Samson: Ekstra klap styrer spredebredden
På den kommende US spreder arbejder Samson med at regulere nedfaldspunktet på tallerknerne for at få en mere præcis spredebredde.

Danske Samson Agro arbejder i øjeblikket på en helt ny serie af møgspredere, der er væsentlig større end de nuværende modeller på markedet.

Serien hedder US og blev vist frem på Agritechnica i november, skønt 2019 bliver et rent testår for den kommende møgspreder.

Her skal Samson Agro bl.a. samle erfaringer fra et mere sofistikeret spredesystem.

»US-serien er en universal spreder, så den skal kunne sprede både slam, kalk og normal husdyrgødning lige fra dybstrøelse til kyllingemøg«, fortæller Søren Mejlstrup Jensen, produktchef hos Samson Agro, og fortsætter:

»Det stiller krav til spredesystemet bag på vognen, når vi samtidig gerne vil styre mængden af materiale pr. hektar samt i en given arbejdsbredde«, forklarer han.

Regulerer nedfaldspunkt

Derfor arbejder Samson med en løsning, hvor vognen har en ekstra klap nederst på den traditionelle lodrette bagplade.

Mens bagpladen kører op og ned afhængig af materialetype og ønsket dosering, så vipper den lille klap udad og indad afhængig af den ønskede spredebredde - og igen afhængig af materialets vægtfylde.

»Det har i princippet altid været lidt svært at styre spredebredden præcist, når man tildeler husdyrgødning. Men med den ekstra klap kan vi regulere, hvor materialet falder ned på spredetallerknerne og på den måde bedre kontrollere spredebredden«, forklarer Søren Mejlstrup Jensen.

Principielt set samme tankegang som på handelsgødningsspredere.

»Blot med den hage, at husdyrgødning normalt er langt mindre homogent, hvilket gør det til en lidt større udfordring«, påpeger Søren Mejlstrup Jensen.

Mere nøjagtig tildeling

Sammen med bl.a. vejeceller og sensorer skal spredesystemet i sidste ende sikre en mere nøjagtig tildeling af gødningen. For det er - lige som med gylle - vigtige næringsstoffer til jord og planter.

»Vi har lige lanceret to nye styrecomputere til fastgødselsspredere. Den største model, SpreadMaster 8500, kan rent faktisk håndtere variable tildelingskort, men det kræver naturligvis, at vi har en spreder, der er i stand til at sprede præcist«, siger Søren Mejlstrup Jensen.

Faktaboks

Fakta om US-serien

  • Klar til salg i 2019
  • Kommer i fire forskelige modeller
  • Rumindhold: 28, 30, 33 og 40 kubikmeter
  • Std. leveres m. SpreadMaster 8500 computer

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.