Pludselig stod timetælleren på 4.400 i stedet for 17.000

Online opkobling på en solgt traktor, som gik videre på auktion, afslørede fusk med timetælleren. Noget svineri, mener folkene bag, som advarer mod et muligt problem.

Egentlig kunne de være ligeglade.

For ham som haft traktoren, da svindlen skete har et eller andet sted en pointe.

De havde fået deres penge. Han havde købt og betalt den.

Men mange kilometer væk sidder en ny slutbruger og fået en traktor, som ikke er, som den skal være.

Og klør sig i håret.

Og de synes bare ikke, at det er okay.

Traktoren, en John Deere 8530 havde absolut gjort sit på Diget Maskinstation. Kørt over 17.000 timer. Og i starten af 2021 var det tid til udskiftning af den på maskinstationen.

På maskinstationen havde de dog glemt at slå den fra deres online opkobling, der i John Deeres univers hedder JD Link, så den stadig stod som en af maskinstationens traktorer. Og pludselig spærrede de øjnene op.

- Vi kunne sidde og se det ske. I løbet af fire minutter havde traktoren kun gået 4.035 timer i stedet for de 17.248 timer, som tælleren stod på, da traktoren blev solgt.

Ordene kommer fra Arne Jensen, tidligere ansat hos Diget Maskinstation i Nordjylland. Sammen med endnu en tidligere medarbejder og indehaveren af maskinstationen, Mogens Sørensen, blev han vidne til, hvad de tre kalder bedrageri af værste skuffe, da en af virksomhedens solgte traktorer pludselig blev justeret grundigt tilbage på timetælleren.

Og de har dokumentation for deres påstand, som de bl.a. viser med LandbrugsAvisens læsere for at advare traktor-ejere og købere mod det, som de mistænker kan være mere almindeligt end man tror i dagens Danmark. John Deeres JD Link-system gør det nemlig muligt at se alle data fra traktoren.

- Af en eller anden grund kunne vi fortsat set data fra traktoren. Virksomheden, som købte den af Diget Maskinstation, var nok ikke klar over, at traktoren var udstyret med systemet. Så havde de nok ikke lavet det nummer, lyder det fra Arne Jensen.

Solgt på auktion til USA

Først på året solgte Diget Maskinstation den aldrende John Deere 8530 Stach Agro ved Kurt Thisgaard i byen Vorgod mellem Herning og Ringkøbing. Mens den stod hos virksomheden, blev den 31. marts justeret ned i timetal. Det tog fire minutter. Kort efter kom den så til salg på en online maskinauktion - nu som en meget mindre slidt traktor. På papiret i hvert fald. Og klistermærkerne fra Diget var væk, og udbyder på auktionen var en maskinhandler fra Alabama, der både oplyste lidt over 4.000 timer på traktoren - og i sin annonce afviste ethvert videre kendskab til traktorens historik.

Den blev solgt til en landmand i Minnesota, USA, der var uvidende om hændelsen, indtil han blev kontaktet af Arne Jensen og hans tidligere kolleger.

- Vi fandt telefonnummeret, ringede til ham og forelagde ham sagen. Der blev stille i den anden ende af røret, da vi fortalte, hvor mange timer hans nye traktor egentlig havde kørt, siger Arne Jensen.

LandbrugsAvisen har set dokumentationen og sendt den videre til Kurt Thisgaard. Han bekræfter, at han købte traktoren - og så vil han ikke deltage mere i artiklen.

- Jeg har købt og betalt den traktor, og så er den ikke længere. Slut, siger han, da LandbrugsAvisen vil høre, hvordan det kan være, at timetælleren har taget det store spring.

Farmer: Aner ikke hvad jeg skal gøre

I USA er manden, som købte traktoren stadig forundret.

Da LandbrugsAvisen ringer Pete Marxen op, fortæller han, at driver et lille planteavlsbrug med 500 acres i Minnesota ikke langt fra storbyen Minneapolis. Om kort tid skal han så sojabønner og majs på markerne.

At traktoren, der skal bruges til at harve og så med, er en maskinstationstraktor fra Danmark med rigtig mange timer på bagen, var han slet ikke klar over.

- Det er meget forkert, at man sætter de her traktorer til salg med relativt lavt eller gennemsnitligt timeantal. Det lyder til, at man bare gør det her rutinemæssigt, siger han.

Har du selv gjort noget ved det?

- Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre, og hvem jeg skal kontakte, siger han til LandbrugsAvisen.

Efter købet har han kun kørt med den i få timer.

Der har allerede været de første problemer med traktoren, men han håber, at den holder nogen tid endnu, så den trods alt kan præstere nogle arbejdstimer under forårsarbejdet i Minnesota.

- Planen er, at den skal køre foran såmaskinen og også køre noget med en harve, fortæller han.

Handlen har fået ham til blive noget mere kritisk næste gang, han skal handle traktor på en auktion på nettet.

- Den lå på Auction Time. Du kan se på nettet, hvordan den blev præsenteret med timer. Det ser ud til, at det firma, som lagde den på, har mange traktorer med ganske få timer. Jeg tror, at det er meget udbredt, siger han og fortæller, at han ellers ikke har oplevet lignende problemer med timetællerne på traktorer solgt hos de lokale forhandlere.

- Næste gang vil jeg gå uden om de her folk, siger han.

I Alabama bor forhandleren TAC, som udbød den i USA med de få timer.

I annoncen gør de opmærksom på, at traktoren, der få måneder tidligere stod på Diget Maskinstation med masser af historik på sig, står hos dem uden kendt historik - og derfor kan de ikke verificere timerne.

LandbrugsAvisen har forsøgt at kontakte den amerikanske maskinhandler for at høre hans version af handlen.

Han er ikke vendt tilbage.

Flere tilfælde af snyd

Desværre er historien ikke et enkeltstående tilfælde. I en næsten identisk situation har de tre tidligere kolleger fra Diget været vidne til, at en traktor i Polen er blevet gjort yngre på timetælleren.

Diget solgte en John Deere 6930, der på det tidspunkt havde gået omkring 16.000 timer. Efter at have stået i Polen et stykke tid viste timetælleren kun 9.000 timer. Igen var det JD Link, som Diget har på alle sine traktorer, der afslørede bedrageriet.

- Men det er nok ikke kun grønne traktorer, der kan fifles med, og problemet kan være stort, uden vi ved det. Vi opdagede det kun ved et rent tilfælde, så jeg vil anbefale folk, der kigger på brugt traktor, at tage den en tur forbi en forhandler, som kan se dens servicehistorik og på den måde hjælpe med at validere timetallet, siger Arne Jensen.

 

Faktaboks

Kender du noget lignende?

Her på LandbrugsAvisen hører vi gerne dine erfaringer, hvis du har mistanke til fusk med timetælleren under handel med traktorer eller andre maskiner.

Kontakt Christian Juel Jørgensen på mail cjj@landbrugsavisen.dk/mobil 40283032 eller John Christensen på jch@landbrugsavisen.dk/mobil 30835705.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.