Regn med store maskiner på sommerens dyrskuer

Fra i dag, fredag 1. juni, har brede landbrugskøretøjer lov til at køre til dyrskue på egne hjul. Forsøgsordningen er gjort permanent.

Vedtagelsen af en ny bekendtgørelse kommer nogenlunde i rette tid til sommerens dyrskuer. En tidligere forsøgsordning fra 2016 er nu gjort permanent, hvilket betyder, at der ikke nødvendigvis skal blokvogne til for at transportere store maskiner til og fra dyrskuerne. Nu får maskinerne lov til at køre til dyrskue ved egen kraft og uden særlig tilladelse, blot de ikke er bredere end 3,30 meter.

Færdselsstyrelsen indførte i 2016 en forsøgsordning for brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne om særtransport, og nu har styrelsen altså efter en høring besluttet at gøre ordningen permanent og bemærker i samme forbindelse, at der ikke er registreret færdselsuheld i forsøgsperioden i forbindelse med kørsel til dyrskuer.

Ordningen omfatter brede landbrugskøretøjer, og med brede mener man over 2,55 meter og op til 3,30 meter. Køretøjer over 3,30 meter kræver en tilladelse fra politiet, og er maskinen bredere end 3,65 meter kræves der en ledsagebil, ligesom der i alle tilfælde er krav om afmærkning af de langsomtgående køretøjer.

I betingelserne for det hele lyder det, at »bekendtgørelsen har til formål at indføre en permanent ordning for kørsel til og fra dyrskue med brede landbrugskøretøjer, hvor kørslen alene sker fra maskinstation, maskinhandler, avlsgård eller ejendomme, der har køretøjet i fælleseje, til dyrskue med henblik på fremvisning og demonstration af køretøjet.«

En løsning på dyrskueudfordringen er en problematik som Dansk Maskinhandlerforening, Danske Maskinstationer & Entreprenører, Danske Sukkerroedyrkere, Dansk AgroIndustri, Seges og Landbrug & Fødevarer har arbejdet sammen om at løse i en årrække.

»I bund og grund er vi glade for, at der er kommet en permanent ordning. Men desværre gælder det i princippet kun rullende køretøjer og ikke liftophængte redskaber, så den del kommer vi nok til at arbejde mere med«, siger agrokonsulent i DM&E, Henning Sjørslev Lyngvig, mens konsulent i Dansk Maskinhandlerforening, Per Hedetoft supplerer:

»Men det er jo i det mindste sådan, at man godt må køre med et liftophængt redskab på mere end 3,30 meter, hvis det sidder på en traktor, der også skal udstilles på dyrskuet. Nu kender vi i hvert fald reglerne, og det gør det hele nemmere at håndtere«, siger Per Hedetoft.

»Overordnet set, er det jo rigtig positivt, at der nu kommer en permanent løsning, der hjælper til at vi også i fremtiden kan få fornøjelse af moderne landbrugsmaskiner på dyrskuerne rundt i det danske land«, siger Kathrine Blæsbjerg Sørensen, afdelingen for vækst- og strukturpolitik i Landbrug & Fødevarer.

Nu da forsøgsordningen er blevet permanent betyder det, at maskinhandlerne fortsat kan komme lovligt til og fra dyrskuerne uden at have store ekstra omkostninger til at fragte maskinerne på en blokvogn.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.