Sådan gør politiet med traktortyve i udlandet

Antallet af stjålne landbrugs- og entreprenørmaskiner er skudt i vejret, viser tal over kaskoforsikrede maskiner.

En del af dem ryger på en lastvogn til især Polen eller Litauen. Nogle bliver faktisk fundet igen. De seneste to år har Forsikring & Pension hjulpet med at hente seks maskiner hjem til Danmark. De bliver oftest fundet enten ved kontrol eller ratzia i udlandet - eller via GPS-sporing. Sådan er vurderingen fra både politi og forsikringsselskaberne.

Landbrugsavisen.dk har kendskab til en konkret sag, hvor én blev anholdt i Polen, men hvor det stadig endnu ikke er klart, hvad der derefter skete.

Rigspolitiets melding er, at det er meget forskelligt, hvad der sker. Danskere - og folk med tilknytning til Danmark - bliver automatisk hentet hjem til retsforfølgelse.

"Først skal man have klarlagt, om den eller de personer, der findes i besiddelse af maskinen kan relateres til Danmark – i så fald får man dansk politi til at anmode om at få personen/personerne udleveret til retsforfølgning her i landet," beretter Michael Skov Jensen, kommunikationsrådgiver ved Rigspolitiet, i et emailsvar til LandbrugsAvisen.

I så fald bliver den eller de, der har relation til Danmark, varetægtsfængslet, mens udleveringssagen pågår. Det kan tage alt fra nogle få dage til flere uger.

"Såfremt det ikke med rimelighed kan godtgøres, at den/de der er fundet i besiddelse af maskinen har klare relationer til Danmark, anmoder dansk politi om, at de bliver afhørt til sagen og får tilsendt rapportmaterialet til brug for den videre efterforskning her i landet," forklarer han videre.

De udenlandske myndigheder kan vælge at sigte personen/personerne for hæleri i deres land, beretter Michael Skov Jensen.

"Hvis man under efterforskningen her i landet kommer undervejs med, at den/de der blev taget med maskinen i første omgang klarer frisag, men alligevel er dybt involveret i tyveriet, kan man vælge at efterlyse den/de pågældende, så de bliver anholdt og udleveret."

Kommunikationen med udlandet håndteres at et kontor under Rigspolitiet kaldet "Sirenekontoret". Det er koblet op til alle Schengen-lande, hvor stjålne køretøjer, arbejdsredskaber og en del andre ting, der er sporbare, efterlyses.

Når en entreprenørmaskine meldes stjålet her i Danmark, bliver maskinen automatisk efterlyst i Schengen området. 

"Det vil sige, at såfremt man f.eks. i Polen standser en lastbil med en entreprenørmaskine på ladet, kan man  ved henvendelse til Sirenekontoret i Polen hurtigt få oplyst, at man står med en maskine, der er efterlyst.  Maskinen bliver herefter beslaglagt," skriver Michael Skov Jensen.

Nogle steder tager det få dage at hente maskiner hjem, og ved andre lejligheder kan der gå måneder. I nogle lande er det retten der beslutter, om en fundet maskine skal udleveres, forklarer han videre.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.