Sælger speciel irsk maskine: Landmands jagt efter frisk græs gjorde ham til maskinhandler

Ugens maskinprofil: Den første irske friskgræshøster i Danmark blev hurtigt til flere, fordi mange mælkeproducenter ligesom Jørgen S. Madsen gerne vil fodre bedre og billigere.

Gid alle årets 12 måneder var som maj!

Det var det ønske, der sidste ende gjorde den økologiske mælkeproducent Jørgen S. Madsen ved Faster i Vestjylland til maskinhandler.

Ønsket om maj året rundt opstod under budgetlægningen på bedriften med 145 årskøer for nogle år siden.
»Jeg ville gerne have mere frisk græs ind i foderplanen, fordi det var helt utroligt, hvad køerne kunne æde af græs i maj måned, når de kom på afgræsning, og hvor langt man derfor kunne skrue ned for kraftfoderet«, husker han tilbage.

Det kunne lade sig gøre i andre lande var at supplere afgræsningen om dagen med staldfodring med frisk græs om natten. Men hvordan skulle det gribes an, hvis ønsket var at fodre med 10-11-12 FE frisk græs pr. ko pr. nat. Grønthøsteren var ingen løsning, fordi den smadrer græsset, hvilket giver varmedannelse og tab af næringsstoffer. Det samme forbehold havde han over for en løsning med en frontskårlægger og en opsamlervogn.

MaksiGrass

Tre grunde til valg af irsk løsning

Så turen gik til landbrugsmessen SIMA i Paris og til Irland for at se på mulighederne. At valget faldt på friskgræshøsteren fra irske Future Grass Technology, er der ifølge Jørgen S. Madsen tre grunde til.

»For det første slås græsset af med en tromlehøster med to tromler med fire knive på hver og afleveres direkte i læsseelevatoren uden nogen form for jordkontakt. For det er andet høstes græsset med kun ét snit og helt intakt. Derfor bevarer det foderværdien og tager ikke varme de første mange timer. For det tredje er vognen meget let, omkring 4.500 kg, og kræver ingen stor traktor foran. Rammen er stærk, men resten er lavet af letvægtsmaterialer«, forklarer han.

De tre modeller, han forhandler, har plads til mellem 4.000 og 8.500 kg græs ombord. 

I dag er MaksiGrass-konceptet ved at være godt udbredt i Danmark med knap 40 solgte vogne til mælkeproducenter og foreløbig to maskinstationer, og Jørgen S. Madsen har netop afsluttet en demotur med fire velbesøgte stop i Jylland. 

På stoppet i Højer havde Jonas Krag fra maskinstationen Krag Grass Service lånt en JCB Fastrac af den nye JCB-forhandler M.P-. Maskinservice og kunne demonstrere ekstra skånsom kørsel med dogwalk på traktoren.

MaksiGrass

Fem måneder med korn og græs

Græsmængden hos kunderne kan være ganske få kg pr. ko pr. dag hos mælkeproducenter, der bruger det som appetitvækker til deres fuldfoder til højtydende besætninger.

Andre mælkeproducenter, som forhandleren selv, høster årligt, hvad er svarer til 2.000 kg tørstof i friskhøstet græs pr. ko. 

Det vil sige, at Jørgen S. Madsen i omkring fem måneder om året kan fodre helt uden brug af ensilage og andet tilskudsfoder end korn og i de bedste år har kunnet frisk græs fra sidst i april til først i december.

For en del økologer blev en friskgræshøster fra MaksiGrass redningen efter tørkesommeren 2018, hvor foderbeholdningerne var brugt op i foråret 2019. Her kunne der køres hårdt på med afgræsning og staldfodring med frisk græs.

Klar bundlinjeeffekt

»Jeg synes, det var lidt op ad bakke i begyndelsen med at få fodringskonsulenterne til at interesse sig for friskgræsfodring, men nu kan jeg godt mærke, at de tager det til sig«, siger Jørgen S. Madsen.

Det skyldes blandt andet, at fodringsøkonomien er ganske god med en stor andel frisk græs i rationen. Jørgen S. Madsens egen bedrift hører ikke til blandt de højstydende øko-besætninger med omkring 9.000 kg EKM/årsko, men målt på bundlinjen ligger han blandt de fem procent bedste i fraktilanalysen.

»Det kræver lidt fingerspidsfornemmelse at få til at lykkes, og med frisk græs i rationen er det ikke muligt at optimere sin fodring ud på fjerde decimal«, som han siger.

Hentet 2.000 læs græs siden 2017

Servicen klares af M.P. Maskinservice i Bredebro, som har opbygget en betydelig ekspertise i MaksiGrass-vognene og råder over et stort reservedelslager, så selv et større nedbrud kan afhjælpes straks. 

På nogle af de første modeller var bl.a. tromlehøsteren et svagt punkt, men den bygges nu af Kuhn.

Jørgen S. Madsens egen vogn har siden 2017 hentet omkring 2.000 læs frisk græs, og en detaljeret gennemgang af serviceudgifterne viser, at det koster omkring 10 kr. pr. læs at holde den kørende. 
Hvilket er ca. det halve af, hvad det koster at holde en fuldfoderblander kørende.

Et nyt produkt er i øvrig på vej til Danmark fra Irland: En specialsåmaskine med uafhængigt ophængte såskær til præcisionssåning af græs og eftersåning af græs i eksisterende græsmarker.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.