Over de sidste ti år har denne traktor været helt suveræn i Danmark

Morgenposten: I et marked med hundredvis af model-muligheder har én traktormodel historisk været helt suveræn. Snart får den en afløser med nyt efternavn.

God mandag morgen.

Vi er lige kommet ud af en uge med en masse traktortal-nørderi, og jeg indrømmer, at jeg har lidt svært ved at komme ud af den boble.

For hvilken traktor er Danmarks mest solgte og hvilken én har været det på den lange bane.

Alt det vil jeg opsummere lidt længere nede, hvor jeg også har gravet ned i tallene over med ti-årig periode. Og her er en meget klar vinder.

Først skal vi lige skabe lidt mere overblik over nyhedsstrømmen, når det gælder det felt, som os på TraktorTech og LandbrugsMediernes andre medier med maskinitis i blodet boltrer os på.

John Deere satte dagsordenen på verdens største techmesse

I de seneste dage har sociale medier og aviser været plastret til med fremtidens produkter fra verdens største techmasse, CES i Las Vegas. Det spænder bredt. Fra en urinmåler som fortæller om din sundhed, avocado-scannere og smartere tv – som Berlingske beretter det - til vores tech-skriverier med John Deeres smarteste placering af gødning til dato. John Deeres topchef John May var nemlig hovedtaler på den verdenskendte forbruger-elektronik-messe – og mon ikke man nyder at kunne placere sig om en form for tech-gigant.

Læs mere om John Deere på CES og deres nye maskineri her:

John Deere’s topchef afslører robotbaseret maskine på verdens største tech-messe

Får vi tyske kæmpe-såmaskiner?

Hjemme på denne side af Atlanten var en af de store nyheder præget af Big Iron.

Set i gummistøvlehøjde fra gammel vestsjællandsk havbund på Kalundborg-egnen, så laver Lemken allerede ganske store og solide redskaber.

Men erkendelsen fra Tyskland er, at det ikke er helt stort nok, når man skal ud på de største vidder og tilbyde hele paletten. Derfor køber Lemken nu sydafrikanske Equalizer med maskineri, som kan så op til 36 rækker og 24 meter i bredden. Spændene om det også bliver blåt en dag, og om der skulle komme nogle enheder forbi en gang i fremtiden.

Større såmaskiner ventes efter Lemken-opkøb af sydafrikanske Equalizer

New Holland på vej med afløser til Danmarks mest solgte traktor

Midnat til onsdag blev årets traktorstatistik for 2022 frigivet.

Hovedoverskrifterne var, at John Deere både var Danmarks mest indregistrerede mærke og med 6R250 havde den mest indregistrerede model.

Som sædvanlig var Case IH og New Holland med i top tre og som sædvanlig var deres modeller i samme størrelsesorden Case IH Puma 240 og New Holland T7.270 også med i toppen over de mest indregistrerede modeller.

Og det er så her, at jeg har gravet lidt ned og set, hvordan stillingen egentlig er på ti års niveau.

Her har New Hollands T7.270 en rimelig suveræn sejr med 634 enheder og en placering alene for den model på 3,6 procent af det danske traktormarked set over ti år.

Traktoren, som puster den i nakken er den nævnte Puma, med 459 styk.

Begge traktormodeller får en ny storebror i år, som vi tidligere har berettet om – og dermed bliver det spændende at følge, om danske traktorkøbere kommer til at tage lige så godt imod disse modeller i de kommende år, når næste generation for alvor er landet ude hos forhandlerne. Prognosen herfra er, at vi får lov til at se den nye T7’er ankomme fra fødefabrikken i England først, og så bliver den nye Puma sikkert fragtet ind fra alperne lidt senere.  

Tredjepladsen går i øvrigt til Fendt 724 med 359 enheder, mens John Deeres 6215R indtager fjerdepladsen med 294 styk foran storebror 6250R med 277 enheder.

Det danske traktormarked var i øvrigt i vækst og dermed langt fra deprimeret af ellers stigende maskinpriser, højere renter på lånene til leasing- eller købekontrakter og hvad man ellers kunne spænde ben for et godt salg. Tværtimod steg salget med en femtedel i forhold til året før – medvirkende var uden tvivl pæne afregninger for årets høst og mælken rundt omkring i landbruget.

Læs mere om markedet her:

For andet år i træk: Solid John Deere-sejr som Danmarks mest indregistrerede

Hvis du vil lave en traktor efter danskernes smag, så kig godt på disse ti modeller

I ligaen for virkelig store traktorer regerer Fendt

Kanon-regnskab fra Bogballe forventes gentaget

Før jul sendte Bogballe tørre tal ind til Erhvervsstyrelsen. Gik man lidt ned i regnskabet, så var det yderst imponerende at læse, hvordan en maskinproducent med lidt over 60 ansatte kan genere et overskud på 88 mio. kr. – ny rekord fra Bogballe, som igennem mange år har leveret det ene solide regnskab efter det andet.

Ejeren, kapitalfonden Erhvervsinvest, forventer, at det nuværende niveau fortsætter. 

- De positive forventninger til fremtiden er uændret hos Bogballe, da der forventes et 2022/23-resultat på samme niveau som det netop aflagte årsregnskab. Hertil bidrager også landbrugssektorens fortsat tiltagende fokus på mere bæredygtighed ved hjælp af bl.a. teknologi og avanceret landbrugsudstyr, lyder det bl.a. i en pressemeddelelse fra Bogballe.

Kapitalfond forventer nye store overskud i Bogballe

Fremtidsmaskinen på prærien

Inden vi slutter morgenen af, så hopper vi lige tilbage til staterne.

Det skyldes vores store fascination af maskinen, som både kan så, sprøjte og høste: tyske Nexat.

Den har nemlig været ovre og høste sojabønner i efteråret, og minsanten om den ikke også har overvintret derovre.

 

 

Det sker

Den allerstørste maskinbegivenhed I 2023 er uden tvivl Agritecnica i november i Hannover.

Men vil man sparke dæk, så behøver man slet ikke vente så lang tid. Allerede onsdag åbner Brøns dørene til sin egen udgave, AgriBrønsNica, hvor man over tre dage viser en masse maskiner frem fra JCB, Amazone og Krone på lokalliterne hjemme i sydvestjyske Brøns.

Ha’ en fortrinlig uge. Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.