På Borgeby: Gamle travere fortæller traktorhistorie

På Borgeby Fältdagar fortælles historien om Case IH med gamle traktorer - blandt andet en ret så speciel en af slagsen.

Ikke alt er nyt og højteknologisk på Borgeby Fältdagar, der løber af stablen i disse dage nord for Malmø, Sverige. Således er en af de mange aktiviteter fortællingen om Case IH's historie op gennem tiden, og det indebærer både traktorer fra IH, Farmall og Case. 

En række gamle traktorer udgør nemlig fortællingen om historien, og de besøgende kan blandt andet opleve en fin, renoveret IH 966, en IH 1455 og en næsten identisk Case IH 1455, produceret efter overtagelsen i 1980'erne. 

Af den ældre slags gemmer sig en Farmall M rowcrop-model, der blev en af IH's helt store successer. Mere end 270.000 eksemplarer blev produceret af den 38 hestekræfters store traktor. Dens afløser, Farmall 400, er også at finde i den fine udstilling på Borgeby. Den blev produceret op gennem 1950'erne i over 40.000 eksemplarer og havde en stærkere 50 hestes motor.

Krabbestyring og firehjulstræk

Case IH-historiens nok mest sjældne traktor på Borgeby er den gule IH 4300. Den blev bygget i godt 40 eksemplarer og skulle være International Harvesters introduktion på det store traktormarked i USA. 

Traktoren havde firehjulstræk og var tilmed firehjulsstyret. Det betød også, at den kunne køre i dogwalk (krabbestyring), hvilket var lidt af et særsyn også i 1961, da den kom på markedet. 

Via en 13,4 liters, seks-cylindret dieselmotor yder IH 4300 hele 300 hestekrafter, men den var ganske enkelt for stor og forud for sin tid. Derfor blev traktoren aldrig en succes, hvilket det lave produktionsantal også indikerer. Men flot er den!

Skal du besøge Borgeby, så læg vejen forbi de fine traktorer, som også rummer en Case 2670 Traction King, en IH 8385, den såkaldte myresluger eller snudebille (kært barn har mange navne) samt en fin Magnum 7220. 

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.