Politi advarer landmænd: Gps-tyve huserer netop nu

Politiet opfordrer landmænd og maskinstationer til at tænke i sikring efter tyverier af GPS-udstyr.

Gps-tyve begynder igen at røre på sig i Syd- og Sønderjylland.

Det meddelelser Syd- og Sønderjyllands Politi, der gerne vil opfordre landmænd til at være årvågne. Det sker efter de har modtaget tre anmeldelser om tyverier i weekenden af værdifuldt GPS-udstyr, der har været monteret på fx. traktorer.

Fælles for tyverierne er, at de er sket hos landmænd i Varde Kommune.
 
Sagerne bliver efterforsket. Og politiet har et stort fokus på at opklare denne type indbrud, der også har fundet sted tidligere flere steder i politikredsen.
  
- Vi ser desværre et mønster, hvor landbrug og maskinstationer er udsatte i højsæsonerne om foråret og efteråret. Vi kan gøre vores for at efterforske sagerne og i sidste ende få dømt indbrudstyvene. Men har landmænd og maskinstationer først fået stjålet udstyret, er skaden sket. Derfor er det vigtigt, både for den enkelte virksomhed og for branchen som helhed, at der bliver opbygget en god sikkerhedskultur i branchen, understreger vicepolitiinspektør Chr. Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Forebyggelsessektion.
 
Han peger i tilgift på, at branchen med fordel kan fokusere på øget sikring, da tyverier af GPS-udstyr – ud over det isolerede tab – også betyder, at landmænd og maskinstationer risikerer at måtte vente i længere tid på at få produktionen i gang igen. Årsagen er, at det i øjeblikket er svært at få leveret nye dele.

Herunder har politiet listet en række gode råd, der skal gøre det mere besværligt at være gps-tyv.
  
 

Faktaboks

13 gode råd

Syd- og Sønderjyllands Politi kommer med 13 gode råd til maskinstationer og landbrug, når det gælder sikring mod tyveri.

  • Lav en sikringspolitik, så det blandt andet står klart, hvordan køretøjer sikres ved arbejdstids ophør – det gælder blandt andet aflåsning af køretøjet samt sikring og aflåsning af bygningerne. 
  • Gør det svært for tyven. Brug kraftige, indbrudssikre låse, og gør vinduerne i porte matte, så man ikke kan kigge ind.
  • Afmonter udstyr fra maskinerne ved arbejdsdagens ophør, hvis det er muligt, og placer det et tyverisikret sted.
  • Mærk det værdifulde udstyr. Og sæt skilte op hvor det fremgår, at udstyret er mærket.
  • Værdifuldt udstyr sikres med GPS-trackere, så det er muligt at følge gerningsmændene og få udstyret tilbage. 
  • Udendørs områder skal være oplyst, eller forsynes med chockbelysning i form af en kraftig lampe med en bevægelsescensor, der tænder, når uvedkommende træder ind i området.
  • Undgå høje hegn og bevoksning. De er med til at give tyvene arbejdsro for nysgerrige blikke. Er det omvendt muligt at kigge ind på området, tænker tyven sig om en ekstra gang. For der er risiko for, at han kan blive set – og i værste fald også genkendt.
  • Står maskinerne på egen grund, er det muligt at etablere videoovervågning. Skilt tydeligt med, at der overvåges.
  • Sæt alarmer på maskiner og bygninger.
  • Sæt piktogrammer udvendig på GPS-udstyret, så tyven tydeligt kan se, at enheden er sikret. Det gør tilskyndelsen til tyveri mindre.
  • Etabler Erhvervsnabohjælp, hvor naboerne holder ekstra øje.
  • Vær skeptisk, hvis fremmede personer viser interesse for virksomheden.
  • Overvej nøje, om det er nødvendigt at lægge fotos af traktorer med GPS m.m. på hjemmesiden og sociale medier. I risikerer, at jeres oplysninger bruges som bestillingskatalog af kriminelle.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.