Så har tyskerne afsluttet tre års forsøg – og nu kan sværme styre din John Deere

I maskinernes ugentlige rundtur studser vi bl.a. over et tysk forskningsprojekt, som kun er kedeligt for dem, der med vold og magt ikke kan forestille sig, at sværme af traktorer kan klare sig selv.

God mandag morgen,

Ja, så fik vi overstået den weekend.

Mens det varme vand løber igennem kaffemaskinen, så har jeg lige udvalgt en gang runde noter fra de bedste traktorproducerende lande.

Og nu hvor vi er gået i Agritechnica-modus så skal jeg lige reklamere for et tysk treårigt forskningsforsøg, som er alt andet end kedeligt. Det kan nemlig ændre vores måde at se traktorkørsel på – og vil nu blive udbudt i praksis, lyder meldingen fra Tyskland.  

Inden vi kommer dertil, så må det være på sin plads at runde ”Traktor-ligaen” i Danmark. Her er efter månedsskiftet har bilstatistik.dk nemlig opdateret sig med en ny omgang indregistreringsstatistik.

September tilhørte John Deere

John Deere blev igen det mest indregistrerede mærke i Danmark. Og det er godt i tråd med traditionen her om efteråret. John Deere er Danmarks mest populære traktormærke her, hvor årets første ni måneder er lagt ind i statistikkerne. Og det kunne man næsten have sagt sig selv på forhånd. Tja.. hvorfor dog det, når det plejer at være et CNH-mærke, som er årets mest populære?

Jeg har kigget på de sidste seks foregående år – og her har John Deere i fire ud af seks gange været det største mærke fra årets start og frem til indgangen til oktober. Og de to andre gange var John Deere runners up. Til gengæld har John Deere aldrig været det største mærke, når året er gået – om end man plejer at være tæt på den absolutte traktortop.  

Sten-opfindelse får anerkendelse

Nå, nok om traktorsalg, vi skal videre ud i marken, hvor der i øjeblikket er bud efter en lille, men behagelig dansk opfindelse.

På det seneste har vi interesseret os en del for en 23-årig gut, der selv har opfundet en lille og hurtig stensamler, der kan påmonteres en ATV’er i marken. Nu har selveste Ernst & Young også fået øjnene op for Søren Kristensen og hans foretagsomhed. Stensamleren Stoneless er nemlig nomineret til iværksætterprisen EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Start-up.

Stoneless ATV-stensamler er nomineret til pris

Sværme rykker tættere på

Og så til historien bag overskriften på denne morgenpost.

Fendt har tidligere leget med tanken(og gør det sikkert stadig). Og andre selvfølgelig også. At en gruppe traktorer eller maskiner kører sammen og bliver styret sammen eller af en ledende traktor uden, at der sidder en mand eller kvinde og styrer begivenhederne. Teknologien hedder sværm-teknologi. Nu har et treårigt forsøg i Tyskland vist, at teknologien er kommet så langt, så man kan gå i gang med at føre det ud i praksis. John Deere har også været involveret sammen med en lang række partnere, der er specialiseret i autonomkørsel og digital teknologi.

Den amerikanske virksomhed Reichhardts tyske afdeling er eks. blandt deltagerne – og herfra lyder det, at man har fået udviklet flere nye teknologier, der nu gør teknologien brugbar på et rent praktisk dagligdags plan. Reichardt lever af at sælge sine løsninger, eks. Isobus-løsninger til en masse forskellige maskinproducenter – og siger, at man nu er klar til at sælge løsningerne videre til andre producenter – men i første omgang var det altså en hel gængs John Deere-traktor, som var udstyret til at blive styret af andre traktorer – og det giver selvfølgelig nogle spændende perspektiver, hvis man kan retrofitte en masse traktor til at indgå i den slags teknologi.  

Læs mere hos Reichardt – og så bliver det ellers spændende, hvornår sværmene dukker op rundt omkring på markerne.

Husker du Ford 7710’s fødsel

Ja ja, det er jo stadig lidt fremtidsmusik, som jeg serverer til kaffen. Vi skriver jo egentlig også en masse om gamle dage. Hvis man som mig fik lov til at samle sten og harve med en Ford 6700, så vil man nok kunne nikke genkendende til, at man så lidt op til dem, som havde en ”numodens” 6710 eller sågar en 7710 med turbo. Hvorfor nu al den snak om gamle dage? Min kollega Maria Hjort plukker for tiden gamle nyheder op fra vores arkiv og ser på, hvad vi skrev om – og fredag hev hun en 40 år gammel historie op, hvor vi i Landsbladet skrev om den ”nye” 10’er traktorserie fra Ford.

Vi opfordrede samtidig folk til at skrive ind på cjj@landbrugsmedierne.dk, hvis de har et godt billede af sådan en traktor i aktion. Det gjorde bl.a. Kirstine Rye Kamper, som fortæller, at hun er så heldig at have sådan en i arbejde et par timer om dagen på Niløsegården.

Læs med her: Fra arkivet: Husker du Ford 7710 kom til verden?

Valtra mod Valtra

Jeg har også læst lidt andet tysk her til morgen. Eller rettere sagt set en traktorjournalist interessant nok sætte to Valtra-traktorer op mod hinanden i en lille hastighedskørsel fra samme modelrække og alder.

Spørgsmålet er, om en powershift eller trinløs hurtigst når op til 40 km/t. Jeg kan afsløre, at den ene er et par sekunder hurtigere end den anden og når det på ca. 22 sekunder. Hop ind på ca. 2.30 min i videoen og få afgørelsen der.

 

 

Dansker i overraskende transfer

Havde det været indenfor fodbold, så ville nedenstående nyhed have handlet om, at Simon Kjær havde valgt at skifte fra AC Milan til en helt ny schweizisk 2. liga-klub med voldsomme ambitioner.

Nu er det ikke fodbold – men en af de højest placerede danskere i den globale maskinbranche – Morten Schmidt stopper stopper i spidsen for CNH’s digitale gesjæft og bliver i stedet CEO for en schweizisk start-up, som vil erobre verden med satellitbilleder og digitale værktøjer.

Lige nu er de lidt over 50 ansatte – og om få år skal han placere virksomheden OneSoil på børsen med en værdi på en milliard… dollars.

Læs den fascinerende historie her:

Milliard-ambitioner får dansk direktør til at forlade maskingigant

Ugens follow up

I sidste uge havde vi gjort lidt research med stigende maskinpriser på det danske marked og det varme internationale marked for maskiner.

Flere britiske medier har for nylig og for lidt siden skrevet om dels højere priser og dels langeleveringstider.

Ifølge Financial Times har JCB på flere traktor og palleløftere meldt ud, at der er udsolgt de næste 12 måneder efter, at ordrerbøgerne er steget med 50 pct. i år.   

Sker forude

Som vi løbende har skrevet om, så har en lang række maskinproducenter leveret nye maskiner i en lind strøm de sidste 3-4 måneder. Og det fortsætter i den kommende tid.

John Deere har i november inviteret verdenspressen til live at følge lanceringen af noget nyt grej indenfor kategorien traktorer – og annoncerer også lige nu med store studie-events, hvor folk her i oktober og november kan melde sig til dage, hvor der er fokus på enten finsnittere, mejetærskere eller traktorer. 

Ha’ en fortrinlig uge.

Redaktionschef Christian Juel Jørgensen

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.