Sælger livsværket: Gevinst på stort millionbeløb

At eksportdirektøren Peter Georg Pedersen var på vej ud af ejerskabet af Agrometer, lå i kortene. Han er 65 år, snart 66, så han ønskede et generationsskifte.

Medejeren, adm. direktør Ivan Petersen, er derimod blot 50 år, så han havde overvejet at beholde en ejerandel. Sådan blev det ikke. De har i dag begge solgt deres livsværk for et stort millionbeløb.

Både Agrometer, der ligger i Grindsted med 65 ansatte, og datterselskabet Dansk Smede- og Maskinteknik, der ligger i Rødding med 50 ansatte, sælges til kapitalfonden Erhvervsinvest.

”Det har ligget i kortene, at jeg skulle fortsætte med at være en del af det, om det så var med 20 eller 30 procent, det afhang af den kommende partner, men jeg var så uheldig, at jeg fik en blodprop i marts måned, så jeg fik sat tingene i relief, så for at sikre virksomhed og medarbejdere besluttede jeg at sælge,” siger Ivan Petersen.

Historien bag Agrometer startede tilbage i 1977. I 2002 bliver Ivan Petersen direktør, og sammen med Peter Georg Pedersen, som netop har solgt Maskinfabrikken Thyregod, køber han virksomheden fra de daværende ejere, investeringsforeningen VT Holding. Der var dengang blot 18 ansatte i Grindsted. De finansierede købet med lån i banken.

”Det så ikke så godt ud, men vi kunne se, at det program, de havde, der var en kombination af landbrugsmaskiner, udstyr til industrien og til kommuner og golfbaner, der var godt. Vi havde tre ben at stå på, så vi var ikke så følsomme,” forklarer Ivan Petersen.

Det skrantede til gengæld med servicen, siger Ivan Petersen. Det rettede de nye ejere op på. Når en kunde ringede ind med et problem, skulle der tages hånd om det med samme.

”Vi fokuserede meget på service de første år. På den måde fik vi skabt en god tillid til Agrometer, og den vej rundt øgede vi vores salg,” beretter Ivan Petersen.

De har således ikke et eneste år med underskud, siden de købte i 2003. Men de satsede også. I 2003 købte de Ansager-gyllepumpen, ligesom de i 2009 købte et seperatorkoncept. Allerede da de købte, havde Agrometer opkøbt et konkursbo, hvor en iværksætter forsøgte at lave et vandingsanlæg om til gylleudbringning. Det ansatte Agrometer fire ingeniører til at videreudvikle, forfine og yde rådgivning om. De har nu et koncept, hvor de udbringer gylle via slange op til 12 km fra stalden. Det er især store landbrug og maskinstationer, der køber produktet.

”Vi har opbygget en god teknisk afdeling,” siger Ivan Petersen om baggrunden for de udviklede produkter, de i dag har.

Sideløbende har de banket en eksport op. Det startede de med allerede i 2004, men i 2009 – hvor salget i Danmark dykkede – oplevede de for alvor, at de fik gang i eksporten.

”Når dansk landbrug er lidt i knæ, så lykkes det at vinde på eksporten,” forklarer Ivan Petersen.

Agrometer sælger i dag 80 procent af deres maskiner til landbruget, hvoraf 50 procent går til eksport. Det er især Europa og Rusland, de eksporterer til.

Mange kunder i udlandet var i starten danske landmænd, der kendte Agrometers produkter hjemmefra.

”Det er jo fantastisk. Det er jo helt unikt, at vi den vej rundt kan komme med ud i udlandet, Tyskland, Rusland, alle dele hvor dansk landbrug, er til stede i dag,” siger Ivan Petersen.

Hvad er så årsagen til, at de har haft succes?

”Det er jo fantastisk, at tingene er lykkedes for os. Og det skyldes jo de fantastiske medarbejdere vi har kunnet ansætte til de forskellige jobs,” svarer Ivan Petersen.

Derudover nævner han knaldhårdt fokus på videreudvikling og eksport som vigtigt.

Peter Georg Pedersen kommer med et lignende svar:

”Hårdt arbejde,” griner Peter Pedersen, da Landbrugsavisen.dk spørger, hvordan det lykkes.

Det er et kort svar?

”Jo mere man øver sig, jo bedre bliver man. Og så er vi heldige at have fantastiske medarbejdere. Det er jo vigtigt for alle firmaer.”

De to regner med at forblive ansatte i virksomheden. Ivan Petersen har dog på grund af sin blodprop bedt om at blive afløst som adm. direktør. Han vil i stedet arbejde med udvikling. Det er dog ikke faldet på plads endnu.

Og hvad med gevinsten? Ifølge Dagbladet Børsen har de to ejere en gevinst på 100 mio. kr. Det tal vil Ivan Petersen hverken bekræfte eller afvise.

Ivan Petersen har ikke gjort sig tanker om investeringer endnu.

”Jeg har ikke nogle tanker om det. Når der lukkes en dør, så åbnes en ny, men jeg har ikke gjort mig nogle tanker om det,”  svarer han.

Peter Georg Pedersen understreger – qua sin dåbsattest – at han ikke har planer om nye projekter.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.