkelte sprøjteproducent for.

- Vi ønsker en integreret løsning, som er pålidelig og letanvendelig for at gøre brugen af ukrudtsmidler ikke kun præcis, men også intelligent. Vores mål er at tage ukrudtsbekæmpelse til et helt nyt niveau ved at integrere præcisionsteknologi, digitale værktøjer og landbrugsfaglig viden i én samlet løsning, siger Jorge von Kostrisch, global kommunikations- og marketingschef hos One Smart Spray, til agtech-magasinet Future Farming.

Amazone  med One smart spray-udstyr

30-60 procents besparelse

En ikke uvæsentlig del af One Smart Spray-løsningen er, at sprøjtearbejdet dokumenteres on-the-go: 

Ukrudtsarterne, deres præcise placering, middel og dosis og afgrødernes udviklingsstadie samt værdien af det reducerede kemiforbrug ved spotsprøjtning i forhold til traditionel fladesprøjtning.

Ifølge Ons Smart Sprays egne brugerinterviews ligger den økonomiske besparelse ved den kamera- og algoritmestyrede spotsprøjtning mellem 30 og 60 procent pr. hektar, afhængig af ukrudtstryk og middelvalg. 

Generelt er besparelsen størst på store bedrifter med store marker, hvor kendskab til ukrudtsbestanden på detaljeret markniveau ikke er forventeligt, og hvor kortlægning af ukrudtstrykket med for eksempel droner vil være en forholdsvis tung opgave.

Den første sprøjte med One Smart Spray integreret under nordlige himmelstrøg ventes præsenteret i Skandinavien i denne sæson.

Faktaboks

One smart spray

  • One smart spray er et samarbejde mellem BASF og Bosch samt udvalgte sprøjteproducenter - foreløbig Amazone, Stara, AGCO (med den selvkørende Fendt Rogator) og Dammann.
  • One Smart Spray-løsningen blev præsenteret for to år siden, har været testet intensivt i marken og går nu i serieproduktion.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.